Британският външен министър Елизабет Тръс ще стане главният преговарящ от

...
Британският външен министър Елизабет Тръс ще стане главният преговарящ от
Коментари Харесай

Британският външен министър поема преговорите с ЕС след Брекзит

Британският външен министър Елизабет Тръс ще стане основният договарящ от страна на Обединеното кралство с Европейски Съюз по въпроса за Северноирландския протокол. Дотук се стигна, откакто заемалият до момента тази служба министър на Брекзит Дейвид Фрост подаде оставка. Това заяви канцеларията на премиера Борис Джонсън, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Тръс ще поеме незабавно министерските отговорности за връзките на Англия с Европейски Съюз и ще оглави продължаващите договаряния за споразумяване на проблемите, зародили по отношение на осъществяването на Северноирландския протокол ", съобщи канцеларията.

Фрост беше един от архитектите на тактиката на Джонсън за Брекзит, отбелязва Ройтерс. Той подаде оставка през вчерашния ден поради отчаяние от държавния курс. Оставката му повдигна въпроси за бъдещия звук в процеса на раздялата на Англия с Европейски Съюз, както и за по-нататъшния ход на договарянията за Северна Ирландия.

Тръс е някогашен министър на търговията. Тя стана външен министър през септември и е известна измежду редовите членове на Консервативната партия.

Запален консуматор на обществените мрежи, тя е посочена за вероятен предстоящ водач на торите. На референдума през 2016 година за участието на Англия в Европейски Съюз тя поддържаше оставането в съюза, само че в този момент е последовател на Брекзит.

Обединеното кралство публично напусна Евросъюза при започване на тази година, само че Лондон и Брюксел към момента договарят по търговски съглашения, известни като Северноирландски протокол. Предмет на договарянията е търговията с английската провинция Северна Ирландия, която има обща сухопътна граница с членуващата в Европейски Съюз Република Ирландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР