Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на

...
Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на
Коментари Харесай

Разследват Болсонару за изнасяне на подаръци за над 3 млн. долара

Бразилският министър на правораздаването Флавио Дино подреди в понеделник на полицията да проверява хипотетичен опит за внасяне на недекларирани бижута, подарък от Саудитска Арабия на стойност 3,2 милиона $, от някогашния крайнодесен президент Жаир Болсонару, заяви " Ройтерс ".

Диамантената огърлица, пръстенът, часовникът и обеците, подарени на Болсонару и някогашната първа дама Мишел Болсонаро от саудитското държавно управление, бяха иззети от митнически чиновници на интернационалното летище в Сао Пауло през октомври 2021 година

Луксозните бижута, създадени от Chopard от Швейцария, бяха открити в раницата на държавен помощник, който е пътувал до Рияд с тогавашния министър на енергетиката адмирал Бенто Албакърки.

Тогава посолството на Саудитска Арабия не отговори на искане за коментар.
 Болсонару удостовери, че се връща в Бразилия
Болсонару удостовери, че се връща в Бразилия

Въпреки че го чакат 4 следствия против него

Припомняме, че Болсонару, който отпътува за Съединените щати два дни преди края на мандата си през декември, без да признае провалянето си в кандидатурата си за преизбиране, отхвърли да е направил каквото и да е нелегално, само че левият му правоприемник президент Луис Инасио Лула да Силва прикани за следствие. Министър от кабинета го назова " контрабанда ".

Разследването може да добави към другите следствия против Болсонару, в случай че и когато се върне в Бразилия.  Те са за подбуждането на насилствени митинги от страна на неговите поддръжници, откакто той напусна поста, както и рецензии към системата за електронно гласоподаване в Бразилия.

На бразилците е позволено да внасят артикули или дарове на стойност до 1000 $ и би трябвало да заплащат солидни налози за всичко над тази стойност.

Критиците на Болсонаро споделиха, че подаръците за президента принадлежат на страната и би трябвало да влязат в президентска сбирка. Не е ясно какво е било желанието на Болсонарос в тази ситуация.

Дино подреди на федералната полиция да проверява известията в медиите, че това е опит " да се проникне в бижутата, които ще бъдат доставени на някогашния президент, без да се съблюдават законовите процедури " и може да съставлява закононарушение съгласно наказателния кодекс.

Вестникът Folha de S.Paulo заяви в неделя, че е имало втори пакет с продукти на Chopard, подарени от саудитското държавно управление , в това число писалка, копчета за ръкавели, пръстен и броеница, които са били в багажа на различен член на делегацията на Албакърки и са не са открити от митническите чиновници.

Федералната данъчна работа на Бразилия също съобщи в понеделник, че ще проверява дали са били спазени митническите закони при влизането в страната на втория пакет бижута. В него се споделя, че подаръците за президент и брачната половинка му би трябвало да са държавни активи.

В единствения си обществен коментар за бижутата Болсонару сподели, че е бил " разпнат " за подарък, който в никакъв случай не е изискал и в никакъв случай не е получил.
 Болсонару възнамерява да се върне в Бразилия през март
Болсонару възнамерява да се върне в Бразилия през март

За да управлява политическата съпротива на президента Лула да Силва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР