Британската потребителска инфлация на годишна база ще достигне връх от

...
Британската потребителска инфлация на годишна база ще достигне връх от
Коментари Харесай

Британската инфлация ще надвиши 18% в началото на 2023 г.

Британската потребителска инфлация на годишна база ще доближи връх от 18,6% през януари 2023 година, демонстрират последните възходящо ревизирани прогнози на Citibank вследствие на последния скок на енергийните цени. Подобна инфлация би била повече от двете пъти над целевото равнище на Английската централна банка от 2 на 100, съобщи БНР.

" Въпросът в този момент е каква политика може да се организира, с цел да се компенсира въздействието както върху инфлацията, по този начин и върху действителната стопанска система “, означи Бенджамин Набаро в разбор до клиенти на огромната американска банка, съобщи Ройтерс.

За финален път инфлацията на потребителските цени във Англия е била над 18% през 1976 година

Инфлацията на цените на дребно пък се чака да доближи пик от 21,4 на 100, предвижда Citibank.

Според Набаро любимецът за идващ министър-председател на Англия - Лиз Тръс, евентуално ще излезе с ограничения за поддръжка на семействата, наранени от възходящите цени на силата, което може леко да понижи пиковия % на инфлация.

Британският енергиен регулатор Ofgem би трябвало да дефинира нови оптимални енергийни цени за семействата този петък, които цени да влязат в действие през октомври. Предишното нарастване на цените през април докара до нарастване на годишната сметка за типичното английско домакинство до 1971 пунда от 1278 английски лири с оглед най-много на скока в цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Следващите нараствания на енергийните цени евентуално ще бъдат още по-стръмни предвид на внезапното нарастване на цените на природния газ през последната седмица  близо 20 на 100.

Citibank предвижда, че Ofgem ще увеличи от октомври тавана на цените до еквивалента на 3717 паунда с спомагателни нараствания до 4567 паунда през януари следващата година и до 5816 паунда през април 2023 година

Енергийните анализатори Cornwall Insight също покачиха прогнозите си за контролираните цени на Ofgem до 3554 паунда за октомври, 4650 паунда за януари и 5341 паунда за май.

" Трудно е да се дефинира какъв брой английски семейства ще се оправят с идната зима “, сподели консултантът на Cornwall Insight Крейг Лоури, представен от Ройтерс.

В своите прогнози при започване на август Английската централна банка допусна, че ценовият енергиен таван ще се увеличи до към 3500 паунда през октомври и че цените на силата по-късно ще се стабилизират. По този метод инфлацията на потребителските цени би трябвало да доближи връх от 13,3% през октомври, съгласно тези последни прогнози на АЦБ.

Тъй като инфлацията обаче към този момент се чака да доближи доста по-висок връх, АЦБ евентуално ще заключи, че рисковете от по-устойчива инфлация са се засилили, означи в своя летописи Citibank.

" Това значи повдигане на английските лихви до така наречен рестриктивна територия (нива, пречещи на икономическия растеж) и то бързо. Ако се появят признаци на по-трайна и устойчива инфлация, считаме, че ще бъе належащо английската рента да бъде нараснала до равнища от 6-7%, с цел да се сложи динамичността на инфлацията под надзор. Засега обаче продължаваме да считаме, че доказателствата за сходни резултати (за трайно настанила се инфлация) са лимитирани ", сподели Набаро от Citibank.

По-рано този месец АЦБ увеличи с цели 50 базисни пункта главната английска рента, като вложителите чакат още един сходен нападателен ход, когато централната банка организира идващото си планувано известие за паричната политика на 15 септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР