Броят на жертвите при земетресението в Източен Афганистан тази нощ

...
Броят на жертвите при земетресението в Източен Афганистан тази нощ
Коментари Харесай

Ужасяващо: близо 1000 жертви на земетресение в Афганистан

Броят на жертвите при земетресението в Източен Афганистан тази нощ доближи минимум 920. Около 620 индивида са ранени, сподели представител на талибанските управляващи пред телевизия Толо нюз, съобщи ТАСС, заяви Българска телеграфна агенция.

Последно беше обявено за минимум 255 жертви. Земетресението с магнитуд 5,9 е станало на дълбочина 10 км към 01:30 ч. през днешния ден, напълно покрай границата с Пакистан, уточни Американският сеизмологичен институт, представен от Франс прес. По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 съвсем на същото място и по същото време.

Трусът е станал на дълбочина от 30 километра, с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - основния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан, осведоми по-рано Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, представен от ТАСС. Повечето от доказаните жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за починали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия. 500 души били ранени съгласно известие в Туитър на държавния представител Мохамед Наим, представен от Агенция Франс Прес.

Много здания са развалени и хората са блокирани вътре, съобщи за Агенция Франс Прес заместникът му Билал Карими. " Призоваваме избавителните служби неотложно да подкрепят жертвите от земетресението, с цел да се избегне филантропична злополука ", написа той в Туитър. Спасителните служби в Афганистан от дълго време изпитват дефицит на личен състав и запаси, така че са непригодни независимо да се оправят с огромно естествено злополучие, разяснява Агенция Франс Прес. 90 къщи са разрушени в Пактика. Смята се, че десетки хора остават под руините, написа в Туитър генералният шеф на организация Бахтар Абдул Уахид Раян, представен от Асошиейтед прес.

Мнозина от ранените в Пактика са откарани в лечебни заведения с коли за спешна помощ и хеликоптери, уточни локалният родов водач Якуб Манзор. " Пазарите затвориха и хората се спуснаха (да помагат) към потърпевшите региони ", сподели той по телефона за Агенция Франс Прес. Международната общественост значително приключи контактите си с Афганистан, откогато талибаните взеха властта в страната през август предходната година. Това евентуално ще усложни подпомагането на потърпевшите от земетресението, отбелязва АП.

Папа Франциск изрази състрадание към ранените и потърпевшите от земетресението. " И особено се апелирам за изгубилите живота си и за фамилиите им ", съобщи той в края на седмичната си обща визита на площад " Свети Петър ". Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф сподели, че е " надълбоко накърнен " от нещастието, и добави, че управляващите на страната поставят старания да подкрепят афганистанските. " Европейски Съюз следи обстановката (...) и поддържа подготвеност да координира и достави незабавна помощ ", съобщи в Туитър специфичният делегат на общността в Афганистан Томас Никласън. Организация на обединените нации също означи, че изследва потребността от помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР