Броят на сключените бракове в Япония през 2023 г. е

...
Броят на сключените бракове в Япония през 2023 г. е
Коментари Харесай

Демографските проблеми на Япония се задълбочават

Броят на подписаните бракове в Япония през 2023 година е намалял, падайки под половин милион за първи път от 90 години, осведоми " Ройтерс ", базирайки се на предварителните данни на японското държавно управление за демографските трендове в страната. През предходната година са били подписани малко под 490 хиляди - спад с с 5.9% - което предвещава по-нататъшен спад на популацията, защото извънбрачните раждания са необичайност в Япония.

Министър-председателят Фумио Кишида назова наклонността " най-тежката рецесия, пред която е изправена страната ни " и в края на 2023 година показа набор от стъпки за поддръжка на семействата, в които се раждат деца.

" Намаляващата раждаемост основава сериозна обстановка ", сподели и основният секретар на кабинета на държавното управление на Япония Йошимаса Хаяши пред кореспонденти, разяснявайки новите данни. Той предизвестява, че идващите към шест години до 2030 година, когато броят на младежите бързо ще намалее, ще бъдат последният късмет да се обърне наклонността и да се смекчи евентуалното обществено и икономическо влияние и натискът върху обществените финанси.

Запитан за последните данни, висшият представител на държавното управление на Япония сподели, че държавното управление ще предприеме " невиждани стъпки ", с цел да се оправи с намаляващата раждаемост. Тези ограничения ще включват разширение на грижите за децата и поощряване на повишение заплащането за по-младите служащи.

Според оценки на Националния институт за проучване на популацията и общественото обезпечаване популацията на Япония евентуално ще намалее с към 30% до 87 милиона до 2070 година, като четирима от всеки 10 души ще бъдат на 65 или повече години.

Въпреки другия подтекст картината в Япония във връзка с демографската динамичност не е доста по-различна от тази в Китай. Оповестените при започване на тази година данни за 2023 година демонстрират, че новородените са намалели с 5.7% до малко над 9 млн., а раждаемостта е рекордно ниска - 6.39 раждания на 1000 души, отбелязвайки спад от регистрираните през 2022 година 6.77 раждания.

" Наблюдаваме го още веднъж и още веднъж в други страни с ниска раждаемост - постоянно намаляването на раждаемостта е доста мъчно да бъде обърнато ", разяснява демографът от Мичиганския университет Джоу Юн, цитирай от " Ройтерс ", във връзка на данните за Китай.

В страната с второто по многобройност население на планетата измежду факторите, които оказват отрицателно влияние върху желанието на китайците да имат деца, са младежката безработица, която доближи рекордни равнища, понижаването на заплатите на доста представители на междинната класа и утежняването на рецесията в бранша на парцелите, където се съхраняват повече от две трети от благосъстоянието на семействата.

В Япония доста от младежите са отказали да се женят или да имат фамилии, обезсърчени от мрачните вероятности за работа, корпоративните култури, които са несъвместими с работата на двамата родители, само че изключително дамите, и неналичието на социална приемливост към дребните деца. Много двойки се двоумят да имат деца и заради възходящите разноски.

През 2022 година междинният брой деца, които една жена ражда през живота си, е понижен от 1.3 през 2021 година до 1.26, изравнявайки рекордно ниското равнище от 2005 година Коефициентът на плодовитост е надалеч под равнището от 2.06 -2.07, което се смята за належащо, с цел да се поддържа числеността на популацията.

Данните от Доклада за световното благосъстояние за 2023 година на Изследователски институт Credit Suisse (CSRI) демонстрират, че Тихоокеанско-Азиатският район търпи втория максимален спад в благосъстоянието на пълнолетните жители след Северна Америка - 4% при междинна световна стойност 3.5% (5.3 в Северна Америка). Увеличението на цените на парцелите в Япония е било по-голямо спрямо това в Съединени американски щати - 8.4% против 7.1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР