Броят на обявените фирмени фалити в ЕС през второто тримесечие

...
Броят на обявените фирмени фалити в ЕС през второто тримесечие
Коментари Харесай

Рекорден брой фалити в ЕС, но в България намаляват

Броят на оповестените фирмени банкрути в Европейски Съюз през второто тримесечие на годината продължава да се усилва, като наклонността е най-малко от година и половина насам, демонстрират данни на Евростат.

В съпоставяне с предходното тримесечие броят на банкрутите се е повишил с 8,4%, достигайки най-високото си равнище, откогато стартира събирането на данните през 2015 година А нарастването е два пъти по-голямо от записаното в интервала януари-март. Най-засегнати са браншове като питателните услуги, превозът, просветителните, здравните и обществените действия.

Най-голям растеж на банкрутите има в Унгария (40,8%), следват Латвия (24,8%) и Естония (24,6%). България е измежду страните, където банкрутите понижават, като преди всичко по този индикатор е Кипър. Почти всички браншове у нас записват спад на банкрутите, растеж има единствено в строителството с 13,5%. В този бранш има и максимален спад на регистрациите на нови компании - 85,5%. Като цяло България е на второ място по спад на нововъзникнали компании с намаляване от 9,1%. Преди нас е единствено Полша (11,3%). На първо място по растеж на нови компании е Ирландия с 50,9%.

За целия Европейски Съюз регистрациите на нови компании през второто тримесечие на годината спрямо първото понижават с 0,6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР