Британското и ирландското правителства призоваха противопоставящите се една на друга

...
Британското и ирландското правителства призоваха противопоставящите се една на друга
Коментари Харесай

Лондон и Дъблин призоваха партиите в Северна Ирландия след победата на Шин Фейн да работят заедно за съставяне на правителство


Британското и ирландското държавни управления приканиха противопоставящите се една на друга политически сили в Северна Ирландия да работят дружно за възобновяване на съглашението за делба на властта. Лондон и Дъблин направиха това след историческата победа на националистическата партия " Шин Фейн " на изборите в английската провинция, създали я първа политическа мощ в северноирландския парламент, съобщи АП, цирината от Българска телеграфна агенция.

Ирландският министър председател Михол Мартин съобщи, че " в този момент всички политически партии и определени политически представители би трябвало да изпълнят мандата, който им е даден от гласоподавателя ".

" Споделянето на властта и партньорското начало, равнопоставеността и взаимното почитание са в основата на Споразумението от Разпети петък, което към този момент съвсем 25 години обезпечава мира и напредъка в Северна Ирландия ", добави той. " Съставянето на ново държавно управление на правилото на споделената власт е жизненоважно за напредъка и благоденствието на всички общности в Северна Ирландия. "

В Лондон английският министър за Северна Ирландия Брандън Луис съобщи, че на следващия ден ще се срещне с водачите на северноирландските партии, с цел да обсъдят съставянето на работещо ръководство.

Луис удостовери английското мнение, че Лондон желае да реализира съглашение с Европейски Съюз за уреждането на разногласията към разпоредбите за търговия след Брекзит, известни като Северноирландски протокол.

На изборите в Северна Ирландия " Шин Фейн ", които желаят обединяване с Ирландия, завоюваха 27 мандата в 90-местния парламент и по този метод победиха Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която ще има 25 депутати. Това е първият път в северноирландската история, когато ирландска националистическа партия печели избори.

Но заради деликатните механизми за шерване на властта в северноирландската политика и заради продължаващите разногласия към английското излизане от Евросъюза не е ясно дали " Шин Фейн " ще оглави ново държавно управление. ДЮП е срещу Северноирландския протокол, който планува митнически инспекции за някои артикули, влизащи в Северна Ирландия от Обединеното кралство. Според юнионистите те са основали преграда сред Северна Ирландия и Англия.

Сега заместник-председателят на " Шин Фейн " Мишел О`Нийл има правото да се кандидатира за първи министър (регионален премиер) на Северна Ирландия, само че държавно управление няма да може да бъде формирано, в случай че ДЮП, най-голямата юнионистка партия, откаже да влезе в него със собствен вицепремиер.

През февруари Пол Гиван от ДЮП подаде оставка като първи министър като митинг против споразуменията след Брекзит, уреждащи въпроса за границите и митническите инспекции, заради което държавното управление падна. Партията му разгласи, че няма да се върне във властта, до момента в който настояванията ѝ по въпроса за граничния надзор не бъдат изпълнени.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР