Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да ускори преговорите с ЕС

...
Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да ускори преговорите с ЕС
Коментари Харесай

Борис Джонсън ще ускори преговорите за Brexit с ЕС

Британският министър председател Борис Джонсън има намерение да форсира договарянията с Европейски Съюз за обезпечаване на нова договорка за Brexit, с цел да избегне проваляне от опозиционните лейбъристи и проевропейските консерватори в Уестминстър идната седмица. Около 20 - 40 консервативни депутати обмислят дали да не гласоподават дружно с лейбъристите за прокарването на закон, инструктиращ Джонсън да изиска отсрочване на Brexit, вместо да извади Англия от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври, написа Financial Times.

Затова министър председателят е наредил на договарящия с Брюксел екип да се среща с европейските си сътрудници два пъти седмично през целия септември, с цел да се контракти друго съглашение за английското овакантяване на блока преди основната среща на Европейски Съюз на 17-18 октомври. Той изрично упорства за унищожаване на " аварийния проект за Северна Ирландия " – уговорка в договорката на предшественичката му Тереза Мей, с която се заобикаля " твърда " ирландска граница, само че също по този начин желае да увери съпартийците си, че е сериозен за намирането на компромис с Брюксел.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отговорът на Народното събрание

Според анализатори взаимното гласоподаване на лейбъристи с някои консерватори е единствената опция за съперниците на Brexit без договорка да блокират Борис Джонсън и да подсигуряват, че няма да има безредно излизане от Европейски Съюз. За да ограничи пълномощията на Народното събрание, министър председателят реши да " замрази " законодателния орган за пет седмици от втората седмица на септември до 14 октомври.

Парламентът стартира работа след лятната почивка във вторник. Прогнозите са, че някои лейбъристки депутати, излъчени от искащи излизане от Европейски Съюз региони, ще гласоподават на страната на Борис Джонсън и по този начин крайните резултати от вота остават неразбираеми. Премиерът се надява да завоюва бунтуващите се консерватори с обещанието, че твърдо ще упорства за нова договорка за Brexit.

Джонсън е оптимист, Европейски Съюз е отчаян

" Казах още от първия си ден на поста, че съм подготвен да работя пламенно за сключването на съглашение. Сега е време да ускорим темпото. Увеличаването на срещите и полемиките е належащо, в случай че желаеме да имаме договорка, когато напуснем на 31 октомври ", разяснява Джонсън. И добавя, че е обнадежден от последните диалози с европейските водачи.

Европейски Съюз обаче показва, че Лондон до момента не е показал надеждно решение за подмяна на " аварийния проект за Северна Ирландия " и топката остава в английското поле. Пожелал анонимност европейски посланик декларира, че е отчаян от неналичието на съответни оферти от Обединеното кралство: " Имам възприятието, че тези хрумвания може в никакъв случай да не дойдат ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР