Броят на заетите в сектора е продължил да намалява и

...
Броят на заетите в сектора е продължил да намалява и
Коментари Харесай

Добивът на полезни изкопаеми леко е нараснал през 2017 г.

Броят на заетите в бранша е траял да понижава и в този момент в добива работят 22.3 хиляди души

© Надежда Чипева Още по тематиката
Добивът на потребни изкопаеми е понижен с 13% през предходната година

Данните на сектора обаче демонстрират леко нарастване на създадената продукция като стойност
20 авг 2017
Минната промишленост с рекорден рандеман през 2015 година

Стойността на продукцията обаче понижава леко поради поевтиняването на металите
18 авг 2016 Лек растеж на размера на добитите потребни изкопаеми и по-значително нарастване на цената на продукцията регистрира добивната промишленост през 2017 година Това излиза наяве от обичайния годишен отчет на Българскта минно-геоложка камара, който беше показан в петък.

Обеми

Добивът на потребни изкопаеми в България като размер през предходната година е останал съвсем без смяна, като общото количество е повишено единствено с 1% до 108.7 млн. тона. През 2016 година обаче секторът регистрира спад от 13% след рекордната 2015 година и лекото покачване през 2017 година не съумява да го компенсира. Увеличение предходната година има при множеството първични материали, в това число 10% при въглищата и 1% при рудите, които имат и максимален дял в добива в страната като цяло, а най-вече се е повишило производството на индустриални минерали (37%). Течните горива (нефт и газ) обаче се намаляват с 65%, като записват спад за трета поредна година. Продължава наклонността за стесняване на добива и на скалнооблицовъчни материали, която стартира през 2014 година

Като компания с максимален растеж през предходната година беше отличена " Горубсо – Мадан ". Дружеството, което е благосъстоятелност на " КЦМ 2000 " и " Минстрой ", е нараснало производството на оловно-цинкови руди с 14%.

В бюджета

Концесионните доходи в бюджета от добивната промишленост през 2017 година доближават 79.3 млн. лева, което е най-високото равнище през последните години като се изключи 2016 година, когато поради изчистване на забавени заплащания в бранш " Енергетика " сумата бе зачително по-висока (120.3 млн. лева.). По думите на енергийния министър Теменужа Петкова за 2017 година и първите седем месеца на 2018 година общите концесионни доходи са 143 млн. лева, като 71 млн. лева от тях са отишли в общините. Според Закона за подземните благосъстояния половината от таксите на находищата и 100% от таксите на по-малките залежи (до 500 хиляди куб.м запаси) на общоразпространени потребни изкопаеми се превеждат на общините, на чиято територия се намират те. В страната настоящи са 531 концесии за рандеман на подземни благосъстояния, като най-вече са тези за строителни материали (332 броя).

По-висока стойност

Добитите потребни изкопаеми през 2017 година като стойност обаче са се нараснали с 9%, достигайки 2.7 милиарда лева По този индикатор всички подсектори означават растеж, като максимален е той при неметалните минерали и първични материали – 16%. Най-малко като създадена стойност нараства рудодобивът (5%), само че пък той образува повече от половината от общия рандеман – 1.4 милиарда лева Търговският баланс при суровините остава негативен, като износът се усилва като размер, само че понижава като стойност, а вносът продължава да пораства и по двата индикатора.

По-малко миньори

В добивната промишленост през предходната година са работели 22.3 хиляди души, с което се задтвърждава наклонността за понижаване на заетите в бранша. Производителността обаче остава висока – малко над 122 хиляди лева годишно по данни на националната статистика. Седната годишна заплата е била 18 245 лева, като се е нараснала с 9.6% по отношение на 2016 година Общо 35.4 млн. лева са вложили фирмите в запазване и възобновяване на околната среда през предходната година (32.1 млн. лева през 2016 г.), като 60% от средствата са били ориентирани за отпадъчни води.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР