Броят на осиновените деца намалява с всяка изминала година. Това

...
Броят на осиновените деца намалява с всяка изминала година. Това
Коментари Харесай

Все по-малко български семейства осиновяват деца у нас

Броят на осиновените деца понижава с всяка минала година. Това демонстрират данните на Агенцията за обществено подкрепяне. Ето и съответните цифри - през миналата година семейство са намерили едвам 555 деца. За съпоставяне през 2011 година те са били 720. Така сега се оказва, че близо 2 500 деца чакат новите си фамилии. Вероятно без вяра, като се вземе поради фактът, че броят на кандидат-осиновителите понижава фрапантно.

„ Процедурата изобщо не е недостижима и изобщо не е толкоз тежка. 7 месеца не е толкоз дълъг интервал от време за това съкровище”, споделя Петя, която дружно със брачна половинка си е осиновила дете.

Малкият брой осиновени деца обаче Петя си изяснява с неналичието на поддръжка от страна на страната след осиновяването.

„ 90% от осиновителите в България не получават съответно обезщетение. Това значи, че човек, с цел да пристъпи към тази стъпка, би трябвало да има странични приходи. Тоест, трансформираме осиновяването в лукс”, споделя Петя.

За деца под 2-годишна възраст, както в тази ситуация на Петя, майчинството се приравнява както при биологично роденото дете. Това значи, че в случай че детето е осиновено на година и 11 месеца, майката ще получи право единствено на 1 месец заплатен отпуск. А за деца над 5-годишна възраст родителите изобщо нямат право на отпуск.

От асоциацията към този момент са сезирали Комисията за отбрана от дискриминация и омбудсмана. А Петя се надява страната да промени политиката си, с цел да може да сбъдне и друга своя фантазия - да осинови още едно дете.

От началото на годината 74 деца към този момент живеят с новите си фамилии. Продължава обаче наклонността родителите да желаят да осиновят единствено крепко дете. От 2011 година до момента осиновените деца с увреждания у нас са малко над 40.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР