Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи тази вечер Бъкингамският дворец. Тази

...
Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи тази вечер Бъкингамският дворец.
Тази
Коментари Харесай

Почина британската кралица Елизабет Втора - Свят

Британската кралица Елизабет Втора умря, заяви довечера Бъкингамският замък.

Тази заран лекарите на 96-годишната кралица изразиха безпокойствие от положението й и препоръчаха тя да остане под здравно наблюдаване в замъка Балморал в Шотландия. Това беше най-тревожното известие на Бъкингамския замък, оповестено до момента, по отношение на здравето на Елизабет Втора. След него фамилията й се събра в Балморал, с цел да е до нея.

От една година здравословното положение на кралица Елизабет Втора поражда безпокойствие у околните и поданиците й, отбелязва Франс прес.

На 20 октомври предходната година кралицата прекара една нощ в болница за цялостни проучвания, откакто преди този момент лекарите й предложиха да си почива след интервал, в който тя имаше доста публични изяви. Новината за престоя от една нощ в болничното заведение обаче бе обявена едвам на идващия ден и това породи рецензии, че кралският замък не е задоволително транспарантен по отношение на здравето на кралицата. Това бе и първата хоспитализация на английския монарх от 2013 година После кралският замък сподели, че кралицата е в положително положение на духа и е възобновила по-леките си задължения.

Тя се появи на 26 октомври предходната година на виртуален банкет за приемане на акредитивните писма на новите посланици, само че анулира пътешестване до Глазгоу за присъединяване в конференцията на Организация на обединените нации за климата.

След като през февруари тази година кралицата мина прага от 70-години властване, което е връх за английската монархия, същия месец тя даде позитивен резултат на теста за Ковид-19. Новината породи мощно безпокойствие, а Бъкингамският замък съобщи, че кралицата има единствено леки признаци, сходни на хрема. Няколко дни преди този момент Елизабет Втора се беше срещнала с принц Чарлз, който също се оказа с позитивен тест за вируса.

След прекараната болест по време на визита кралицата показа, че има компликации с напредването и придвижванията. След като анулира няколко обществени уговорката, кралицата ги възобнови на 1 март, като организира две аудиенции по видеоконферентна връзка. Тогава синът й Чарлз съобщи, че тя се усеща доста по-добре. На 7 март тя даже одобри премиера на Канада Джъстин Трюдо.

На 11 март кралицата разгласи, че няма да участва три дни по-късно на религиозна гала, обвързвана с Общността на нациите в Уестминстърското абатство. Тя обаче се появи на 29 март на панихидата за брачна половинка си принц Филип, умрял преди година. Тогава тя пристигна на панихидата, хванала на разположение сина си, принц Андрю и подпираща се на бастун, изглеждаше в нежно положение и вървеше постепенно.

През април пък по време на виртуално разкриване на здравно поделение тя попита: " Вирусът провокира огромна отмалялост и безсилие у хората, нали?

На 10 май кралицата пропусна тронното слово по рекомендация на лекарите и в тази роля я размени принц Чарлз. Тогава тронът на кралицата остана празен, а Чарлз произнесе словото, седнал на трона, непокътнат за брачния сътрудник на монарха. До него беше кралската корона, сложена върху велурена възглавничка.

Последваха няколко изненадващи появи на Елизабет Втора - за разкриване на лондонска метролиния, носеща името й, или на цветарско ревю. Но по-късно кралицата пропусна много от деянията във връзка платинения си празник, публично празнуван при започване на юни. Тогава тя се появи на два пъти на балкона на Бъкингамския замък и бе бурно приветствана от поданиците си. След това кралицата разгласява изказване, в което благодари на всички за проведените тържества и съобщи, че е решена да служи на монархията, подкрепяна от фамилията си.

На 7 септември кралицата одобри в шотландската си резиденция Балморал, където тя нормално прекарва лятото, Борис Джонсън и Лиз Тръс. Джонсън й връчи оставката си като министър председател, а след това тя номинира Тръс за министър председател. Ден по-късно по рекомендация на лекарите кралицата анулира съвещание на съветниците си, което трябваше да протече в онлайн формат.

Очаквайте детайлности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР