Броят на катастрофи в Европа намалява през последните години, но

...
Броят на катастрофи в Европа намалява през последните години, но
Коментари Харесай

Европа ограничава пътните инциденти с 50%. В България – кога?

Броят на произшествия в Европа понижава през последните години, само че към момента прекомерно доста хора губят живота си по улиците. Възможно ли е обаче да има 50 % по-малко произшествия, 90 % по-малко убити или тежко ранени и два пъти повече деца, на които е разрешено да играят на открито, тъй като родителите им считат пътищата за безвредни? Звучи необикновено, само че зад цифрите се крие факт – точно с тези проценти са спаднали случаите по пътищата във всички градове, въвели една-единствена мярка – ограничаване на скоростта до 30 км/ч.

Заветните 30 км/ч са избавят хиляди души през последните години на местата, където ограничаването е въведено – Швейцария, Шотландия, Англия, Австрия, Испания, Швеция, Полша и още доста. Всички те имат специфични зони с лимитирана скорост в огромните градове, където сигурността на пътя е надалеч по-гарантирана. Данните са на неправителствената организация „ 30 km/h ”, обединила деятели, борещи се за въвеждането на ограничаването допълнително градове.

През 2021 образеца  ще последват редица страни – от 1 януари  автомобилите в  в съвсем всички зони на Брюксел ще съблюдават същото ограничаване, като локалната власт е уверена, че мярката ще помогне за понижаване на произшествията. Решението се поддържа и от локалните поданици, съгласно които сигурността и спокойствието са по-важни от нечие бързане. За задачата обаче ще се засилят полицейските инспекции и ще се слагат повече пътни камери на територията на белгийската столица.

„ Това ще има резултат освен посредством понижаване на броя на произшествията – ние не сме имали съществени катастрофи тук от две години – само че към този момент има и няколко тихи квартала ", разяснява пред „ Евронюз “ Сесил Йодон, кмет на региона Шаебе, където ограничаването е въведено още пред 2018 година

Подобни са и желанията на Париж – там към този момент съществуват зони със същата мярка, само че управляващите плануват да я разширят и да обхване цялата френска столица. Областите, лимитирали скоростта там преди години, осведомят за значителен спад в злополуките, по тази причина и френските ръководещи са твърдо уверени, че  мярката ще е от изгода. Изключение ще се направи единствено за околовръстния път и пешеходните зони.

Междувременно полемиката се води и в Испания, където още през есента бе импортиран законопроект за ограничение на скоростта на градските територии. Досега разрешената скорост е като тази в България – 50 км/ч, само че испанският вътрешен министър има намерение да я смъкна до 30 км/ч или даже по-малко. Той увери, че това няма да засегне трафика, а единствено ще понижи случаите. Испанският град Билбао вкара мярката през 2020 и рапортува освен за по-малко произшествия, само че и за понижено замърсяване.

Междувременно България е преди всичко в Европа по брой починали след злополука за 2019 година От отчета на Министерство на вътрешните работи тогава стана ясно, че всеки ден у нас умират по двама души поради шофиране с превишена скорост, лишаване на преимущество, шофиране в нетрезво положение или по други аргументи. Същите са изводите и от разбори на „ Евростат “, които сочат, че България заема челно място в черната статистика и и през 2017 година Според Министерство на вътрешните работи броят на пътните произшествия у нас леко е понижен поради изключителното състояние – хората пътуват по-рядко, само че това не взема решение националния ни проблем, обвързван с некачествените пътища и зле устроеното пътно придвижване.

 
Законите очевидно не важат за Столична община. Вижте за какво!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР