Боят срещу Сони Листън в Маями и днес продължава да

...
Боят срещу Сони Листън в Маями и днес продължава да
Коментари Харесай

Преди 60 години Али сложи короната, въпреки че не виждаше нищо. Подвиг или нагласен мач?

Боят против Сони Листън в Маями и през днешния ден продължава да е една от мистериите на спорта
На 25 февруари 1964-а, в часовете към обед, минувачите по централните улици на Маями виждат странна панорама. Открит рейс, каквито по това време към този момент се появяват, с цел да развеждат в близост туристи, минава постепенно през града. На него има слоган, изписан ясно и с огромни букви:  " Листън ще падне в осмия рунд ".

Щабът на Касиус Клей е платил за рейса. Това е част от психоатаката на боксьора, който светът към този момент познава като извънредно надарен и не по-малко нахален.

Само на 22 години той излиза в борба за международната купа в тежката категория същата вечер в Маями против първенеца Сони Листън. Един от най-страховитите видове, в миналото пристъпвали в боксовия кръг.

На идващия ден рейсът към този момент не гастролира по улиците. А Касиус Клей, който по-късно ще стане Мохамед Али, е международен първенец.

Точно 60 години минаха, само че мистериите към мача остават. Много неща са недоизказани, а архивите на ФБР приказват и за такива, които явно са неправилни. Мистериозната гибел на Листън по-малко от седем години по-късно, преди да навърши 40, единствено налива масло в огъня на подозренията, който така и така гори все по този начин мощно шест десетилетия след багра, донесъл първата коронация на великия Али.
Предисторията
Листън е първенец, откакто два пъти е нокаутирал огромния Флойд Патерсън в първия рунд, в двата им багра за купата през 1962-ра. Голямата мечка, както е именуван Сони, просто е безмилостен в кръга. Ударите му отекват като църковни камбани в главите на противниците, а като че ли никой не знае по какъв начин да се отбрани от тях. Касиус Клей по това време е към този момент доста известен и противоречив, разделящ мненията на американците. Невероятен гений и шоумен, който " пърха " по кръга, заобикаля ударите и смъква противниците с прелест и техника на пода. Същевременно - непрекъснато говорещ, пеещ, пишещ стихове за съперниците си, търсещ медийни изяви. И член на Черния ислям - организация, която има мрачна и престъпна популярност по това време в Съединени американски щати.

Месеци наред Клей пробва да провокира багра с първенеца. Явява се в подготвителния му лагер с телевизионни екипи, които предават " шоуто " - по какъв начин младокът се заканва, а Голямата мечка едвам не го пребива, разгневен от провокациите.

Все отново в средана на 1963-а боят е плануван. От щаба на Листън са на тръни, тъй като виждат, че Сони има следващите персонални проблеми и " главата му не е на мястото си ". Подготовката е нарушена поради контузия в рамото, което не може да бъде добре наместено и има потребност от месеци отмора. Няма по какъв начин да я получи.

" Спокойно, ще се оправя с него и след това ще почивам една година ", споделя Листън на треньорите си. По това време медицината и възобновяване в спорта не са на равнището, което познаваме през днешния ден. В седмицата преди мача в Маями, Листън още веднъж вади рамото си в спаринг мач. С смазки, с инжекции, мястото е третирано и той не отхвърля да се бие против Клей. Според мнозина - не е имал по какъв начин да го стори, притиснат от хора от ъндърграунд света, заложили милиони на срещата.

Теза, която години по-късно действително е доказана от архивите на ФБР.
Мачът
Сони господства в първите три рунда, а Клей главно бяга по кръга, пробвайки да измори противника. Получава обаче и няколко тежки удара. Анализиращият като специалист за тв предаването някогашен първенец Джо Луис споделя: " Нещата наподобяват добре за Листън. Той явно управлява багра ".

Проблемът е, че към петия рунд първенецът наподобява изтощен от преследването на кондиционно намиращия се в чудесно положение юноша. Касиус е на 22, а Сони - на 34. А и не се е подготвил по най-хубавия метод по упоменати към този момент аргументи.
 Снимка: Getty Images
Именно преди шестия рунд се случва нещо, което остава в митологията на бокса. Клей споделя в ъгъла на своите хора, че не вижда нищо. Нещо е влезнало в очите му и той вижда единствено сенки и силуети. Ужасно го боли, а фрагментите на околните проекти на телевизионното предаване демонстрират разкривено в мъка лице. Поливат го с вода, мият очите му, а той крещи нещо в ушите на треньора си Анджело Дънди. По-късно разказът на " остарялото куче " в бокса е, че думите са били: " Разрежете му ръкавиците, има нещо в тях. Отровиха ме с нещо! Не виждам, ослепен съм! ".

Тезата на уредниците, които са описали всичко в отчета си за мача е, че препаратът от рамото на Сони Листън, с който е третиран преди всеки рунд, е влезнал в очите на Клей. Двамата са се вкопчили в клинч в един миг, а лицето на Касиус се е отъркало точно в мястото, намазано с острия препарат. Самият Анджело Дънди е податлив да се съгласи, признавайки, че ръкавиците на двамата са обследвани и преди, и след багра, и в тях не е имало нищо неправилно.

Невиждащият нищо младок става и пробва да се държи в мача. Просто да не позволява да бъде нокаутиран. Преди този шести рунд той е на 10 секунди да бъде дисквалифициран, защото се бави прекомерно дълго да стане от стола си.

В шестия рунд се случват две знаменателни събития. Един обезверен ляв прав на Клей подува устойчиво и бързо окото на първенеца, а той наподобява като че ли е изгубил стръвта си. Въпреки че отсреща е човек, който единствено бяга по кръга и очевидно не е добре с ориентацията.

" Ако преди мача залозите са били 8-1 в интерес на Сони, в този шести рунд са станали към 15-1 ", установи години по-късно коментаторът Хауърд Косъл. Просто не се вижда по какъв начин първенецът няма да отбрани купата си.

След това идва гонгът за завършек на шестия рунд.

И става нещо, което също има непокътнато място в митологията на този спорт. Листън не се връща на кръга за седмия рунд. Той изплюва защитната гума от устата си, наподобява гневен... А щабът му афишира, че това е краят на мача.
 Снимка: Getty Images
Клей танцува по кръга, крещи в камерите: " Аз шокирах света! Аз съм най-великият! ", хвърля се в обятия с треньорите си, вика, тича в близост и лудее.

Листън седи с наведена глава, а рамото му е масажирано. Официалната версия: Болката в него е станала прекомерно мощна, с цел да продължи.
Съмненията
Една от великите боксови изречения се ражда точно по адрес на този мач. Журналистът от " Ню Йорк Таймс " Артър Дейли написа:

" Дали Листън имаше контузия? Да. Дали тя бе задоволителна, с цел да се спре мачът? Кой знае. Питате за какво Сони не излезе за седмия рунд? Никой в никакъв случай няма да разбере. Ако желаеха да знаем, щяха да ни го кажат. "

Ако желаеха да знаем, щяха да ни го кажат.

Година по-късно в щата Флорида публично е възбудено дело за нередовни залагания и споразумяване на мача. Не са открити доказателства.

15 месеца след този пердах двамата отново излизат на кръга за реванш, а Али - който към този момент се споделя по този начин, поваля Листън в първия рунд с удар, който и през днешния ден е именуван " призрак ". Нокаут, купата е предпазена. И към този мач подозренията са огромни.

Животът на Сони след двата багра с Али е свързван с мафиотски босове,
хазарт, ъндърграунд среда... Смъртта му е мистериозна, а версията, че е погубен, тъй като знае прекалено много, въобще не наподобява невероятна.

Още повече след отварянето на досиетата от 2014-а в Щатите, когато изтече 50-годишната отминалост на файлове на ФБР. В тях ясно се чете: Федералното бюро е било значително несъмнено, че този мач за купата от 1964-а е организиран. Преписките са отивали непосредствено на бюрото на шефа на ФБР Джей Едгар Хувър, а цялата директория е " от национално значение ", както е архивирана тогава.

Обвиненията и уликите водят към Аш Ресник, известен необут на ъндърграунд
залози в Лас Вегас от 50-те и 60-те години, който е свързван с не една и две огромни спортни фигури на Съединени американски щати. Няма доказателства Али да е взел участие в скица, или да е познавал Ресник.

Същото не може да се каже за Листън, който даже поддържа връзка много постоянно с хора от близкото обграждане на хазартния необут във Вегас в годините, преди да бъде открит мъртъв в дома му към Нова година на 1970-а.

Големи подозрения има и към реванша, когато публиката освирква видяното. Али крещи над падналия от първия удар Листън: " Ставай и се бий ".

Но Сони не става. Онази фотография е евентуално най-култовата в историята на бокса.

Мохамед Али нееднократно е питан през годините до неговата кончина за тези две срещи. Винаги е отричал да знае за спогодба, само че признава: " Имаше странни неща в държанието на хората в щаба на противника. "

Тези два мача са началото на ерата на най-великия в бокса.

Около тях постоянно ще има сянка на подозрение. Али има и по-паметни борби, да вземем за пример трилогията с Джо Фрейзър, в това число Трилъра в Манила. Или тези исторически конфликти с Джордж Форман...

Но първата му коронация остава символна. И противоречива.

Дали печели купата след героизъм, съвсем кьорав? Или цялата работа е нагласена?

Да повторим:

Ако желаеха да знаем, щяха да ни го кажат.

Динко Гоцев,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР