Бойчо Дамянов, Виена, специално за СтандартПроф. Герхард Мангот е водещ

...
Бойчо Дамянов, Виена, специално за СтандартПроф. Герхард Мангот е водещ
Коментари Харесай

US санкциите няма да спрат Северен поток 2

Бойчо Дамянов, Виена, особено за " Стандарт "

Проф. Герхард Мангот е водещ специалист по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за интернационална политика във Виена. Той разяснява пред " Стандарт " обстановката с газопровода " Северен поток 2 " и опитите планът да бъде блокиран.  Image result for герхард мангот

 

- Професор Мангот, по какъв начин се развиват нещата към газопровода " Северен поток-2 "?
- След като наскоро Дания даде своето единодушие тръбата да мине през нейната изключителна икономическа зона и откакто напълно неотдавна изтече едномесечния период за възражения, към този момент няма никакви официални трудности за неговото дефинитивно довеждане докрай. Това значи, че към края на януари - началото на февруари " Северен поток 2 " (СП-2 ) ще влезе в употреба.

- Съединени американски щати оповестиха, че ще наложат наказания против компаниите, които вземат участие в СП-2?

- Това би било допустимо, като се има поради, че от юли тази година има законопроект, който към този момент бе признат от Сената. Остава да бъде гласуван и в Конгреса. След това президентът също би трябвало да го утвърди и подпише. Чак тогава могат да влязат в действие глобите против фирмите-оператори, които вземат участие и във финансирането - Газпром, Uniper, Wintershall, Royal Dutch Shell, OMV и Engiе. Днес не може да се планува, дали Трамп ще го подпише или ще го блокира, ползвайки правото си на несъгласие.

- Могат ли глобите да попречат на газопровода?

- Дори и глобите да бъдат признати, те не биха могли да попречат на работата по газопровода, тъй като дотогава той ще бъде изцяло приключен и влезнал в употреба. По механически основание първоначално ще работи с понижена, а към края на първото тримесечие на 2020-та година към този момент с цялостна мощ.

- Не е ли необичайно, че " Северен поток -2 " е стопански план, а страната Съединени американски щати има намерение да го глоби?

- Американската санкционна политика е издигната по следния метод - Съединени американски щати са си присвоили правото, изключително интензивно след 2017-та година, да постановат наказания на задгранични компании и предприятия, в случай че по някакъв метод решат,че е застрашена националната им сигурност. Тези наказания са екстериториални и могат да бъдат наложени на каквито и да било неамерикански компании, в това число европейски, в това число частни, полу-държавни, държавни и така нататък

Нито една европейска компания не е в положение да се отбрани. Но в тази ситуация доста зависи от това, каква позиция ще заеме Европейската комисия. Тя би могла да задължи европейските компании, макар американските наказания, да продължат своето присъединяване и активност по СП-2.

Може да се развие и различен сюжет. Европейските компании да излязат от финансовата скица и да остане единствено Газпром. По този метод те ще се избавят от глобите, а СП-2 ще продължи да работи.

- На каква основа Съединени американски щати са си присвоили правото да постановат екстериториални наказания на икономически компании, които работят на пазарен принцип?
- Това се практикува от много време. Мога да ви дам образец със глобите срещу Иран, които засегнаха и всички европейски и други компании, които имаха търговски връзки с Техеран.

- В случая със " Северен поток-2 " странното е, че става въпрос за план, който касае доставката на газ от Русия в Европейски Съюз и няма никакво отношение към националната сигурност на Съединени американски щати?

-Да, по този начин е, само че Съединени американски щати аргументират, че СП-2 заплашвал енергийната сигурност на Европа и те го правели от угриженост към сигурността на Европейски Съюз. В реалност е неуместно, само че могат да го създадат.

- Изглежда Сенатът и Конгресът на Съединени американски щати съществено се съмняват, че европейците не са в положение сами да преценяват опасността, която съставлява СП-2 за тяхната сигурност?

-  Разбира се, че могат, само че във Вашингтон гледат на европейските страни като на подвластни младши сътрудници, а не като на суверенни страни.

От позицията на Съединени американски щати европейските страни имат стеснен суверенитет и от тук те си присвояват правото да ги управляват и да желаят дисциплинираност от тях.

- Как оценявате договарянията сред Русия и Украйна по газовия пренос?
- За в този момент са безрезултатни, тъй като Европейската комисия и Украйна имат напълно разнообразни показа от тази на Русия за количествата на директния газ, който ще минава през Украйна за Европейски Съюз. Газпром смята, че 20 млрд куб.м е оптималното количество, Европейска комисия и Украйна упорстват за 40 - 60 млрд куб.м годишно. Освен това Газпром желае договорът за идващия интервал да е оптимално къс - една година, Европейска комисия и Украйна упорстват за 10 години. И третият спор е решението на Стокхолмския арбитраж по отношение на претенциите на Украйна към Газпром. За в този момент и по трите пункта няма напредване.

- Не са ли прекомерно раздалечени изходните позиции?
- Много са надалеч една от друга, а остават по-малко три седмици до приключването на периода в който би трябвало да се договорят.

- Как оценявате дейностите и позицията на Русия?
-Тя постоянно до в този момент е била благонадежден снабдител на газ за Европейски Съюз, само че през днешния ден вълненията са поради това, че е дала обещание на Германия и след старта на СП-2 да обезпечи избран размер пренос през Украйна. Което пък е било мотив на Меркел да прокара СП-2 през Европейска комисия. С други думи, Русия да може с директните такси да задържи финансовото колабиране на Украйна и да не се обременява Европейски Съюз с нови финансови помощи за нея.

Русия се съгласи на подобен компромис, само че не в размерите, за които упорства през днешния ден Европейска комисия. Германия също е съгласна на по-малък размер, само че за Европейска комисия въпросът има с изключение на политическо и икономическо значение - да дотира Украйна на непознат тил колкото се може по-дълго.

- Какви благоприятни условия има за доближаване на позициите?

-: В реалност след влизането в употреба на СП-2 на Русия не са ѝ нужни тези размери през Украйна. Става въпрос за неголеми количества за източно- и централно-европейските страни.

- Може ли Европейска комисия в избран миг да се приближи до съветската позиция?
- Разбира се, въпросът е дали биха могли да се срещнат.

- Каква прогноза бихте създали?

-По-скоро бих се въздържал, само че смятам, че няма да е в полза на Русия да предизвика втора газова рецесия в Европа като тази през 2009-та година. Това би изострило позицията на Европейска комисия и на някои страни от Евросъюза към Русия. Газпром също не е заинтригуван от цялостното преустановяване на преноса, макар, че механически това би било допустимо, в случай че събитията го наложат.

- Споменахте Еврокомисията. Наскоро се смени съставът ѝ, допустимо ли е да настъпят промени в енергийната политика?
- Засега не виждам промени нито в енергийната политика, нито в позицията на договарянията по украинския пренос. По-скоро има продължение на предходната преговорна линия, имаща за цел обезпечаване на финансова поддръжка на Украйна. Ако разногласието беше единствено руско-украински и в случай че Европейска комисия не стоеше зад тила на Украйна, договарянията щяха да наподобяват по напълно различен метод. Дръзката позиция на Украйна се изяснява само с поддръжката от Европейска комисия.

- В градеж е и втората част на " Турски поток " …

-Точно по този начин, освен това в този случай третият енергиен пакет на Европейски Съюз няма да се ползва, защото това са национални газови планове на обособените европейски страни, а Газпром се явява единствено снабдител на газта до турско-българската граница. По-нататъшното строителство, превоз и систематизиране се поема от газовите компании на България, Сърбия, Унгария, Австрия.

- До къде е стигнало строителството, по кое време ще бъде приключен?
- Първата тръба с потенциал 15 млрд куб.м, която ще доставя Турция, към този момент е подготвена. Втората, също 15 млрд куб.м към момента не е приключена, само че скоро би трябвало да влезе в употреба.

- Как ще се транспортира газът по територията на останалите страни?
- Чрез интерконектори. На България ще ѝ е нужен реверс с цел да може газта да тече назад, от Турция към Българи, а не както до в този момент по украинския маршрут от България към Турция.

- Преди няколко дни за първи път Русия стартира да подава газ и на изток, в Китай, по китайско-руската част на новия газопровод " Силата на Сибир ". Как оценявате това събитие?
- След размириците през 2014 година в Киев Русия стартира изключително интензивно да търси различни експортни пазари за своята газ. С Китай контактите бяха почнали много по-отдавна, само че точна през май 2014 в Шанхай се стигна до пробив в договарянията. Подписа се съглашение за нов огромен газопровод, който от 2019-та година да започва с повърхностен размер, а през 2023 да доближи цялостния годишен потенциал от 38 млрд куб.м за интервал от 30 години.

Доставката на съветски газ в Китай е удивително събитие заради това, че потреблението на сила в страната пораства и Русия има вероятността и шанса доста да усили своя експорт на природен газ.

Това е първият съветски газопровод, който не води на запад, към Европа, а на изток в Китай. По този метод Русия получава опцията да развие нова, съвременна инфраструктура в Далечния изток и да диверсифицира своя газов експорт, усвоявайки нов мощен пазар.

- Китай също сподели интензивност и жив интерес?
- Китай до в този момент внася най-вече полутечен газ от Близкия изток и от Австралия. Но страната се нуждае от газ за развиване на северните и западните провинции, които в този момент ще бъдат доста по-добре енергийно обезпечени.

Освен това Китай също се стреми да диверсифицира вноса и да не е подвластен само от доставките по море, които при възможна конфликтна обстановка със Съединени американски щати биха могли да бъдат блокирани. За това Пекин поставя старания за създаване на газопроводи, които да го обезпечават сухопътно. Такива към този момент има от Туркменистан, от Казахстан, в тази ситуация и от Русия.

-Това не е ли избрана взаимозависимост от тези страни?
-: Не, за в този момент количеството на газа, който се доставя по газопроводите спрямо общото ползване не е огромно Можем да погледнем на нещата и от другата страна - Русия също ще е подвластна от приходите от китайски газов пазар.

Нещо повече, усилването на газовото съдействие сред Руся и Китай ще укрепи взаимното им доверие и ще понижи общата взаимозависимост на Русия от Запада и от украинския пренос.

 
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР