Британската и европейската делегации бяха изправени пред обезсърчаващата задача да

...
Британската и европейската делегации бяха изправени пред обезсърчаващата задача да
Коментари Харесай

Оценка! Нежеланието на Лондон и Париж за компромиси води към Брекзит без сделка

Британската и европейската делегации бяха изправени пред обезсърчаващата задача да сключат договорка за Брекзит на фона на нежеланието на Англия и Франция да правят отстъпка по въпроса за риболова, който предизвиква „ съществени различия “ в договарянията, написа Daily Express.

Източници на изданието потвърдиха, че въпросът за достъпа до английски води за европейските моряци остава неуреден и заплашва да обезсили целия прогрес, реализиран по-рано.

Както стана известно, основният договарящ за Брекзит от Европейски Съюз Мишел Барние работи по компромис, надявайки се да откри излаз от безизходицата през идващите дни. Независимо от това, при положение на нов неуспех, излизането на Англия от Европейския съюз без договорка е „ съвсем неизбежно “, предизвестява Daily Express.

Преди идващия кръг от договаряния, който ще се организира в Брюксел в петък, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че страните са постигнали забележителен прогрес. В същото време политикът разясни, че делегациите имат още доста работа, с цел да подсигуряват сключването на договорката, написа Фокус.

„ Постигнат е забележителен прогрес, само че остават два значими въпроса: равнопоставеност и риболовство, по време на разискването на които бихме желали да забележим повече прогрес “, сподели политикът.

Въпреки всички старания, източникът сподели, че до момента има дребен прогрес в достъпа до английски води. „ Трудните въпроси остават сложни “, сподели осведомен с договарянията.

Както отбелязва Daily Express, нито една от страните не е подготвена да направи отстъпки. Например английският министър председател Борис Джонсън е безапелационен, че всяка комерсиална договорка сред Европейски Съюз и Обединеното кралство би трябвало да се основава на ценене на английския суверенитет и да подсигурява държавен надзор върху достъпа до английски води.

В същото време френският министър по европейските въпроси Клемент Бон съобщи през вчерашния ден, че не вижда причина да се „ поддава на английския напън “, защото Париж би трябвало да пази ползите на своите риболовци.

По-рано президентът Еманюел Макрон неведнъж акцентира, че няма да „ жертва “ френските риболовци. В същото време настояванията на Франция да се придържа към първичните условия на Европейски Съюз за поддържане на еднакъв достъп до английски води също бяха подкрепени от Белгия и Дания.

Очаква се полемиките за връзките след прехода да продължат в Брюксел до началото на идната седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР