Бразилската легенда на футбола Пеле почина в четвъртък на 82-годишна

...
Бразилската легенда на футбола Пеле почина в четвъртък на 82-годишна
Коментари Харесай

Починалият Крал на футбола Пеле е безсмъртен

Бразилската легенда на футбола Пеле умря в четвъртък на 82-годишна възраст. Един от най-великите футболисти на всички времена, Пеле поделя върха във безконечната класация по най-вече голове за Селесао със 77 попадения. Той е единственият троент международен първенец и е избран за Играч на века през 2000 година.

Бившият нападател на Сантос бе приет в болница на 29 ноември след затруднения, свързани с рак на дебелото черво. Болницата " Алберт Айнщайн " в Сао Пауло съобщи на 28 декември, че ракът му е прогресирал и той се нуждае от грижи поради сърдечна и бъбречна непълнота. Опасенията за здравето на Пеле се усилиха, когато се появи информация, че синът му Единьо е пътувал от Лондрина, което е на 540 км източно от Сао Пауло, с цел да се причисли към двете дъщери на иконата Кели Насименто и Флавия Арантес до Насименто, до болничното му легло. На 29 декември дъщерята Кели разгласява фотография в Инстаграм с ръцете на фамилията върху тялото му, съпроводена с текста: " Всичко, което сме ние, изискуем на теб. Обичаме те безпределно. Почивай в мир ".

Новината за гибелта на Пеле бе оповестена с изказване на страницата му в Инстаграм. " Вдъхновение и обич белязаха приключението на Крал Пеле, който си отиде в мир през днешния ден. По време на неговото премеждие, Едсон сподели на света своя талант в спорта, спря война, имаше обществени начинания по целия свят и популяризира това, което най-вече вярваше, че е лекарството за всички наши проблеми - любовта. Посланието му през днешния ден се трансформира в завещание за бъдещи генерации. Любов, обич и обич, вечно ".
Фенове на Сантос се събраха пред клубния стадион
Смъртта на бразилския троент международен първенец по футбол Пеле е породена от множествена непълнота на органите му, гласеше формалният бюлетин на болничното заведение, представена от медиите. „ Клиниката „ Алберт Айнщайн “ е натъжена от новината за гибелта на Пеле, записана на 29 декември в 15:27 от множествена непълнота на органите му заради негативната динамичност на рака на дебелото черво и клиничното положения (на пациента) ", гласи известието на болничното заведение.

Поклонението и погребението на Пеле ще се състоят на 2 и 3 януари

Поклонението на бразилската футболна легенда Пеле ще бъде в понеделник, а погребението му във вторник в Сантос, югоизточният град, където той игра по-голямата част от кариерата си, заяви някогашният му клуб.

„ Полонението на най-великия футболист на всички времена ще се организира на стадион " Урбано Калдейра ", по-известен като " Вила Белмиро ", където той омагьоса света “, разгласи футболният клуб Сантос. След това ще има погребална върволица по улиците на града преди частна погребална гала.

Бразилия разгласи тридневен печал, а клубът му Сантос 7-дневен печал

ФИФА: Пеле е вечен

Ръководният орган на международния футбол разгласи Пеле " вечен ". ФИФА към този момент го бе оповестила за най-великия състезател на 20 век-

" Пеле: вечен - вечно с нас ", разгласи ФИФА на уеб страницата си, след кончината на 82-годишния вълшебник на футбола.

Международният олимпийски комитет съобщи, че с кончината на футболната легенда Пеле светът е изгубил велика спортна икона.

Бразилската суперзвезда бе определена за състезател на века от МОК през 1999 година „ С кончината на Пеле светът загуби велика спортна икона “, написа президентът на МОК Томас Бах в Туитър. „ Както можех да изпитам, той беше същински набожен в олимпийските полезности и горделив притежател на олимпийския огън. Беше привилегия да му връча олимпийския медал. " Нашите мисли са със фамилията на Пеле, неговите другари и международната футболна общественост ”, добави Бах.

Лула да Силва: в никакъв случай не е имало номер 10 като него

Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че " в никакъв случай не е имало различен номер 10 като него ".

Лула, който би трябвало да встъпи в служба в неделя, написа в Туитър, че се е насладил на привилегията да гледа онлайн по какъв начин играе Пеле Държавният глава написа: „ Малко бразилци са популяризирали страната ни толкоз, колкото той… Той не просто играеше. Той правеше шоу. „ Благодаря ти, Пеле “, добави Лула.
Легендарни футболисти и другари - Пеле и Марадона
Болсонаро: Пеле бе популярен състезател, жител и родолюбец

Кабинетът на отиващия си бразилски президент Жаир Болсонаро отдаде респект на Пеле с изказване, в което го назова " един от най-великите спортисти на всички времена ". Кабинетът окачестви също Пеле като " популярен жител и родолюбец ".

От офиса на Болсонаро споделиха, че той е помолил Бог „ да одобри Пеле в ръцете си “ и да даде сили на скърбящото семейство на легендата да преодолее този „ сложен миг “.

Неймар: Пеле трансформира футбола в изкуство

„ Преди Пеле „ 10 “ беше просто число “, написа Неймар, бразилската звезда на Пари Сен Жермен, в Инстаграм. „ Но това красиво изречение е ненапълно. Бих споделил, че преди Пеле футболът беше просто спорт. Той трансформира футбола в изкуство, в развлечение... Футболът и Бразилия получиха статус с помощта на Краля. Той си отиде, само че магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН! "

Подобно на Пеле френският нападател Килиан Мбапе стана звезда, откакто завоюва Световната купа в млада възраст. Мбапе оказа помощ на Франция да завоюва Световната купа през 2018 година и също по този начин означи хеттрик при трагичното проваляне след осъществяване на дузпи против Аржентина във финала на шампионата през 2022 година по-рано този месец. Пеле написа в Туитър поздравления към Мбапе, когато тогавашният 19-годишен юноша стана първият юноша, отбелязал повече от един път в мач от Световното състезание – против Аржентина на шампионата през 2018 година Пеле бе направил същото на 18-годишна възраст на финала на Световната купа против Швеция във финала през 1958 година „ Кралят на футбола ни напусна, само че наследството му в никакъв случай няма да бъде забравено. RIP KING “, туитна нападателят на ПСЖ Мбапе.

Кристиано Роналдо, който сподели фотография на Пеле, който му връчва премия, го похвали като " ентусиазъм за милиони, отпратка от през вчерашния ден, през днешния ден, завинаги… Той в никакъв случай няма да бъде пропуснат и споменът за него ще живее постоянно във всеки от нас, феновете на футбола. Почивай в мир, кралю Пеле ", написа Роналдо в Инстаграм

Бившият притежател на Световната купа в Англия Джеф Хърст е играл против Пеле на Световното състезание през 1970 година. Бразилия печели мач от груповата фаза сред страните с 1-0 и Хърст оцени бразилеца като най-хубавия, против който в миналото се е изправял. „ Имам толкоз доста мемоари за Пеле, без подозрение най-хубавият футболист, против който съм играл (с Боби Мур, който е най-хубавият футболист, с който съм играл заедно) “, туитира Хърст, който беше първият човек, отбелязал хеттрик на край на Световно състезание при успеха на Англия против Западна Германия през 1966 година. „ За мен Пеле си остава най-великият за всички времена и бях горделив да бъда на терена с него. RIP Пеле и благодаря ти. “
През 2014 Пеле получи почетна Златна топка от тогавашния президент на ФИФА Сеп Блатер
Английската футболна асоциация, която освети арката на Уембли в бразилските зелено-жълти цветове в символ на респект към Пеле,заяви: " Неговият неповторим гений озари играта и въодушеви футбола ".

Присъединявайки се към прочувствената респект, полският нападателна Барселона Робърт Левандовски написа във Facebook: „ Раят има нова звезда, защото светът на футбола загуби воин “.

Дидие Дешан, притежател на Световната купа като състезател и след това като треньор на Франция, сподели, че Пеле е имал " въодушевени фантазии ". " Със гибелта на Пеле футболът загуби една от най-красивите си митове, в случай че не и най-красивата. Както всички митове, Кралят изглеждаше вечен ", сподели Дешан.

Пеле беше пионер през цялата си удивителна кариера, помагайки за популяризирането на футбола в Съединени американски щати, когато се причисли към „ Ню Йорк Космос ”. „ През трите сезона с „ Космос ” Пеле оказа помощ за трансформирането на вътрешния пейзаж на футболния спорт. Там, където в миналото имаше бейзболни диаманти, в този момент имаше и футболни стадиони “, се споделя в изказване на „ Космос ”. „ Името на Пеле вечно ще бъде синоним на спортно изкуство и талант. Неговото трайно въздействие върху футболния спорт е неоценимо “.

По мотив кончината на краля на футбола Пеле, считан за най-великия футболист на всички времена, спортната редакцията на Франс прес подбра още отзиви на други футболни величия за бразилския вълшебник на играта.

„ Най-добрият за всички времена е Пеле. Той е тъкмо пред Меси. Никога не съм виждал състезател като Пеле. Играх с него в „ Ню Йорк Космос ”, подаваш му топката и просто няма да го видиш още веднъж, тъй като беше прекомерно бърз. Пеле беше напълно несъзнателен " -- Франц Бекенбауер.

" Пеле представляваше всичко във футбола поради това, което правеше на терена " - Марио Загало, съотборник на Пеле в извоюваните международни трофеи през 1958 и 1962 година и треньор на магическия тим отпред к Пеле, който завоюва Световното състезание през 1970 година

" Пеле сподели, че той е Бетовен на футбола. Никога не съм чувал музика на Бетовен в мач, тъй че, както съм ви казвал и преди, всякога, когато вземеше неправилното хапче, той правеше луди изказвания " -- Диего Марадона през 2012 година, добавяйки, че той самият е " рок звездата " на футбола.

„ Художник в моите очи е индивидът, който може да освети тъмна стая. Никога не съм и няма да намеря разлика сред паса на Пеле към Карлос Алберто на финала на Световното състезание през 1970 година и поезията на младия Рембо. Всяко едно от тези човешки проявления е израз на хубост, която ни допира и ни дава чувство за безкрайност " -- френската футболна звезда Ерик Кантона.

" Пеле беше единственият футболист, който надмина границите на логиката " – звездният холандец Йохан Кройф

„ Казах си преди мача, че той е изработен от кожа и кости, както всички останали, само че грешах “ - италианският бранител Тарчизио Бургнич, на който беше предоставено да пази Пеле във финала на Световното състезание през 1970 година Той получи жълт картон в 27-ата минута, Бразилия завоюва мача с 4-1, като Пеле означи единия от головете.

Почит от континенталния противник Аржентина

Аржентинският президент Алберто Фернандес, разгорещен футболен ентусиаст, се включи в Туитър, с цел да разгласи: „ Един от най-хубавите футболисти в историята ни напусна. Винаги ще помним тези години, когато Пеле заслепи света с уменията си. Голяма прегръдка за фамилията му и народа на Бразилия, който ще го носи в сърцата си. “

Бившият звезда Габриел Батистута, който беше най-хубавият голмайстор на Аржентина за всички времена на Световните шампионати, преди Меси да счупи неотдавна неговия връх, също изрази поклонението. " Благодаря ти за всичко, което даде на футболния свят. RIP легенда ", написа той.

Лионел Меси разгласява в Инстаграм фотоси на Пеле и лични снимки, направени в по-щастливи времена. " Почивай в мир, Пеле ", написа Меси.

Много аржентинци в обществените медии си спомниха посланието, което Пеле изпрати за гибелта на Диего Марадона, друга легенда, който умря на 60-годишна възраст през 2020 година „ Надявам се, един ден ще играем футбол дружно в небето “, написа Пеле тогава. Аржентински футболни клубове също показаха своите съболезнования, измежду които Бока Хуниорс и Ривър Плейт.

Мисли на безконечния вълшебник

По мотив кончината на Пеле спортната редакцията на Франс прес подбра най-хубавите му цитати

" Хората спорят сред Пеле и Марадона. Ди Стефано е най-хубавият, доста по-завършен " - през 2009 година Пеле приключи безконечния спор за това кой е най-великият, като помаза сънародника на Марадона и легендата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано.

„ Роден съм да играя футбол, както Бетовен е роден да написа музика, а Микеланджело – да рисува “ - Пеле пред Fifa.com

" Всяко дете по света, което играе футбол, желае да бъде Пеле. Нося огромна отговорност да му покажа освен по какъв начин да бъде като футболист, само че по какъв начин да бъде като мъж " -- Пеле пред Sports Illustrated през 1999 година за бремето на славата.

„ Мисля, че беше доста сходно. Емоцията беше съвсем същата. Когато Бразилия загуби, изглеждаше, че нещо умря, страната умря – същото, което се случи с Кенеди. Бях на 9 години. Това беше първият път, когато видях татко ми да плаче " -- Пеле през 2014 година за провалянето на Бразилия на финала на Световното състезание през 1950 г

" Дузпата е нерешителен метод да се вкара гол. " -― в „ Пеле: Автобиографията “.

„ Всичко на земята е игра. Преходно нещо. Всички приключваме мъртви. Всички приключваме еднообразно, нали? “ -- Пеле през 1977 година

" Когато той направи това, от устата на мъртвия потече кръв. Лекарят изпусна ръката и аз се обърнах, прилоша ми. Дълго време по-късно се събуждах през нощта с крясъци. " – през 2012 г Пеле описа пред GQ за повратния миг, когато се натъкна на мъртъв водач на планер, което постави завършек на фантазиите му да стане водач.

„ Вкарал съм над хиляда гола в живота си, само че това, за което хората постоянно приказват с мен, е за оня, който не съумях да отбележа “ -- Пеле за изключителното избавяне на британския вратар Гордън Бенкс в мача от Световното състезание през 1970 г в Мексико.

„ Всичко положително, го прави Пеле. Лошото (го прави) Едсон (собственото ми име) “ -- Пеле пред списание Time през 2014 година за какво се е наричал Пеле.

" Пеле не умира. Пеле в никакъв случай няма да почине. Пеле ще продължи постоянно. Но Едсон е естествен човек, който ще почине един ден, а хората не помнят това " -- Пеле за футболното величие и човешката смъртност пред The Guardian през 2003-та.

Ключови дати от живота на Краля на футбола

23 октомври 1940 година: Пеле е роден като Едсон Арантес ди Насименто в непретенциозно семейство в Минас Жерайс на север от Рио де Жанейро. Баща му е бил разпален футболист дилетант.

1943: Името Пеле се появи, когато тригодишното дете поддържаше футболен другар на татко си на име Биле. Детето обаче не могло да произнесе това име и вместо него казвало Пеле. Това име остана до края на живота му.

7 септември 1956 година: Пеле изиграва първия си мач за бразилския клуб Сантос, където ще остане 18 години.

7 юли 1957 година: Само на 16 години и 9 месеца Пеле се появява за Бразилия в мача на Копа Америка против Аржентина на стадион Маракана, където означи първия от своите 77 гола в интернационалната си кариера.

29 юни 1958 година: Пеле се изстрелва към международна популярност, отбелязвайки два гола на финала на Световното състезание при успеха с 5-2 за Бразилия над домакините Швеция. И до ден сегашен той остава най-младият играч, играл на край и отбелязал гол.

1962: След четири сезона на успех със Сантос той игра на второ Световно състезание в Чили. Контузията го накара да гледа огромна част от шампионата от аварийна пейка, до момента в който неговият съотечественик Гаринча обезпечи фойерверките в следващия успех за купата.

1966: Трето международно състезание, само че Пеле беше жертва на грубо фаулиране от противниковите тимове, а Бразилия отпадна още в груповата фаза.

19 ноември 1969 година: Пеле вкарва своя гол 1000, реализирайки прецизен удар за Сантос против Васко де Гама. Мачът беше пресечен 20 минути, тъй като той трябваше да направи почетна обиколка пред трибуните на стадиона.

21 юни 1970 година: Пеле води Бразилия до третото си Световно състезание, той става единственият състезател, спечелил три международни трофеи. Играта и головете му бяха на човек, който е в разцвета на силите си и с най-голяма заслуга за това 4-1 против Италия на финала, който остава като един от най-емблематичните моменти във футбола.

18 юли 1971 година: Пеле изигра последния си мач за Бразилия единствено на 30 години при тъждество 2-2 с Югославия на стадион Маракана.

10 юни 1975 година: 34-годишният Пеле се причислява към „ Ню Йорк Космос ” и оказва помощ за стартирането на " футболната " гражданска война в Съединени американски щати.

1 октомври 1977 година: В последния мач от кариерата си Пеле игра първото полувреме за Космос и второто полувреме за Сантос на стадион Джайънтс в Ню Йорк. Статистиката на ФИФА споделя всичко - 1363 мача и 1281 гола. С тези голове той влезе в Книгата за върховете на Гинес

1994-1998: Пеле е назначен за министър на спорта на Бразилия, пост, който по това време в никакъв случай не е бил заеман от негър.

1999: Той е отличен като състезател на века от Международния олимпийски комитет. Година по-късно ФИФА го удостои с премията Футболист на века.

29 декември (местно време) 2022 година: Пеле издъхва от рак на 82 години.
Пред стадион " Маракана "
Бракове, музика, реклама: животът на Пеле отвън терена

Животът на Пеле отвън терена беше толкоз кондензиран със събития, колкото и рекордната му кариера, с три брака и серия от реформаторски спонсорски покупко-продажби, които помогнаха на актуалните играчи да изпълнят джобовете си с корпоративни пари.

Пеле направи милиони, като поддържа Visa и Mastercard и даже сандали, направени с рециклирани елементи от гуми. В книгата си " Войните на маратонките " Барбара Смит разказва по какъв начин по време на Световното състезание през 1970 година Пеле подписва съглашение с Puma, което ще му завоюва $25 000 за шампионата, плюс $100 000 за идващите четири години и дял от продажбите на маркови обувки. Сделката, която наруши контракта сред Puma и гневните противници Adidas да не подписват с Пеле поради цената на войната за наддаване, беше направена при изискване, че той завърже връзките на обувките си преди началото на четвъртфиналния мач на Бразилия с Перу. Той го направи съответно, камерите уловиха момента и той си завоюва страхотните $2,85 милиона в днешни пари, без да пресмята какво е спечелил от продажбите на ботуши.

Въпреки това, най-скандалната му реклама бе през 2002 година, когато той даде името си на лекарството за импотентност с виагра, насърчавайки феновете от стадиона Маракана в Рио де Жанейро с апела „ Говорете с вашия доктор, аз бих! “ Същата година той бе разгласен за първия учебен дипломат на Япония за еректилна дисфункция заради рекламната си акция за лекарството. Пеле обаче твърди, че в никакъв случай не е употребявал виагра.

Проблемен фамилен живот

Пеле постоянно беше представян като постоянен корпоративен човек, само че персоналният му живот беше изпълнен с проблеми. Първият му наследник Единьо, който се роди два месеца след триумфа му на Световното състезание през 1970 година, беше наказан през 2017 година на 12 години затвор за трафик на опиати и пране на пари. В изявление през същата година за Bleacher Report, Единьо разказа по какъв начин Пеле – който имаше известност на човеколюбец в родната си страна – стана отсъстващ татко, откакто реалокира фамилията си в Ню Йорк, с цел да играе с „ Космос ” в Северноамериканския футбол Лига в средата на 1970-те години, напускайки първата си брачна половинка малко след идването си в Съединени американски щати. По-късно той се сдобри с Единьо, някогашен вратар на Сантос, клубът, в който Пеле направи името си като футболист, само че връзката му с първата му щерка беше още по-проблемна. Той отхвърли да признае Сандра Арантес дои Насименто, която е родена през 1964 година от връзка с прислужница, макар че през 1996 година след петгодишна правосъдна борба бразилските съдилища постановиха, че тя е негово дете. Родена като Сандра Мачадо, тя написа книга, озаглавена „ Дъщерята, която кралят не искаше “. Тя умря през 2006 година от рак на гърдата единствено на 42 години. Пеле отхвърли да отиде на погребението и в никакъв случай не призна двете й деца.

Пеле се дами за трети път през 2016 година за 42-годишната бизнесдама Марсия Аоки. Пеле и Аоки се срещат в Ню Йорк през 80-те години на предишния век, само че стартират да се виждат едвам през 2010 година, когато пътищата им се пресичат в асансьор в Сао Пауло.

Ренесансов човек

Пеле е запомнен измежду почитателите на англоезичния филм с ролята си на ефрейтора Луис Фернандес в " Бягство към успеха ", в който група дрипави военнопленници се пробват да избягат от немски затворнически лагер от Втората международна война. Този филм, в който вземат участие също Майкъл Кейн и Силвестър Сталоун, е връхната точка в неговата кино кариера.

Други старания, като да вземем за пример кино лентата от 1983 година " A Minor Miracle ", в който духовник моли Пеле да помогне за спасяването на сиропиталище, бяха по-малко известни. Други изяви включват епизодична роля в " Mike Bassett: England Manager ". Пеле обаче отхвърли да се появи в документален филм на ESPN за New York Cosmos, защот продуцентите не бяха подготвени да платят хонорара от $100 000, който той изиска.

Пеле също не беше чужд в света на музиката, защото записваше още през 1960 година. През 2006 година той даже издаде албум в съдействие с известния бразилски певец/композитор Жилберто Гил. Десетилетие по-късно той издаде ария, наречена " Esperanca " ( " Надежда " ), отдадена на Олимпиадата през 2016 година в Рио де Жанейро. На 80-ия си рожден ден през 2020 година Пеле записа ария с носителя на Грами мексиканско дуо Родриго и Габриела, оповестена като „ дребен подарък за неговите почитатели и за него самия във връзка рождения му ден “.

Капанът в Лагос

Едно от най-странните прекарвания в живота му е по време на една от корпоративните му екскурзии - спонсорирано от Pepsi пътешестване до Лагос, Нигерия през 1976 година тъкмо когато там се случи несполучлив боен прелом. Тогавашният държател военачалник Муртала Мохамед беше погубен при опита за прелом. Пеле беше в нигерийската столица по същото време като Артър Аш, който участваше в шампионата Lagos Tennis Classic. Тогавашният първенец на Уимбълдън Аш беше изпъден от корта от бойци с оръжие по време на полуфинала му с Джеф Боровяк и се озова в същия хотел като Пеле. Пеле беше изведен незаконно от страната, откакто границите бяха отворени от държавното управление, като бразилските управляващи настояха Пеле да бъде облечен като водач, с цел да скрие самоличността си. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР