Ботевград се оказа поредният град, изправен пред криза с водоснабдяването.

...
Ботевград се оказа поредният град, изправен пред криза с водоснабдяването.
Коментари Харесай

Кризата с водата в Ботевград - кой за какво лъже

Ботевград се оказа следващият град, изправен пред рецесия с водоснабдяването. По данни на " Напоителни системи " ЕАД, София клон към 30 ноември 2019 година водното равнище на бент. " Бебреш " е на 17,05 метра под кота преливник и до кота мъртъв размер остават 5,55 метра. Очаква се това равнище да бъде достигнато за 3,7 месеца.

Около аргументите за това сериозно равнище се развихри война. Кметът на града Иван Гавалюгов хвърли част от виновността на Малка водно електрическа централа " Бебреш " - ползващ водата на язовира и благосъстоятелност на компания на Васил Златев, татко на Валентин Златев. В отговор тази заран пред bTV Златев контратакува и разгласи, че на територията на Ботевград работи незаконна група към общинското ВиК-Бебреш, която отклонява плащаните от ботевградчани пари за вода в друга посока. Златев твърди, че ВиК-Бебреш употребява годишно към 9 млн. кубически мерта вода, а заплаща на " Напоителни системи " единствено 2,5 млн. кубика - на колкото възлизат публично разрешените му размери за водоползване. Кой защо лъже и какво излиза наяве от размаханите от Златев документи по случая, които " Сега " изиска?

КОЙ И КАК ИМА ПРАВО ДА ПОЛЗВА ЯЗОВИРА

Според информация на Басейнова дирекция " Дунавски регион " има издадени и настоящи три разрешителни за водовземане от язовир " Бебреш " с титуляри:

" Напоителни системи " ЕАД - до 1 млн. куб. м. годишно, за напояване на аграрни култури, след обезпечени питейно-битови потребности на Ботевград и други обитаеми места;

ВиК-Бебреш - до 2,5 млн. куб. м. годишно, за питейно-битово водоснабдяване;

" Агроинженеринг - 90 " ЕООД - до 18 млн. куб. метра годишно.

Още две сдружения са имали позволения за надалеч по-малки размери, само че тези позволения са изтекли - едното е за 25 464 куб. метра годишно, а другото - за 15 000 куб. м, на " Бутилираща компания - Горна Баня ".

КАКВО Е РЕАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ

Според информация на " Напоителни системи " ЕАД София клон от януари до ноември 2019 година общото ползване от язовира е 9 027 200 кубически метра. От тях Малка водно електрическа централа " Бебреш " на Васил Златев е изразходвал 861 229 куб. м - (собственикът " Агроинженеринг-90 ", твърди, че размерът не е източван и е по-малък - 749 601 куб. метра), за напояване са отишли 127 350 куб. метра. Основният дял от разноските е за ВиК-Бебреш - 8 008 764 куб. метра.

От направените спомагателни инспекции излиза наяве, че от 25 септември 2018 година Малка водно електрическа централа " Бебреш " не работи, точно поради ниски равнища на водите. В този интервал вецът е употребил вода за профилактика единствено на два пъти - в интервала от 21 май до 28 май и от 19 юни до 25 юни.

ГРЕХОВЕТЕ НА Малка водно електрическа централа " БЕБРЕШ "

И в двата интервала, в които е осъществена профилактиката през 2019 година Малка водно електрическа централа " Бебреш " е работила при равнища на водата в нарушаване от издаденото им позволение от басейнова дирекция. Според разрешението (издадено през април 2012 със период до 2022 г.) МВЕЦ-ът има право да работи до постигане на водното равнище до 7,62 метра под кота преливник. През първия интервал на профилактика през май водното равнище е било 9,58 м под кота преливник, а при втория - през юни, равнището е 8,95 метра под кота преливник. Фирмата обаче твърди, че тези отклонения от разрешителното стъпват на в допълнение съглашение, подписано сред " Напоителни системи ", ВиК-Бебреш и " Агроинженеринг-90 " ЕООД. В документа от 21.08.2018 година страните се спогаждат, че за ВиК-Бебреш ще се обезпечава равнище на водата от 10 метра над кота мъртъв размер, а останалите близо 12 метра ще са за " Агроинженеринг-90 ", след обезпечаване на дребните размери за напояване.

Не е ясно за какво страните, подписали това съглашение, са се съгласили на тези равнища, откакто те влизат в несъгласие с разрешителното на " Агроинженеринг-90 " ЕАД. В настоящото си мнение по тематиката от " Напоителни системи " София клон настояват, че не били приели за автограф това съглашение и било необичайно, че ВиК са се съгласили с него. Документът обаче е подписан от името на " Напоителни системи " ЕАД, представлявано от Снежина Димитрова Динева. Споразумението си има произлязъл номер и всички атрибути - подписи и печати. Кметът на Ботевград атакува Малка водно електрическа централа " Бебреш " и с различен мотив - че самото му позволение е издадено макар запасите на експертите и под напън. В тази посока обаче не се сочат никакви елементи и съответни документи.

Иначе компанията твърди, че макар дългите интервали на прекъсване на работата има изгода от инвестицията, тъй като след сухи сезони идват моменти, в които се постанова преливане поради високи води. По данни от фирмените регистри сдружението е на облага за 2018 година от 253 000 лева, като Малка водно електрическа централа " Бебреш " е единствено една от вложенията му. Спрямо 2016 година облагата е паднала доста - тогава е достигала 453 000 лева, като последният разполагаем отчет за активността изяснява това с безводието.

ГРЕХОВЕТЕ НА ОБЩИНСКОТО ВИК-БЕБРЕШ

Общинското ВиК-Бебреш де юре към този момент не дава отговор за водоснабдяването на Ботевград. От 1 април 2019 година тази активност е поета от " ВиК " ЕООД гр. София. Новият титуляр не е изискал в точния момент възобновяване на старите разрешителни или издаване на нови и към дата 9 декември има категорично напътствие да подаде ново заявление за издаване на позволение. Тоест водоползването сега се прави без правно съображение, излиза наяве от информация на Басейнова дирекция " Дунавски регион ".

Според информация от " Напоителни системи " ЕАД - Централно ръководство пък при осъществената инспекция е открито, че ВиК не взема вода посредством водопровод ф426, на който има построена пречиствателна станция. Вместо това сдружението черпи вода непосредствено от тръбопроводите на напоителната система без филтриране на водата. За задачата били построени 17 броя противозаконни връзки байпаси. Този метод на водовземане е в прорез с разрешителното и не дава опция на " Напоителни системи " ЕАД да упражнява надзор на водовземането от язовира. В друга своя информация " Напоителни системи " прецизира, че всички ползватели на язовира като се изключи ВиК-Бебреш имат водомери. Така употребените количества от локалното ВиК се пресмятат по противоположен път, като от общите размери се изважда потреблението на останалите ползватели, с цел да се откри делът и на общинската конструкция.

Тези огромни размери от близо 9 млн. куб. метра на година надвишават фрапантно утвърждения размер в разрешителното от 2.5 млн. куб. м. Валентин Златев твърди, че ВиК-Бебреш заплаща на " Напоителни системи " единствено публично позволения размер. Според Златев към локалното " ВиК Бебреш " е работила незаконна група, която е събирала пари за вода от популацията за 9 млн. кубически метра годишно, а е превеждала на " Напоителни системи " единствено за 2,5 млн. куб. м. годишно - колкото е оптимално позволеното количество. Останалите пари се присвояват за персонално облагодетелстване, твърди Златев, съгласно който има формирани и две наказателни каузи за приключване на пари в брой.

Златев упреква ВиК-Бебреш и че има доста разрешителни за различно черпене на води от други източници отвън язовира, само че не ги употребява. В региона били построени общо 8 пречиствателни станции, а градът пие непречистена вода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР