Британецът Кенет Алън Смит е от Хъдърсфийлд, Западен Йоркшир. Подсъдим

...
Британецът Кенет Алън Смит е от Хъдърсфийлд, Западен Йоркшир. Подсъдим
Коментари Харесай

Кошмарен край! Режисьор закла българката Калинка и я зарови в двора си в терзийско

Британецът Кенет Алън Смит е от Хъдърсфийлд, Западен Йоркшир. Подсъдим е за убийството на българката Калинка Захариева, чието тяло бе открито заровено в парцел на чужденеца в сунгурларското село Терзийско, написа 24 часа.

След месец против Кенет ще тръгне дело. На 6 април той отхвърли да дава пояснения в Бургаския областен съд по време на разпоредителното съвещание. Делото ще се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване с разпит на част от очевидците и движимостите лица и ще тръгне всъщност на 17 май.

Макар че ще е по този ред, 52-годишният англичанин няма да се възползва от съкращаване на наказването с 1/3.

Той е обвиняем за съзнателно ликвидиране, за което законът планува от 10 до 20 година затвор. С ремонти в Наказателно-процесуален кодекс през 2019 година бе отстранена опцията при признание на виновност обвиняем, упрекнат в осъществяване на съзнателно ликвидиране да получи понижено наказване, споделят адвокати.

100 хиляди лв. кръвнина изиска сестрата на жертвата, а съдът одобри това за възможно и я конституира като частен обвинител и цивилен просител.

Жестокото закононарушение потресе жителите на другояче тихото и умерено селце Терзийско. На 24 юни 2021-а то осъмва блокирано от полиция. Тялото на 49-годишната Калинка е намерено заровено в двора на парцел, населяван от приятеля ѝ Кенет Смит. По натрупа има следи от пострадвания с нож.

Патоанатоми откриват, че Калинка е убита два дни по-рано, като е намушкана на 5-6 места в региона на гърдите и корема. Повечето рани са дълбоки, а причина за гибелта е остра кръвозагуба. Съдебни медици са безапелационни, че дамата е издъхнала в мъка, осъзнавайки какво се случва.

Докато живеели дружно, Калинка научила Кенет да вари домашна ракия.

Двамата всекидневно дегустирали личното произвеждане.

Във съдбовната нощ на 22 юни Калинка и Кенет пийвали в дома на жертвата, само че се скарали след спор за пари. Скандалът внезапно ескалирал поради огромното количество алкохол, погълнато от британеца.

Разгневен, той сграбчил един от ножовете на масата и почнал да нанася удари по тялото на изгората си, до момента в който дамата не притихнала безжизнена на пода.

Макар и със замъглено от ракия схващане, Кенет решил, че би трябвало да се отърве от натрупа. Натоварил го на количка за строителни материали, метнал остаряло одеяло от горната страна и бутайки по тихите селски улички, стигнал до къщата, в която живеел, когато се карали с Калинка и която купили дружно преди години.

Заровил тялото в задния двор, само че не съумял да изкопае дълбока яма. Едва откакто трезвен, почнал да осъзнава какво е направил.

Междувременно родственици на Калинка към този момент били обезпокоени, че два дни не са я виждали. Обезпокоил се и кметският наместник Йордан Ганев, който е някогашен служител на реда. Всеки ден Калинка се отбивала в кметството, с цел да получи топъл обяд като обществено слаба.

Ганев потърсил Кенет и го попитал къде е приятелката му.

Британецът излъгал, че Калинка е отпътувала на посетители при сестра си в Сливен. Бившият служител на реда обаче подал сигнал в районното в Сунгурларе, че Захариева е изчезнала, защото била в неопределеност повече от денонощие.

Така на 24 юни криминалисти и специалисти от ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас идват в Терзийско. По време на разпитите притискат британеца, който в началото дава спорни показания, само че след това признава.

На място е изработен и следствен опит.

Убиецът демонстрира малко по малко какво е станало и по какъв начин е умъртвил 49-годишната българка. Мъртвата жена е открита в ров, бездънен към 50 сантиметра, на 4-5 метра от септична яма.

На идващия ден прокуратурата предявява на Смит обвиняване за съзнателно ликвидиране. От мястото на престъплението проверяващи изземват няколко ножа. След експертиза е открито, че жертвата е убита с един от тях.

На 28 юни наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова желае най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража ” и от този момент и до през днешния ден британецът е зад решетките.

Защитата прави опит да го измъкне под домакински арест и упорства за съдебнопсихиатрична експертиза, защото в предишното Смит правил опит за самоубийство.

Магистратите в началото отхвърлят, само че по-късно я назначават. Заключението на движимостите лица е, че подсъдимият Смит е кадърен да носи правосъдна отговорност, защото е бил вменяем все още на убийството. Психиатричната експертиза обаче демонстрира и алкохолна взаимозависимост на британеца.

“Една от експертизите, които настояваме да бъде изслушана в правосъдната зала, е точно тази, както и съдебномедицинската. Ще бъдат разпитани и 5-6 очевидци, измежду които служителите на реда, взели участие в следствието, и няколко индивида от селото ”, сподели служебният бранител на британеца юрист Борислав Янков. Той добави, че по време на досъдебното произвеждане и все още клиентът му спомага на следствието.

Потресени от жестокото ликвидиране, локални описват, че връзката сред Калинка и Кенет била бурна и със кавги. Двамата постоянно се разделяли поради пристрастеността на англичанина към алкохола. През лятото на 2020 година се стигнало до пердах, при който Калинка имала съществени контузии, освидетелствана била със междинна телесна щета и дълго се възстановявала, а побойникът – наказан условно.

Тогава двамата се разделили за по-дълго, а Кенет се изнесъл в парцела, който купил дружно с Калинка при започване на връзката им.

Фактът, че убийството на 49-годишната жена е осъществено в изискванията на изпитателния период на предходна условна присъда за домашно принуждение, бе едно от основанията на магистратите да не дефинират по-лека мярка за неотклонение на подсъдимия.

Съдбата среща Кенет и Калинка, която е млада вдовица, в село Терзийско преди 8 години. По това време англичанинът се е открил в прилежащото село Огнен. Но още след първата си среща с Калинка той се влюбва до уши. Бързо се мести при вдовицата и двамата заживяват дружно.

Тогава влюбената двойка взема решение да се снабди и с общ парцел. Купуват остаряла къща с двор в южната част на Терзийско, ставайки съсобственици на по 1/2 идеална част от парцела.

Българката и англичанинът заживяват дружно, само че избухливият манталитет на Смит и непреодолимата му пристрастеност към алкохола унищожават връзката им. Съселяни на убитата жена са безапелационни, че когато бил изтрезнял, британецът бил мирен и прелестен събеседник, само че пийнел ли, ставал скандалджия. Хващал се да ремонтира това-онова в селото, само че все гледал да има бутилка домашна ракия и да се напие.

В родината си Смит имал брак зад тила си и 3 деца. След като се развел, приключилият лицей по постановка британец тръгнал към България в търсене на по-спокоен живот.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР