Британски танкове. Снимка ЕПА/БГНЕСВ първите години на 21-ви век военните

...
Британски танкове. Снимка ЕПА/БГНЕСВ първите години на 21-ви век военните
Коментари Харесай

Защо Украйна смята, че танковете могат да обърнат хода на войната?

Британски танкове. Снимка ЕПА/БГНЕС
В първите години на 21-ви век военните плановици се замислят за немислимото – дали танковете са остарели?

Безпилотните летателни апарати, кибервойната и други нововъзникващи технологии се разглеждаха като оръжията на бъдещето. Още през 2020 година някои началници на защитата смятаха, че Англия би трябвало изцяло да консервира танковете си.

Но с настъпването на 2023 година, когато Украйна приготвя решаваща пролетна атака против Русия, която може да се окаже решаваща в битката ѝ за оцеляване, Киев се готви още веднъж да се обърне към обичайното съоръжение на сухопътната войска от войната на 20-ти век.

Военните началници на Украйна желаят стотици западни танкове за идващия стадий на войната, като обезверено желаят да се опълчват на силите на Москва и да пробият линиите от окопи тук-там като Луганск и Запорожка област.

След месеци на преиначаване съдружниците от НАТО стартират да виждат мъдростта на тактиката, като през последните седмици Съединени американски щати, Франция и Англия за първи път дадоха обещание да дават бронирани машини.

Това е увещание, че при цялата високотехнологична трудност на актуалната война, чистата мощ на терен към момента е от голяма важност.

В понеделник в Камарата на общините на Обединеното кралство високопоставеният народен представител от Консервативната партия Бърнард Дженкин съобщи, че спорът в Украйна е разобличил тези „ фешън коментатори, които осъждат концепцията, че модерните бойни танкове имат някаква изгода в актуалната война “.

„ Украйна сподели, че бронята е значима “, съгласи се министърът на защитата на Англия Бен Уолъс.

Киев твърди, че шепата транспортни средства, ангажирани от западните съдружници до момента, би трябвало да са единствено началото, и упорства за 200-300 танка и 600 бронирани машини за пехотата, както и 500 гаубици – оръжие, сходно на оръдие.

„ Трябва да поемем самодейността “, споделя Андрий Загороднюк, някогашен министър на защитата на Украйна и помощник на мозъчния концерн Атлантически съвет. „ Подкрепата с оръжия ще ни даде такава опция “.
Съвременни военни дейности
Украинската войска към този момент употребява танкове от руската ера, дарени от източноевропейски съдружници или пленени от съветските окупатори. Но западните модели, за които копнеят нейните водачи, биха предложили основна смяна във опциите преди евентуалната ескалация на военните дейности напролет.

„ Мобилността е от основно значение в настъпателна война “, споделя посланик от една от страните от Европейски Съюз, която обмисля да подари няколко съвременни бойни танка.

„ Ако Украйна ще има някакъв късмет да премине в нахлуване, тя се нуждае от подвижност с тежки оръдия – не е задоволително да има единствено военни Land Rover-и или бронирани патрулни коли. Те се нуждаят от нещо, което фактически може да унищожи съветските танкове на разстояние “.

Равната територия на Украйна я прави съвършен сюжет за преносими танкове, споделят специалистите, а Киев се нуждае от танкове, с цел да си върне укрепените позиции в основни градове по продължение на фронтовата линия.

„ Украйна мъчно ще провежда втора контраатака без по-тежки сили “, споделя Антъни Кинг, професор по военни проучвания в университета Уоруик във Англия.

Украинските публични лица се притесняват, че създадените в Съединени американски щати ракетни комплекси HIMARS, които опустошиха съветските сили по време на контраофанзивата предходната есен, този път ще се окажат по-малко ефикасни, защото врагът се е отдалечил, с цел да избегне удари, което прави танковете по-необходими от преди.

Кинг предизвести, че през тази година може да стартира да се усеща и ограничение на доставките на HIMARS в международен мащаб.

„ По всичко проличава, че те няма да разполагат още веднъж с такова количество прецизна артилерия с огромен обхват “, сподели Кинг. „ Така че се нуждаете от по-тежки близки сили – т.е. танкове и бойни машини – с цел да компенсирате разликата. “

Водеща роля

Разговорите сред съдружниците от НАТО се форсират след известието на Франция, че ще подари на Киев леки бойни танкове AMX-10 RC след два месеца. През уикенда Обединеното кралство удостовери проектите си да изпрати на Украйна танкове Challenger 2, създадени във Англия.

Западните държавни управления могат да излязат с спомагателни задължения преди срещата на министрите на защитата на съюзническите страни този петък в американската военна база Рамщайн в Югозападна Германия.

Държавите-членки на Европейски Съюз, от района на Балтийско море и Централна Европа се надяват, че поредност от самостоятелни задължения ще окажат напън върху Германия да разреши на други страни да изнасят създадени в Германия танкове „ Леопард 2 “ за Украйна.

„ Украинците няма да се тормозят изключително от това от кое място идват [танковете], стига да са в задоволителен размер “, съобщи западен чиновник.

Въпреки това украинските чиновници са наясно със забележителните разлики сред моделите, които могат да получат от Запада.

Произведените в Съединени американски щати танкове M1 Abrams имат огромен обхват на пукотевица, само че основават компликации при зареждането с гориво на разкъсваната от войната Украйна, защото огромните им газотурбинни мотори изразходват огромни количества гориво.

И въпреки че английският модел Challenger 2 би бил доста усъвършенстване на танковете от руската ера, употребявани сега от украинските сили, те не могат да се конкурират с немския „ Леопард 2 “, който може да порази цел с размерите на ледник на разстояние 3 км, до момента в който е в придвижване. Освен това те работят с дизелово гориво – по-лесно за набиране от керосина.

Германски публични лица настояват, че окончателното решение за изпращане на танкове „ Леопард 2 “ ще зависи значително от това какво ще решат да създадат Съединени американски щати, и упорстват, че съдружниците се нуждаят от подобаващ проект за образование на украинските сили за тяхната употреба и поддръжка. Това би се оказало по-лесно, в случай че в него вземат участие няколко страни.

Полша и Финландия показаха подготвеност да изпратят танкове „ Леопард 2 “, само че би трябвало да изчакат зелената светлина на Германия. Миналата седмица Хелзинки даде да се разбере, че може да изпрати малко количество, в случай че другите страни се съгласят на групов метод.

Според двама дипломати от други две страни от Европейски Съюз Берлин може да подари и прочут брой по-стари танкове „ Леопард 1 “, които за първи път влизат на въоръжение през 1965 година, само че сега са на склад.

Всички страни възнамеряват да доставят танковете си последователно, с цел да се отговори на нуждата от образование на украинските сили за потреблението им и да се изградят вериги за доставки, нужни за поддръжката.

Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата Олексий Резников, съобщи, че украинските военнослужещи могат да бъдат подготвени да работят със западни танкове „ по-скоро за седмици, в сравнение с за месеци “, и прикани съдружниците да стартират неотложно образование на украинските бойци за работа с редица вероятни нови уреди.

„ Колкото по-скоро стартираме образованието, толкоз повече време ще спестим – тъй като както е работило до момента, рано или късно всеки тип въоръжение, което сме поискали, сме го получили “, сподели той.

Текстът е оповестен в „ Politico “ от Кристина Джелардо и Вероника Мелкозерова. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР