Британската инфлация се ускори през март заради по-високите цени на

...
Британската инфлация се ускори през март заради по-високите цени на
Коментари Харесай

Ускоряване на британската инфлация през март

Британската инфлация се форсира през март поради по-високите цени на горивата и на облеклата. Това показват последните данни на английската национална статистика (ONS), представени от БНР. 

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през март с 0,3% по отношение на февруари (+ 0,1 на сто). Инфлацията на годишна база (спрямо март 2020) се форсира внезапно до 0,7% от 0,4% месец по-рано, само че при упования за покачване с 0,8 на 100. Това значи, че инфлацията към момента остава надалеч под целевото равнище от 2 на 100 на Английската централна банка.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи произведения и енергия) също се форсира, нараствайки през март с 1,1% след покачване с 0,9%, потвърждавайки осредните упования на икономисти и анализатори. Очаква се английската инфлация да нарасне още по-рязко през идващите месеци заради разхлабването на противоепидемичните ограничения, нарастването на контролираните енергийни сметки на семействата през април, по-високите световни цени на петрола и с оглед много по-ниските цени преди година, когато прелюдия поради Covid-19 локдаун докара до спад в търсенето.

През февруари Английската централна банка предвижда, че английската инфлация ще доближи 1,9% до края на 2021 година, само че редица икономисти чакат, че тя ще надвиши преди този момент целевото равнище на АЦБ от 2 на 100.

ONS показа и данни за индустриалните скъпи, които демонстрират по-рязък от предстоящото ценови напън както на входа, по този начин и на изхода на английските предприятия. Индексът PPI на изхода на предприятията се увеличи през февруари с 0,5% на месечна база и набъбна по отношение на година по-рано с цели 1,9% след покачване с 0,9% през февруари. Това съставлява повишаване на цените на изхода на предприятията за трети следващ месец и най-солиден напредък на годишна база от близо две години насам (от април 2019 г.).

Производствените цени на входа на английските предприятия пък се покачиха през март с 1,3% по отношение на февруари, когато набъбнаха с 0,9 на 100. Растежът на показателя PPI на входа на предприятията се форсира на годишна база още по-рязко до 5,9% от 3,3% през февруари, отбелязвайки най-силен напредък от септември 2018 година Данните за индустриални цени също допускат ускорение на потребителската инфлация в идващите месеци. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР