Брашнените червеи станаха първите насекоми, които бяха одобрени за човешка

...
Брашнените червеи станаха първите насекоми, които бяха одобрени за човешка
Коментари Харесай

ЕС одобри брашнените червеи за човешка храна

Брашнените червеи станаха първите инсекти, които бяха утвърдени за човешка консумация от Европейската организация по сигурност на храните (EFSA).

Заключението на питателните експерти на Европейския съюз е, че тези жълти ларви са извънредно богати на протеини, мазнини и фибри, както и че може да се употребяват сурови, изсушени, даже и смлени на брашно за изпичане. И най-главното - те са изцяло безвредни за консумация от хора.

Според организацията, основана в Парма, жълтите брашнени червеи може да се ползват за произвеждане на бисквити и тестени произведения, за някои ястия на бобова основа, за енергийни блокчета (заради хранителната стойност на ларвите). Но също по този начин, което е изключително значимо за хранително-вкусовата индустрия - за една от съставките на т.нар. фалшификати на меса, за вложение в салами, кайми. А също по този начин и в някои питиета и ред други храни.

Въпреки името си брашнените червеи (Tenebrio molitor) в действителност са ларви - един от четирите витални стадия на брашнените бръмбари. 

Очаква се те да бъдат в действителност първите от доста инсекти, които ще бъдат позволени за човешка храна в Европа в околните години. Това въпреки всичко няма да бъде светкавичен процес, най-много поради, меко казано, нетрадиционния тип в очите на европееца на всевъзможни ларви, насекоми и червеи в едно хранително меню. Има проучвания, съгласно които европейците имат изключително мощен инстикт на гадене единствено при мисълта да ядат инсекти, които са съвсем нормална храна в Азия, в много елементи от Африка, в Австралия и Нова Зеландия.

Решението на EFSA обаче на процедура дава началото на цялостен нов сегмент от хранително-вкусовата индустрия в Европа, който може да доближи оборот от десетки милиарди евро в границите на идващите 10 години. Затова и някои от питателните колоси, като " Нестле " и " Каргил ", към този момент заявявиха интерес за вложения в промишленото развъждане и преработване на инсекти за човешка храна.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР