Броили ли сте скоро колко са устройствата, които притежавате? Ще

...
Броили ли сте скоро колко са устройствата, които притежавате? Ще
Коментари Харесай

D-Link DIR-878 и DIR-882 EXO – високоскоростни рутери за безкомпромисна свързаност

Броили ли сте скоро какъв брой са устройствата, които притежавате? Ще ви дадем един простоват образец – двама възрастни и две деца в общия случай разполагат с най-малко четири телефона, най-малко два таблета, два преносимия компютър, един (кого заблуждаваме) смарт тв приемник.
Нека кажем, че са 10 (а забележете, че даже не загатваме джаджи като гейм конзоли, смарт часовници, охранителни камери и т.н.). Най-малкото 10 устройства, които се редят на опашка пред контактите в дома. И които стават изцяло непотребни или най-малкото мотив за anger management, в случай че нямат добра връзка с интернет. Което се трансформира във все по-голямо предизвикателство при толкоз доста устройва и необратимото нахлуване на IoT. Само преди 15-тина години 10 беше броят на устройствата в средностатистическите интернет клубове, спомняте ли си? Сега интернет клубът е вкъщи и се нуждае от в действителност добър рутер. Какво значи добър? Смятаме, че сме разкрили отговора.



Може би е малко извънредно да стартираме представянето на новите суперскоростни маршрутизатори на D-Link – DIR-878 EXO AC1900 MU-MIMO Wi-Fi Gigabit Router и DIR-882 EXO AC2600 MU-MIMO Wi-Fi Gigabit Router оттова, само че всеки, комуто се постанова да заобикаля избрани места в дома си заради неприятния сигнал от рутера, ще разбере. Става дума за обсега на тези елегантни, тънки и супер мощни машинки – обсег, на който можете да разчитате, колкото и солидни да са стените в дома ви.



Със своите четири антени и усъвършенстваната технология AC SmartBeam, и двата модела D-Link ви подсигуряват оптимална съгласуваност на всички места, без „ мъртви зони “. Или другояче казано идващото, което вероятно ще поискате да промените, с цел да се възползвате в цялостна степен от новия си D-Link, е жилището – с по-голям на повърхност и повече стаи, а за какво не и мезонет или къща на няколко етажа?


Четири антени, отлично, само че на какво са способни, ще попитате? Естествено, това зависи най-много от доставчика на интернет и скоростта, за която плащате.
Що се отнася до опциите на самите рутери от серията DIR EXO на тайванския производител, те съставляват 802.11ac точка за достъп с висока пропускателна дарба, която предлага комбинирана скорост до 1.9 Gbps (DIR-878) и 2.533 Gbps (DIR-882), респективно. Тоест и двата модела са тъкмо това, от което имате потребност, в случай че разполагате с и желаете да употребявате без досадното ограничаване на бавния интернет голям брой устройства по едно и също време. 5-гигахерцовата лента е идеална за стрийминг на Ultra-HD видео и онлайн игри, до момента в който 2,4-гигахерцовата е повече от задоволителна за ежедневни потребности като изпращане на имейли и сърфиране в интернет.



Band-steering технологията за ориентиране на мрежовите ленти – Smart Connect (запазената марка на D-Link за тази технология) – автоматизирано трансферира двулентовите устройства към по-широката 5 GHz за по-бързи връзки, като обезпечава оптимално балансиране на натоварването. В резултат на това Wi-Fi клиентите, които поддържат и двете честотни ленти, постоянно се реалокират към по-малко натоварената 5 GHz лента, в случай че връзката с 2.4 GHz се открива мъчно. В същото време това освобождава част от натоварената 2.4 GHz лента. Smart Connect е от функционалностите, които, в случай че желаете, можете да изключите и вместо това да зададете ръчно желанията си като посочите съответна честотна лента за всяко настрана устройство (мулти SSID-режим, при който безжичната мрежа получава разнообразни имена за другите устройства, които я достъпват).


Технологията Multi-User Multiple Input, Multiple Output (MU-MIMO) за транспорт на данни разрешава на рутерите да изпращат и получават големи количества данни от и до няколко устройства по едно и също време, което осезаемо покачва коефициента на потребното им деяние, а AC SmartBeam технологията оказва помощ да се концентрира силата на Wi-Fi сигнала в посоката на обвързваните устройства, с цел да се обезпечи постоянна връзка даже на дълги дистанции.
Важно е да уточним, че с цел да се възползвате от MU-MIMO, би трябвало да разполагате с устройства, които поддържат тази технология. Както евентуално се досещате, по-старите модели телефони, таблети или други джаджи са морално остарели и в това отношение.
Още една основна технология, интегрирана в DIR EXO, е Quality of Service, или QoS, която усъвършенства споделения достъп до Интернет за всички консуматори на мрежата и приоритизира (респективно ограничава) поръчките според от типа на данните по време на приемане, осигурявайки висококачествена работа.


Добро решение в случаите, когато един желае да играе, а различен – да гледа 4K видео в Netflix. Йерархията на QoS интерфейса е такава, че единствено едно устройство може да получи „ най-голям приоритет “, две устройства – „ висок приоритет “, а на още осем може да бъде даден „ междинен приоритет “.

Друго несъмнено достолепие на обсъжданите модели е лекотата, с която се настройват и минималното време сред изваждането им от кутията и привеждането им в употреба. За настройка и конфигурация можете да употребявате интуитивната уеб-базиран подпора или мобилно приложение с версии за iOS и Android устройства – D-Link Quick Router Setup (QRS).

След като един път установите връзка с интернет през новия рутер, още с влизането в уеб-базираната подпора ще можете да видите какъв брой и кои са обвързваните клиенти, техните IP адреси, да включвате и изключвате функционалности като наставнически надзор, да създадете мрежа за гостите си и така нататък За отбрана от неоторизиран достъп до домашната ви мрежа можете да разчитате на общоприетите протоколи WPA и WPA2-Personal или на WPS (Wi-Fi Protected Setup) за криптирани безжични връзки към нови устройства, при който не е належащо да се вкарват настройки и задават пароли. Нещо, което е хубаво да имате поради, е че и AC1900, и AC2600 нямат модем, което значи, че ще ви би трябвало обособен подобен, с цел да ползвате рутера за DSL широколентова връзка.


Тъй като в DIR EXO D-Link са употребявали последната към днешна дата, втора проверка на открития през 2013 година Wi-Fi стандарт 802.11ac, и двата модела поддържат спомагателни честотни канали, а по-мощният модел поддържа 4 (с един повече) потока за трансфер на данни.


От проверката на Wi-Fi 802.11ac зависи и действителната оптималната скорост на трансфер, защото в случай че при научен най-много 1.3 Gbps истинската проверка на процедура може да доближи половината от тази скорост, то при втората проверка достигането и даже прекосяването на психологическия предел от 1 Gbps е изцяло постижимо (имайте поради, че действителната скорост зависи от доста фактори, не на последно място от ограничаването на Ethernet LAN порта).

Практически видяно един 150Mbits N рутер прави напълно прилична работа за интернет съгласуваност на към десетина закачени устройства в тристаен апартамент или дребен офис, стига всички да не теглят по едно и също време през торент протокол. Какво да кажем за 10 пъти по-висока скорост и то когато всичко, което ни интересува, е безпроблемният стрийм при гледане на 4K видео, видео игри и трансфер на файлове?
В случай, че имате и ползвате рутер на няколко години, обсъжданите тук модели са сериозен ъпгрейд, който сигурно ще почувствате.
Може даже да ви направи щастливи и да освежи връзката ви (романтичната, за тази към интернет гарантираме). В 5-гигахерцовата мрежова лента да вземем за пример прехвърлянето на файл със скорост над 100MB/s се случва елементарно като детска игра.

Дори да отидете в прилежаща стая със солидна стена сред себе си и точката за достъп, отново ще разполагате с доста висока скорост от порядъка на 70MB/s, което може да накара човек да подскача или крещи зверски от екстаз, в случай че до през вчерашния ден леглото му е попадало в така наречен мъртва зона с нулев обсег – респективно нулев късмет не просто за трансфер, а за чат. В “по-бавното трасе “ скоростта също е повече от добра (15MB/s в случай че сте наоколо до маршрутизатора и 12MB/s, в случай че сте в прилежащо помещение), а също така можете да разчитате на съгласуваност от порядъка на 10MB/s даже да излезете отвън дома си.



Логично е да се допусна, че с цел да бъде толкоз мощен, един рутер би трябвало да разполага с добър процесор. И двата модела разчитат на двуядрени процеси, като при DIR-878 чипсетът работи на 880MH, а в DIR-882 магията се случва с помощта на работещият на 1.4 GHz Broadcom BCM4709C0. Бърза информация демонстрира, че таман този чипсет D-Link използваха в своите „ Ultra “ модели, TP-Link – в Archer C3150 V2 и C5400, Netgear в Nighthawk X8 (както и Linksys и Asus за някои от своите модели).
Дизайнът на рутера може и да е последното, което ви интересува, поради предназначението му, само че от D-Link са създали нужното, с цел да придадат грациозен тип на устройствата от серията DIR EXO.
Освен като механически параметри, AC1900 и AC2600 се отличават един от различен и в това отношение – разумно по-мощният от двата модела има по-интригуващ, може да се каже даже футуристичен дизайн с разчупен релеф, дръзки ъгли и атрактивна текстура. Отзад са ситуирани типичните портове – четири Gigabit Ethernet LAN входа, един Gigabit Ethernet WAN, точков отвор за връщане към фабричните настройки, WPS и Wi-Fi бутони, порт за зареждането и бутон за включване, а при AC2600 и единият от двата вградени USB врата (USB 2.0). Отпред се намират иконките с LED знаци за съгласуваност – 4 за AC1900 и с две повече за AC2600. Цветът на индикаторните светлини при естествена работа е зелен и червен при проблем. Теглото на устройството е едвам 570 грама, а с изключение на в хоризонтално състояние, може да бъде ситуиран отвесно като се инсталира към стената.

Освен с USB 2.0, AC2600 разполага с още един вграден USB порт, ситуиран в основата на рутера под знаците – по-бързият USB 3.0, който поддържа външни твърди дискове или флаш памети, осигурявайки достъп до записаното на тях наличие на всички свързани в безжичната мрежа преносими компютри, тв приемници или таблети. Донякъде изненадващо, оптималната скорост, която може да бъде реализирана при възпроизвеждането на наличие от високопроизводителен USB харддрайв, даже когато устройствата са свързани през Ethernet портовете, е от порядъка на много посредствените поради опциите на хардуера параметри 20-30MB/s.
В умозаключение, дано преговорим кои са мощните страни на DIR-878 и DIR-882 EXO:По-добра Wi-Fi съгласуваност за по-голям брой устройства – 802.11ac на 5 GHz мрежова лента (802.11ac стандартът е наличен само на 5 GHz периодичност и е назад съчетаем с 802.11n) значи по-високо качество на свързаността и по-добра продуктивност на повече устройства. За всеки, който досега е употребявал 802.11n рутер, който и да е от тези два рутера би бил стабилен ъпгрейд.Quality of Service – вграден QoS енджин, който разрешава приоритизация на трафика, или другояче казано йерархично систематизиране на скоростите (с оптимална скорост за най-важните приложения).По-високо показване и надеждност – Dual-band технологията, в композиция със SmartConnect, дистрибутира по най-благоприятен метод трафика в двете мрежови ленти10/100/1000 Gigabit Ethernet портове за Network Attached Storage (NAS) и гейм конзоли, гарантиращи оптимално качество и надеждност на връзката по кабелНезабавно шерване на файлове – високоскоростният USB 3.0 и USB 2.0 портовете на DIR-882 улесняват в допълнение шерването на документи, филми, фотоси или музика сред всички устройства в домашната мрежа


Дали да изберете DIR-878 или DIR-882 зависи основно от това какво е нормалното ползване на интернет в дома ви (тази серия рутери е предопределена за домашна приложимост и макар всичките й преимущества има някои дефекти, заради които може да не е най-хубавият избор за бизнеса). Макар да не са отличници в своя клас (за съпоставяне може да разгледате модели като The Asus RT-AC1900P, Synology RT1900ac, D-Link DIR-885L/R, TP-Link Archer C7 (V2), както и TP-Link Archer C7 (V2) и Synology RT-1900ac, които обаче не поддържат MU-MIMO), тези два рутера са доста преференциална и перспективна инвестиция, защото са основани на софтуерни решения от най-ново потомство.
Спефицикации DIR-878
MU-MIMO

Dual Core Processor

Optimised Antenna

3×3 Data Streams

Advanced AC SmartBeam

Dual Band Wi-Fi Performance (1,300 Mbps on 5 GHz + 600 Mbps on 2.4 GHz)

QoS
  Спецификации DIR-882
  MU-MIMO

Dual Core Processor

Optimised Antenna

4 x 4 Data Streams

Advanced AC SmartBeam

Dual Band Wi-Fi Performance ((1,733 Mbps on 5 GHz + 800 Mbps on 2.4 GHz)

QoS

USB 2.0/ USB 3.0 Port / DLNA Support
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР