Британски политици осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди

...
Британски политици осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди
Коментари Харесай

Полицията в Лондон е подложена на критики, заради закани срещу журналисти

Британски политици осъдиха заканите на лондонското полицейско ръководство да съди публицисти, които разгласяват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно владеене след дипломатическия скандал с английския дипломат в Съединени американски щати, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Лондонската полиция заяви през вчерашния ден, че е почнала следствие на приключването на поверителна дипломатическа преписка, което докара до оставката на посланика на страната в Съединени американски щати Ким Дарък. В бележките, оповестени от английския в. " Мейл он сънди ", дипломатът дефинира администрацията на американския президент Доналд Тръмп като неспособна. След това Тръмп назова Дарък " малоумен " и " пернат ". В сряда английският дипломат в Съединени американски щати подаде оставка.

Скотланд ярд заяви, че следствието е поверено на антитерористичния му отдел, защото става въпрос за престъпно нарушение на закона за държавната загадка. Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу прикани виновните за приключването на поверителна информация да се предадат, като предизвести, че публикуването на каквато и да е част от останалите изтекли документи " може да се окаже престъпен въпрос ".

" Бих посъветвал всички притежатели, редактори и издатели на обществени и обичайни медии да не разгласяват изтекли документи, които може би са към този момент в техни ръце или може да им бъдат препоръчани, а да ги предадат на полицията или да ги върнат на законния им собственик - държавното управление на Нейно Величество ", уточни Басу в особено изказване.

Двамата кандидати за идващ английски министър председател - сегашният външен министър Джереми Хънт и любимецът в конкуренцията Борис Джонсън обаче показаха противоречие с тази позиция на силите на реда.

Хънт написа в Туитър, че полицията и в правото си да проверява приключването на поверителни документи, само че добави: " Категорично пазя правото на пресата да разгласява тези изтекли документи, в случай че публицистите там ги получат и в случай че преценяват, че това е в полза на обществото: това им е работата ".

Джонсън, на собствен ред, излезе с подобен коментар. " Не можем да приемем за вярно вестници или която и да е друга медия, публикуваща такива материали, да се окаже под ударите на правораздаването ", сподели той, като добави, че изтеклите документи, въпреки и да основават неловка обстановка, не съставляват опасност за английската национална сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР