Брюксел. Европейската комисия не откри признаци на манипулация на пазара

...
Брюксел. Европейската комисия не откри признаци на манипулация на пазара
Коментари Харесай

ЕК: Не открихме признаци на манипулиране на пазара на въглеродни емисии на ЕС

Брюксел. Европейската комисия не откри признаци на операция на пазара на европейските квоти за въглеродни излъчвания (ETS), чието повишаване на цените оказа доста въздействие върху увеличението на тези на природния газ и цялостното развиване на енергийната рецесия в Европейския съюз. Това сподели представителят на Европейската комисия Тим Макфий на брифинг в Брюксел, предава TACC .

„ Европейската комисия не откри признаци за непазарна операция на въглеродния пазар на Европейски Съюз “, сподели той. Говорителят на Европейска комисия означи също, че самото присъединяване на пазара нa „ банки, капиталови фондове и други структури, чиято активност нормално се свързва с финансови спекулации, към момента не е удостоверение или доказателство за съществуването на далавера на пазара “.

„ Банките и капиталовите фондове обезпечават на пазара ликвидност. Европейският пазар на въглеродни излъчвания е пазар на скъпи бумаги и предстои на регулации на финансовите пазари. Потърсихме образци за изкуствена волатилност на цените и не намерихме такива “, акцентира той.

Макфий добави, че Европейски Съюз не вижда смисъл от преразглеждане на системата за търговия с въглеродни излъчвания, „ която подтиква прехода към чисти енергийни източници и оказва помощ за запълването на бюджетите “ на Европейския съюз и неговите страни-членки.

По-рано вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи, че покачването на цените на ETS е осигурило до 20% растеж на цените на газа в Европа от началото на есента на 2021 година

В понеделник полският министър председател Матеуш Моравецки разгласява публикация в основания в Брюксел интернет портал Euractiv, в която прикани за изцяло преразглеждане на системата за търговията с въглерод.

По негово мнение покачването на цените на ETS излиза отвън надзор и удря бюджета на елементарните жители, което заплашва да подкопае финансовата непоклатимост на хората и доверието на жителите в цялата климатична политика на Европейския съюз като цяло. Моравецки разкритикува метода на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която счита, че покачването на цените на силата способства за прехода на Европейски Съюз към „ зелени енергийни източници “.

Според полския министър председател покачването на цените на въглеродните излъчвания, трансформиращо се в покачващи се цени на силата, което от своя страна се трансферира върху потребителите, унищожава правилото на обективен преход към зелена стопанска система и единствено способства за разширението на спекулативната игра на пазара на ETS.

Моравецки акцентира, че на въглеродния пазар към този момент се е образувал балон, който може да бъде премахнат единствено посредством незабавна промяна на цялата система и приемане на нови регулаторни ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР