Британската финтех компания обяви, че има почти 500 хил. потребители

...
Британската финтех компания обяви, че има почти 500 хил. потребители
Коментари Харесай

Revoluция за половин милион българи

Британската финтех компания разгласи, че има съвсем 500 хиляди консуматори в страната. Покрай коронавирус рецесията и възобновяване от нея транзакциите през платформата мощно нарастват. До момента българите са поръчали над 870 хиляди физически и виртуални Revolut карти, с които са създали над 19 милиона разплащания.
Ако попитате някого в България с какво свързва финансовите технологии и алтернативата на банкови услуги, е прекомерно евентуално да ви отговори с думата револют (от Revolut). И това няма да е изненада - през последните няколко години английската компания стана нарицателно за елементарен трансфер на пари сред другари, а обещания от вида " ще ти револютна пари " постоянно може да се чуят в инцидентни диалози. Сега настоящи данни към края на септември, които от Revolut предоставиха на " Капитал ", хвърлят повече светлина върху бизнеса на финтех платформата в България и района на Централна и Източна Европа, който е основен за нейния бизнес. Те дават и посока за потребителските привички на хората, които употребяват различни финансови услуги.

Реклама
Според данните на Revolut дейните й клиенти (физически лица) в страната са съвсем 500 хиляди, което по отношение на последните публични цифри от преди пандемията е над двойно повишаване. Силно нарастват заплащанията и издадените карти - виртуалните и физическите доближават 870 хиляди, като един консуматор може да има повече от една.

По потребителска база това я прави близка до средноголяма банка в България, като, несъмнено, е мъчно да се каже, че нейните консуматори са загърбили тотално обичайните банкови услуги - най-малкото Revolut не предлага типичен услуги като депозити, кредитни карти и заеми, както и към момента няма български IBAN. Последното лимитира заплащане на битови сметки и нареждания към бюджета.

През последните години Revolut обаче се развива като финансов супер app, който отвън разплащанията предлага търговия на финансовите пазари - акции, крипто, злато, пътни застраховки, форма на спестовни услуги (Vault), резервации на пътувания и други. Това са все сегменти, които пораснаха около пандемията - развиване на безконтактните заплащания, ориентиране на доста хора към финансовите пазари, а икономическото възобновяване докара до взрив на пътуванията след година и повече на тежки или частични локдауни.

Това дружно с лесната, бърза и евтина приложимост (въпреки че през последните години имаше въвеждане или покачване на такси) на Revolut съумява да притегли най-вече младежка публика, само че и бизнес клиенти. За първите девет месеца на годината българските консуматори да вземем за пример са създали към 19.5 млн. транзакции, като най-вече са плащали в Lidl и Wizz Air.
Реклама Revolut в България в цифри
Revolut e основана през 2015 година във Англия, като има банков лиценз от Литва (парите в платформата са обезпечени до 100 хиляди евро) и в края на септември тази година потребителите й към този момент са над 20 млн., а в България те доближават половин милион. Алексей Косчеев, началник напредък за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Revolut, разяснява пред " Капитал ", че по този индикатор страната е четвърта по брой клиенти в района, който има общо 6.7 млн. консуматори и е основен за платформата.

Най-много измежду българските клиенти са в София (около 190 хиляди души), която се подрежда четвърта в подреждането на градовете в района. Пред нея са Букурещ, Будапеща и Варшава. Следващите български градове, в които Revolut има най-вече консуматори, са Варна, Пловдив, Бургас и Русе.

От компанията не разкриха какъв е броят на платените им консуматори, само че показаха, че 53% от тях употребяват Premium проекта, който за българския пазар коства 13.99 лева, а над 18% са на струващия 25.99 лева Metal. Според Косчеев за първите девет месеца на годината платените консуматори са нарастнали със 70%.

" По отношение на бизнес проектите в района се фокусираме върху дребния и междинния бизнес, главно в три стълба - заплащания и продажби, опростяване на ръководството на разноските и обмяна на валута. " През лятото компанията пусна в България читател за банкови карти, който може да бъде употребен като ПОС терминал (Revolut Reader), и. Косчеев споделя, че типичният бизнес консуматор на платформата има сред 5 и 50 чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР