Брашното от рожков е с различни нюанси на кафяво. Получава

...
Брашното от рожков е с различни нюанси на кафяво. Получава
Коментари Харесай

Здравословни ползи и употреба на рожков

Брашното от рожков е с разнообразни нюанси на кафяво. Получава се от изсушената каша на рожков, който пораства най-вече в Средиземно море. Самите плодове на дървото наподобяват на огромни грахови шушулки и порастват до 30 сантиметра на дължина. Ядат се единствено сушени. Древните хора вярвали, че тъмните шушулки са сходни на рогата на животно, заради което такова извънредно име е присвоено на дървото.

В международната кулинария рожков не се смята за оригиналност. Присъства в Стария завет. Дървото на рожков даже има второ име – хлебното дърво на Йоан, несъмнено - Йоан Кръстител.

Под каква форма можете да намерите рожков?

В био магазините плодовете от рожков са показани в три типа: брашно, сироп и шушулки.

Брашното от рожков, според от степента на обработка, също се разделя на три типа:

Сурово (непечено) - Има светлокафяв нюанс, внимателен орехов мирис и се смята за най-сладък.

Леко изпечено - Леко запеченият прахуляк от рожков става по-тъмен, а на небцето има внимателен карамелен нюанс и лека киселинност.

Средно изпечено - Много сходен по цвят на какаото. Вкусът придобива стипчивостта и горчивината, присъщи за черния шоколад.

Всички типове брашно от рожков са подобаващи за приложимост в питиета и здравословни десерти, а изборът зависи от самостоятелните ви желания. Опитайте всеки един, с цел да определите кой ви харесва най-вече!

Рожков може да се употребява като сурогат на какаото във всевъзможни печива, главното нещо, което би трябвало да запомните е, че рожковият прахуляк съдържа доста естествени захари, тъй че е целесъобразно да намалите количеството на другите подсладители, посочени в съответната рецепта с рожков.

За приготвянето на различен вид на какао предлагаме да употребявате приблизително печен рожков.

Сиропът от рожков от време на време може да се откри и като петмез. Тази турска дума значи сгъстен сок. Приготвя се посредством дълготрайно варене на рожков в личен сок. Захар въобще не се прибавя, тъй като сиропът от рожков е доста сладостен. Получената гъста и вискозна черна маса по консистенция прилича мед или меласа. Петмезът постоянно се употребява при настинки за подсилване на имунната система, както и натурален подсладител в коктейли и диетични питиета.

Шушулките от рожков се срещат доста по-рядко на пазара. Можете да извършите собствен личен прахуляк от тях или да употребявате плодовете за прибавяне към диетични шейкове и други питиета, с цел да им придадете наслада и прелестен мирис.

Как да отличим рожков от какаото?

Рожков има сладостен усет, а самото какао на прахуляк е горчиво, тъй че при готвене постоянно би трябвало да се добавя с разнообразни подсладители, което, несъмнено, усилва крайното калорично наличие на ястията.

Рожков не съдържа кофеин, открит в какаовите зърна. Това вещество се смята за психотропно и може да повлияе отрицателно на централната нервна система, причинявайки раздразнителност, сърцетуптене и нараснала възбудимост.

 Рожков

Хипоалергенен артикул, за разлика от какаото. В рожков няма алергични субстанции, тъй че е подобаващ даже за тези, които са алергични към шоколад.

Не съдържа фенилетиламин, който може да предизвика главоболие.

Ниско наличие на мазнини. Какаото на прахуляк нормално съдържа към 15 г мазнини, до момента в който рожковият съдържа единствено 0, 7 година

Полезни свойства на рожков

Рожков съдържа витамини В1, В2, В5, В6, С, Е, РР, както и желязо, калций, магнезий, фосфор и калий. Такъв богат химичен състав е доста потребен за организма.

Поради високото наличие на желязо, рожков има позитивен резултат върху положението на кръвта, заради което се предлага при анемия.

Помага за подсилване на имунната система, защото съдържа доста витамин С.

Влияе удобно на сърдечно-съдовата система.

Нормализира работата на червата.

Витамините от група В и селенът, съдържащи се в рожков, имат позитивен резултат върху общото богатство и усъвършенстват настроението.

Бавните въглехидрати обезпечават на тялото сила за дълго време.

Сиропът от рожков оказва помощ за облекчение на признаците на простуда, като понижава температурата и възпалено гърло.

 Бонбони с рожков

Напитките и ястията от рожков могат да послужат като леко естествено усмиряване при стрес и нервно напрежение.

Всяка храна би трябвало да се в умерени количества, затова, макар всички потребни свойства на рожков, не би трябвало да се прекалява. Препоръчително е да приемате не повече от 2 супени лъжици дневно. Няма да има особена щета от него, само че остатъкът може да аргументи слабителен резултат.

Често се написа за рожков, че може да се яде от бременни дами, кърмачки и хора с диабет, само че тялото на всеки човек е доста самостоятелно, по тази причина в тези случаи е по-добре да се консултирате с Вашия доктор. След това може да се наслаждавате на различки вкусотии с тази съставна част, в това число бонбони с рожков, рожков кекс и десерти с рожков.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР