Британската министърка на външните работи Лиз Тръс напразно се опита

...
Британската министърка на външните работи Лиз Тръс напразно се опита
Коментари Харесай

Лондон е на път да наруши сделката за Брекзит. Какви ще са последиците?

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс на вятъра се опита в телефонни диалози с ирландския си сътрудник Саймън Ковъни и с Европейски Съюз да наложи позицията на Лондон за Протокола за Северна Ирландия. Но до доближаване по този начин и не се стигна. Вчера консервативното държавно управление в Лондон разгласява своя законопроект, с който анулира елементи от Протокола за Северна Ирландия.

Какво желае да промени Лондон?

Според външната министърка по този метод не се нарушавали закони. “Имаме действителни проблеми в Северна Ирландия и с този закон се връщаме към правилата на Белфасткото съглашение, което трябваше да донесе стабилност”, сподели тя. Освен това Англия пази вътрешния пазар на Европейски Съюз, спазвайки главните правила на Протокола за Северна Ирландия и действайки в границите на интернационалното право, твърди още Тръс.

Британското държавно управление изрежда четири съществени точки, които би трябвало да опростят търговията сред Северна Ирландия и Англия. “Зеленият коридор” ще отстрани митническия надзор върху стоките, които остават в Северна Ирландия. Европейски Съюз се притеснява, че това може да отвори пътища за контрабанда.

Лондон желае предприятията да имат опция да избират дали да доставят артикули на пазара в Северна Ирландия според наредбите на Обединеното кралство или според тези на Европейски Съюз. Освен това Северна Ирландия би трябвало да може да се възползва от същите данъчни облекчения като останалата част от Англия. И най-после: разногласията да се вземат решение от самостоятелен арбитраж, а не от Съда на Европейския съюз.

Остри реакции от Дъблин и Брюксел

Европейският съюз и директно засегнатата Република Ирландия преглеждат едностранните промени в Договора за Брекзит като нарушаване на интернационалното право. Ирландският външен министър Ковъни съобщи пред БиБиСи: “Великобритания беше образец за подражателство в спазването и отбраната на интернационалното право. Тази известност е фундаментално накърнена, в този момент вървим към ново дъно в ирландско-британските връзки ". За едностранни ограничения, които са в ущърб на взаимното доверие, приказва в тази връзка и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

" Като първа стъпка " в този момент ще бъде прегледано продължаването на правосъдното произвеждане, стартирано против английското държавно управление през март 2021 година, изясни Шефчович. " Бяхме спрели тази процедура през септември 2021 година в духа на градивното съдействие, с цел да създадем пространство за намиране на общи решения. Едностранното деяние от страна на Обединеното кралство директно нарушава този дух. "

Германският канцлер Олаф Шолц и американският външен министър Антъни Блинкен също разкритикуваха хода на Лондон.

Министър-председателят Борис Джонсън предизвести, че би било несъразмерна реакция от страна на Брюксел, в случай че Европейски Съюз отговори на английските законодателни проекти с комерсиална война. Според него става въпрос единствено за елементи: " Можем да понижим бюрокрацията на границата сред Англия и Северна Ирландия, без да я усилваме на границата в Ирландия.

Недоволство има и на Острова

Спорно е до каква степен Протоколът за Северна Ирландия фактически вреди на северноирландската стопанска система. Тази част на Англия е член както на единния пазар на Европейски Съюз, по този начин и на английския пазар. Търговията през вътрешноирландската граница се е нараснала доста след приемането на протокола.

Британската комерсиална организация CBI, която съставлява 190 хиляди компании, предизвести, че методът на английското държавно управление може да обезкуражи вложенията, като още веднъж сътвори климат на неустановеност, както по време на Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър също разкритикува законопроекта: " Има дребни проблеми, само че бихме могли да ги решим на масата за договаряния - с доверие. Но ние нямаме такова в сегашния министър-председател. "

И в самата консервативна партия не всички поддържат законопроекта. Хардлайнерите по тематиката Брекзит са работили по формулировката му, само че други депутати приказват за “пълна лудост” и упорстват за по-голямо доближаване с Европейски Съюз във връзка с Брекзит, или даже за връщане към единния пазар предвид на възходящата инфлация и неприятните английски стопански данни.

Спор с висок избухлив заряд

Правителството се надява, че кралицата ще успее да подпише законопроекта за Северна Ирландия преди лятната почивка в края на юли. Критиците чакат месеци на разногласия в Камарата на лордовете.

Спорът по отношение на протокола за Северна Ирландия продължава да попречва съставянето на държавно управление в Северна Ирландия. Още преди Тръс да внесе законопроекта в Народното събрание, Лондон прикани пробританската Демократична юнионистка партия (ДЮП) най-сетне да разреши съставянето на държавно управление след изборите, които се организираха при започване на май. Досега ДЮП отхвърляше да взе участие с аргумента, че първо би трябвало да се анулира нездравословният протокол за Северна Ирландия.

Ходът на английското държавно управление едва ли ще се одобри добре и в отдалечен Вашингтон. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който има ирландски корени, постоянно е предупреждавал Лондон да не работи независимо във връзка с Протокола за Северна Ирландия. Малко евентуално е новият законопроект да форсира сключването на двустранно комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР