Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е понижил с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е понижил с
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на Италия се е понижил с 0,4 на сто през второто тримесечие

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Италия се е намалил с 0,4 на 100 през второто тримесечие по отношение на предходните три месеца на 2023 година на фона на покачването на лихвите, което е понижило потреблението и вложенията. Това разгласи през днешния ден Националният статистически институт " Истат " (Istat), представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така институтът поправя предходната си оценка, която залагаше на спад на Брутният вътрешен продукт от 0,3 на 100 след стабилен стопански напредък от 0,6 на 100 през първото тримесечие.

Представянето на италианската стопанска система се оказва доста под междинния напредък от 0,3 на 100, регистриран в еврозоната сред април и юни.

Селското стопанство, строителството, индустрията, търговията и ресторантьорството са отчели спад, посочи " Истат ".

" Спадът на Брутният вътрешен продукт се дължи в най-голяма степен на вътрешното търсене ", което се е намалило в подтекста на мощната инфлация, разяснява институтът.

Въпреки тримесечния спад на Брутният вътрешен продукт държавното управление на Джорджа Мелони залага на напредък на Брутният вътрешен продукт с 1 на 100 за цялата година. Международният валутен фонд (МВФ) също предвижда повишаване на стопанската система от 1,1 на 100.

Следва да се означи и спадът на вложенията през второто тримесечие - с 1,8 на 100 по отношение на първото.

Потреблението на семействата е останало без смяна, а разноските на държавната администрация са се свили с 1,6 на 100.

Що се отнася до външната търговия, износът е намалял с 0,4 на 100, както и вносът.

Италия понася следствията и от компликациите, с които се сблъсква главния й търговски сътрудник – Германия, която едвам съумя да излезе от зимната криза през второто тримесечие със застоялост на Брутният вътрешен продукт.

Друга неприятна вест за Италия е, че равнището на безработица е повишено до 7,6 на 100 през юли по отношение на предходния месец, добавяйки 0,2 пункта, разгласи през днешния ден " Истат ".

За интервала април-юни промишленото произвеждане се е намалило приблизително с 1,2 на 100 по отношение на предходното тримесечие.

Индексът на бизнес доверието в Италия е намалял през август, достигайки най-ниското си равнище от ноември, което отразява влошената икономическа среда.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР