Броят на загиналите при земетресенията в Турция и Сирия нарасна

...
Броят на загиналите при земетресенията в Турция и Сирия нарасна
Коментари Харесай

Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия вече са над 20 хил.

Броят на починалите при земетресенията в Турция и Сирия набъбна до 20 хиляди души, а Организация на обединените нации предизвестява, че цялостният обсег на бедствието към момента не е явен.

Спасителите към момента търсят хора под отломките на разрушени здания, само че очакванията им понижават от ден на ден. Стотици хиляди хора, останали без дом след труса, в този момент се борят с апетит и мразовити условия, които заплашват живота им.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган назова земетресението " бедствието на века ". Земетресенията в региона в този момент се подреждат на седмо място по брой жертви на прироридни бедствия през този век, като изпреварва труса и цунамито в Япония през 2011 година и се приближава до 31 000 души, починали при земетресението в прилежащ Иран през 2003 година

Междувременно интернационалните старания за оказване на помощ набират скорост. Световната банка даде обещание 1,78 милиарда $ помощ за Турция, в това число неотложно финансиране за възобновяване на главната инфраструктура и за подкрепяне на засегнатите от земетресенията.

Продължават и избавителните интервенции, като в последните дни се появиха редица истории за избавени хора и деца, прекарали дълго време под отломките. Няколко души бяха избавени през нощта, в това число 10-годишно момче, избавено дружно с майка си на 90-ия час от бедствието в регион Самандаг на провинция Хатай.

Също в Хатай 7-годишно момиче на име Ася Донмез е избавено след 95 часа под отломките и откарано в болница, заяви държавната осведомителна организация " Анадолу ".

Усилията на хиляди спасители на място обаче са възпрепятствани от редица логистични спънки, в това число дефицит на транспортни средства и разрушени пътища.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че цялостните мащаби на злополуката към момента се " разпростират пред очите ни ", изключително в Сирия, където дългогодишната революция е опустошила страната. В четвъртък със страната през Баб ал-Хава - единствения граничен пункт с Турция, през който може да премине филантропична помощ.

Гутериш даде обещание, че още помощ е на път, и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да позволи доставките да се правят през повече от един граничен пункт.

" Това е моментът на единение. Не е миг за политизиране или делене, само че е явно, че се нуждаем от всеобща поддръжка ", сподели той.

Стотици хиляди хора и в двете страни останаха без дом измежду зима поради бедствието. Много хора са си създали груби подслони на паркинги на супермаркети, в джамии, край пътища или измежду руините. Оцелелите се нуждаят от храна, вода и топлота.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР