Брюксел. Европейската комисия беше принудена да направи обратен завой във

...
Брюксел. Европейската комисия беше принудена да направи обратен завой във
Коментари Харесай

Politico: ЕК се отказа от „инклузивния език“ за Рождество след обвинения, че иска да изтрие Коледа

Брюксел. Европейската комисия беше принудена да направи противоположен завой във вторник, откакто управлението й за вътрешна връзка беше упрекнато, че се пробва да анулира Коледа и че подхваща офанзива против „ здравия разсъдък “, написа европейската редакция на Politico .

Ръководството от 30 страници за това по какъв начин да се употребява по-неутрален във връзка с пола, другарски надъхан към ЛГБТК+ език в Комисията беше показан от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали в края на октомври.

Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което докара до гняв в обществените медии, както и от почитан чиновник във Ватикана, крайнодесни политици и някогашен еврокомисар.

В резултат на това Дали беше принудена да отстъпи. „ Беше изразена угриженост във връзка с някои образци, предоставени в Насоките за инклузивна връзка, които, както е всекидневно с такива насоки, са в развой на работа “, написа комисарят на Малта в Туитър. „ Разглеждаме тези опасения с оглед да ги развием в обновена версия на насоките. “

Документът е част от проект, поддържан от ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен за използване на „ Съюз на равенството “ и гарантиране, че „ всеки се прави оценка и признава във всички наши материали, без значение от техния пол, породист или етнически генезис, вяра или убеждения, увреждания, възраст или полова ориентировка “.

Той приканва чиновниците „ в никакъв случай да не се обръщат към публиката с „ дами и господа “, а да употребяват изрази като „ Скъпи сътрудници “.Той също по този начин прикани чиновниците на Комисията да се въздържат от потреблението на термините „ девойка или госпожа, в случай че това не е експлицитното желание на лицето, към което се обръща “ и вместо това да употребявате „ г-жо универсално “.

Най-противоречивата част от съвета беше да „ избягвате да приемате, че всички са християни “.

„ Не всички честват християнските празници и не всички християни ги честват на едни и същи дати “, се споделя в документа. Той поучава чиновниците да заобикалят фрази като „ Коледното време може да бъде стресиращо “ и вместо това да употребява „ Почивните дни могат да бъдат стресиращи “.

Той също по този начин споделя да не се употребява фразата „ християнски имена “ и вместо това да се употребява „ лично име “ или „ име “, както и да не се употребяват имена, „ които нормално са от една вяра “. Той дава образец за потребление на „ Малика и Хулио “ вместо „ Мария и Джон “, с цел да се опише „ интернационална двойка “.

Насоките също предлагат да се заобикаля потреблението на „ полови думи “ като „ направени от индивида тъкани “, които би трябвало да бъдат сменени с по-общи термини като „ синтетични тъкани “.

Насоките не бяха посрещнати с възторг. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и един от най-висшите чиновници в Светия трон, сподели пред Vatican News: „ Разбира се, ние знаем, че Европа дължи своето битие и своята еднаквост на многочислени приноси, само че сигурно не можем да забравим, че един от главните приноси, в случай че не и главният, е самото християнство. ”

„ Европейската комисия, посредством вътрешен документ, счита коледните тържества за незадоволително инклузивни “, написа на страницата си във Facebook Джорджия Мелони, водач на крайнодясната партия „ Братята на Италия “. „ В името на една злокобна идеология тя желае да потисне културата на един народ. Нашата история и нашата еднаквост не могат да бъдат анулирани, те би трябвало да бъдат уважавани “.

Матео Салвини, водач на италианската дясна Лига, повтори рецензиите на Мелони. Той назова насоките на Комисията „ нелепост “, а по-късно се подигра със наличието им. „ Мери, майката. Джон, бащата. Да живее светата Коледа… Надявам се, че в Европа никой няма да бъде афектиран “, написа той в „ Туитър “.

Дори някогашен еврокомисар се включи в офанзивите. Антонио Таяни, непосредствен съдружник на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони и някогашен ръководител на Европейския парламент, написа в Туитър: „ Да живее Европа на здравия разсъдък! “ след противоположния завой на Дали.

Един сегашен чиновник на Комисията, който не искаше да бъде назван, също подлага на критика Дали и нейния документ. „ Комисар Дали компенсира цялостната си липса на тежест в Колегиума [на комисарите], като извади от шапката си „ инклузивни насоки “, които деконструират най-елементарните правила “, сподели служителят. „ Полудяваме. С Дали претърпяваме сюрреализъм. "

И Европейският парламент, и Европейският съвет издадоха сходни рекомендации към Комисията, само че те бяха по-малко ясни в образците си. През януари 2018 година Съветът издаде своите насоки за поощряване на потреблението на „ полово неутрални съществителни, които не вършат догатки за това дали мъж или жена правят избрана работа или извършват избрана роля “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР