Броени дни след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети ще се

...
Броени дни след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети ще се
Коментари Харесай

Дни след погребението на папа Бенедикт XVI. Ето какво да очакват католиците


Броени дни след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети ще се появи книга, написана от водещ помощник на почетния папа, която ще разкрие напреженията във Ватикана, съобщи Ройтерс.

Няколко часа след погребението на Бенедикт Шестнадесети италианско издателство стартира да разпраща до публицисти копия от книгата " Нищо с изключение на истината - Моят живот до Бенедикт Шестнадесети ", написана от архиепископ Георг Гансвайн.
-->
Гансвайн, който през днешния ден е на 66 години, бе персонален секретар на Бенедикт Шестнадесети от 2003 година по времето, когато той беше към момента бе кардинал Йозеф Рацингер. Той остана паралелно до него близо 20 години.

Гансвайн работеше и за папа Франциск в продължение на седем години като префект на папския дом, само че бе сменен от този пост през 2020 година

Книгата на Гансвайн ще се появи на 12 януари. Тя ще даде и на читателя взор от вътрешната страна на избирането на Бенедикт Шестнадесети за папа през 2005 година, решението му да се отдръпна от поста през 2013 година, годините на понтификата му, заболяването му и последните часове от живота му.

От книгата излиза наяве, че Бенедикт Шестнадесети не е бил склонен с някои от позициите на приемника си папа Франциск. Така да вземем за пример след избирането на Франциск през 2015 година новият папа дал просторно изявление и изпратил след това изданието, в което било оповестено изявлението, на Бенедикт Шестнадесети да го прочете.  Почетният папа написал към текста анотации, в които подлагал на критика метода, по който Франциск е дал отговор на въпроси, свързани с аборта и с хомосексуализма, споделя Гансвайн в книгата си, която е написал дружно с италианския публицист Саверио Гаета.

В нея Гансвайн споделя, че през първите седем години, откакто Франциск е бил определен за папа, той е запазил позицията си - частен секретар на Бенедикт Шестнадесети и префект на папския дом. Но в книгата си Гансвайн написа, че в никакъв случай не е съумял да реализира същия климат на доверие с Франциск, какъвто е имал с Бенедикт Шестнадесети. Накрая през януари 2020 година Гансвайн бил отхвърлен от поста на префект. Причината била книга по отношение на  безбрачието на свещениците, написана от консервативния кардинал Роберт Сара. Той споделил, че Бенедикт Шестнадесети е съавтор, само че Бенедикт Шестнадесети споделил, че не е и изискал неговото име, сложено върху корицата на книгата, са бъде отстранено оттова. Гансвайн се оказал сред два огъня и Франциск го отстранил от поста на префект. На Гансвайн била оставена задачата да се грижи единствено за Бенедикт Шестнадесети.  Бенедикт Шестнадесети написал две писма до Франциск, в които го призовавал да направи нещо по отношение на Гансвайн, само че Франциск в никакъв случай не върнал Гансвайн на поста му.

В книгата Гансвайн споделя и, че Бенедикт Шестнадесети му споделил, че ще се отдръпна от поста си още на 25 септември 2012 година, към пет месеца преди да го направи. Той се опитал да убеди Бенедикт Шестнадесети да позабави темпото вместо да се отдръпва, само че Бенедикт Шестнадесети не го послушал и почнал да обмисля най-подходящото време за отдръпване от поста  - първото на папа за последните 600 години.

В книгата Гансвайн също така споделя, че частните трудове на Бенедикт Шестнадесети ще бъдат унищожени в този момент, съобщи ДПА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР