Браншовите сдружения очертаха основните тенденции в развитието на хранителната промишленост

...
Браншовите сдружения очертаха основните тенденции в развитието на хранителната промишленост
Коментари Харесай

Бирените компании залагат на нулев еко отпечатък на индустрията

Браншовите сдружения обрисуваха главните трендове в развиването на хранителната индустрия и най-актуалните новаторски индустриални практики за по-здравословно хранене, отговорно информиране на потребителите и запазване на околната среда. Влаганите от бизнеса старания за по-устойчиво бъдеще с по-силни връзки сред храната, хората и планетата бяха подкрепени с редица образци за положителни практики и резултати, които провокираха забавна полемика.

Именно трендовете в развиването на хранителната промишленост и опазването на околната среда бяха в центъра на вниманието на спорен конгрес по време на интернационалните изложби FoodTech 2020 и АГРА 2020 в Пловдив. Събитието е част от самодейността, провеждана под мотото "Бизнесът осведоми - потребителят избира ".

В презентацията на Съюза на пивоварите, изпълнителният шеф на сдружението Ивана Радомирова особено акцентира мощната динамичност в развиването на бирената категория и ролята на транспарантните връзки в тези процеси както на национално, по този начин и на европейско равнище.

В България към този момент се създават над 150 марки и типове питие, а на пазара се оферират стотици бири от целия свят. Тук са някои от най-големите международни производители. Проучванията демонстрират, че всеки втори българин пие бира най-малко един път седмично, а през последните години потреблението се стабилизира към 75 литра на човек. Около 60% от тези потребители дефинират пивото като подобаващото за тях пиво, а 44% смятат, че при умерена консумация пенливата напитка може да е част от здравословния метод на живот.

Интересът на потребителите към категорията обаче изисква още по-висока степен на бистрота и отговорност в връзките на производителите. "В тази връзка българските пивовари сме едни от първенците в Европейски Съюз по непринудено етикетиране на всички бири със лист на съставките и енергийната стойност ", разяснява Радомирова.

Зелена сила, нулев въглероден отпечатък, нулеви отпадни води, нулеви нерециклируеми боклуци от опаковки - това е заложено за интервала 2025-2030 година.

Като стъпка в тази посока, в интервала сред 2015 и 2019-а са направени еко вложения за над 35 млн. лв. у нас.

Зелените нововъведения са ориентирани за усъвършенстване на ресурсите в посока на понижаване на: междинния разход на техническата вода и на междинния разход на ел. сила. Предвижда се понижаване на потреблението на природен газ на база създадена продукция - с 10-15%, спрямо 2014 година.

Еко упоритостите на бирените компании включват създаване на биоанаеробни съоръжения за отнасяне и филтриране на отпадните води, понижаване тежестта на опаковките (като задачата е 100% рециклируеми материали), годишно намаляване на каузи на продажбите в РЕТ бутилки - с 12% спрямо 2015 година, както и оползотворяване на органичните боклуци от пивопроизводството.

В проектите на производителите е потребление на биоразградими материали за бирените опаковки.

Знаете ли, че:

-Рециклираните годишно бирени PET бутилки икономисват електрическа енергия, употребена от 1700 български семейства за две години;

-Рециклирането на 10 тона бирени кенчета икономисва сила, нужна за потребностите на съвсем 400 000 семейства за една година;

-Оползотворяваните годишно към 3400 тона бирени стъклени бутилки икономисват излъчвания от 1100 тона въглероден двуокис. Една рециклирана стъклена бутилка икономисва сила за 4 часа осветяване с 60W крушка;

-Спестяваните годишно от пивоварните близо 200 тона хартия предотвратяват изсичането на 2600 дървета;

-80 000 тона бирена каша годишно се употребяват за храна на животните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР