Броени часове ни делят от най-голямото спортно събитие на планетата

...
Броени часове ни делят от най-голямото спортно събитие на планетата
Коментари Харесай

FIFA World Cup 2022: Кой е човекът, отговарящ за охлаждането на стадионите

Броени часове ни разделят от най-голямото спортно събитие на планетата – Световното състезание по футбол в Катар.

Още през 2010 Катар даде обещание климатизирани игрища, с цел да поддържа прохладна температура за играчите и почитателите. Катарският университет стартира проектирането и внедряването на новаторски охладителни системи за стадионите. Професор Сауд Абдул Гани е индивидът, който дава отговор за охлаждането на всички 8 стадиона, на които ще се организират международните срещи по футбол. Прякорът му е „ Доктор Куул “ и несъмнено има за какво.
Моята съществена задача е да осигуря положителни условия за тревните площи, да осигуря комфорта температура за феновете от 20-21 градуса и несъмнено играчите да не са изложени на риск от прегряване поради високите температури на открито.
Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство и дизайнер на охлаждащите технологии в Катарския университет

Мачовете ще се играят на осем стадиона. Седем от тях са новопостроени за Световното състезание, а осмият е изцяло реновиран. За първи път в историята феновете ще могат да гледат повече от един мач дневно, тъй като всички игрища са в един град и няма да се постанова почитателите да пътуват с часове до други градове, с цел да гледат обичания тим. Най-близкото разстояние сред всеки два от осемте стадиона е пет километра, а най-отдалеченото - 75.
Всеки стадион има доста забавна история. Този има 80 хиляди места. Това са 80 хиляди души, които приказват, дишат, контактуват и това създава стопляне. Нашата отговорност е да осигурим метод, по който да охладим този голям потенциал от места!
Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство и дизайнер на охлаждащите технологии в Катарския университет

„ При всеки стадион има три детайла, които са от голяма важност за нас. Това са тревата, играчите и феновете. За тревата би трябвало да се уверим, че има метод за изстудяване и задоволително вентилация. Камерите наблюдават играчите и футболната топка съвсем 90 % от времето, надлежно би трябвало да сме сигурни, че тревата наподобява зелена, здрава, в добър тип, да не се развяла елементарно теренът по време на играта, когато играчите ритат топката и по тази причина сме построили специфична система, която охлажда, както извън, по този начин и изпод. Това подсигурява мощна трева! “, споделя още доктор Гани.
Това е специфичен вид трева, която е особено за този район, подобаваща за този климатичен пояс и е определена за Световното състезание! Сортът е създаден особено тук в Катар, той е хибрид, смесили сме няколко разнообразни сорта.
Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство в Катарския университет

„ Имаме обособен бизнес проект за всеки стадион след Световното състезание. Някои, като да вземем за пример 974 стадионът ще бъде разграничен на контейнери, които ще бъдат изпратени тук-там, където нямат условия за спортуване. Тоест ще изградят от тях нови уреди. Други игрища ще бъдат преобразени в лечебни заведения, учебни заведения, бутикови хотели, шопинг молове, стадионът в Аспайер ще подкрепи развиването на специфична клиника за спортисти “, изяснява доктор Гани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР