Бродуей отвори отново врати след 18 месеца прекъсване, което лиши

...
Бродуей отвори отново врати след 18 месеца прекъсване, което лиши
Коментари Харесай

Бродуей е жив

Бродуей отвори още веднъж порти след 18 месеца спиране, което лиши от занаят хиляди артисти, театрални служащи и чиновници, свързани с театралния живот. След дългото затваряне две представления провокираха огромен зрителски интерес. Това са „ Мюзикмен “ на Робърт Райнигер и Мередит Уилсън и „ Компания “ на Стивън Зондхайм. Двата популярни мюзикъла се завръщат на Бродуей с разнообразни упования.



„ Мюзикмен “, в новата режисура на режисьора Джери Закс , съхранява рисунъка на класическия прочит на спектакъла, почнал триумфално през 1957 година. Този прочит разчита на носталгичните настроения, съвършеното осъществяване на трупата и присъединяване на Хю Джакман, популярен освен като кино артист, а и като артист и танцьор.



Подходът към „ Компания “ е друг. Режисьорката от Англия Мариан Елиът потегля коренно като трансформира даже пола на главния персонаж . В нейния прочит, младият мъж Боби, решил да събере на рождения си ден група другари, е жена и това не е механична смяна, а изцяло извършена линия, която слага всепризнатия мюзикъл на Зондхайм в нов подтекст. Редакцията е направена с предварителното единодушие на Зондхайм, доверил се справедливо на режисьорката. Уви, самият Зондхайм към този момент не е с нас, само че неговите мюзикъли занапред ще се преоткриват през 21-вото столетие. Уникалният му гений на композитор и текстописец е утвърден, на негово име са посочени театри, той се появява като персонаж и във филми като „ Тик, тик… Бум “ с режисьор Лин-Мануел Миранда .

 Едва трансферирал 40-годишна възраст, Миранда дебютира в киното с този филм за живота на композитора на мюзикъла „ Наемът “/„ Рент “ Джонатън Ларсън (с присъединяване на Андрю Гарфийлд), само че името му се свързва на първо място с шлагера „ Хамилтън “ (16 номинации и 11 награди „ Тони “). Този мюзикъл, отдаден на живота на бащата-основател на Америка Александър Хамилтън, е на Бродуей седма година с неизменим зрителски триумф.

 Голям е ползата и към различен бродуейски театър на Лин-Мануел Миранда, игран на импровизационен принцип. Подробности за това зрелище и за неповторимия път на композитора, драматурга и артиста ще чуете в новото издание на поредицата „ Моментна фотография “.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки: Майя Праматарова – персонален списък и ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР