Босилекът у нас, като правило, се използва в готвенето. От

...
Босилекът у нас, като правило, се използва в готвенето. От
Коментари Харесай

Полезни свойства на чая от босилек

Босилекът у нас, като предписание, се употребява в готвенето. От него се подготвя песто, вършат се дресинги за месо и съществени ястия, прибавя се към сосове и салати и се употребява при консервиране на зеленчуци за зимата.

Чай от босилек се прави единствено на изток, откъдето тази традиция идва и при нас. И, би трябвало да се каже, че леко пикантна напитка от босилек обезпечава на тялото ни скъпа помощ.

Какви са изгодите от чая от босилек

Чаят от босилек съдържа скъпи растителни съставки, както и самото растение. Съдържа витамини: А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Е, РР, К, каротин, както и танини, моно- и дизахариди, рутин, сапонин, холин, наситени мастни киселини, етерични масла, протеини, диетични фибри, фитонциди, гликозиди. Списъкът с потребни субстанции се добавя от минерали: калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо, калий, цинк, манган, селен, мед.

Многото витамини в този чай спомагат за поддържане на витаминния баланс в организма. Фитонцидите с танините подтикват червата и освежават устната празнина. Етеричното масло от босилек е най-силната съставна част на зелената билка. Има противовъзпалителни, бактерицидни, спазмолитични и антиоксидантни свойства.

Благодарение на състава си чаят от босилек е в положение да:

- намали телесната температура (това е доста значимо в жегата против прегряване);

- да облекчи главоболието, да помогне за справяне с чревни разстройства (това също е значимо през лятото);

- укрепи имунната система;

- да облекчи положението на опорно-двигателния апарат;

- да форсира метаболизма в организма;

- да увеличи умствената интензивност и еластичността на кръвоносните съдове.

Чаят от босилек усъвършенства положението на нервната система и кръвообращението, отстранява непотребния холестерол, почиства кръвоносните съдове, отстранява кашлицата и има удобен резултат върху дихателната система. Чаят даже има противораков резултат (убива свободните радикали) и служи като натурален антибиотик (бори се с вируси и бактерии). С подобен чай ​​значително се усъвършенстват процесите на храносмилане и асимилиране на храната, има ускорено изгаряне на мазнини, което е значимо при намаляване.

Подготвяне и сушене на босилек за чай

 Босилек Снимка: Илиана Първанова

Днес са отгледани към 70 сорта босилек със зелени и лилави листа, с разнообразни аромати. Техният химичен състав е почти идентичен, само че въпреки всичко е по-добре да употребявате лилавия вид за чай, той се смята за по-полезен, изключително за здравето на дамите и по-специално за женската хормонална сфера. Да, и цветът, и усетът, и ароматът на напитката от лилави листенца са по-наситени.

Чаят с листенца босилек се подготвя от пресни и изсушени листа от босилек. Препоръчително е да вземете пресни връзки (китки) босилек от прочут, който ги отглежда в градината си, по този начин те несъмнено няма да съдържат нитрати и други токсини. Такъв пресен букет може да се сложи във вода, да се покрие с найлонов плик и да се сложи в хладилника. Сменяйте водата всеки ден и варете чай за една седмица. Преди да приготвите чай, листата би трябвало да се отрежат и да се измият с течаща вода.

За да приготвите босилек за зимата, можете да окачите връзки с клонки под покрива или на балкона (на сянка). След това смелете или стрийте изсушените клончета. Най-добре е да се съхранява босилек в ленени торбички по метода на нашите баби или в стъклени буркани. Ако няма опция да закачите китки от лечебните клончета, можете да ги разстелете на тъничък пласт върху вестник на маса или долап, още веднъж на сянка и най-добре на въздух. Правилно изсушеният босилек резервира всичките си потребни свойства.

Рецепти за чай от босилек

Редовната консумация на чай с босилек подсигурява продължително опазване на хубостта и младостта. В това отношение антиоксидантите и етеричните масла от чая работят старателно. Калоричното наличие на такава напитка е ниско, единствено 25 kcal на 100 г, в случай че там не се прибавят подсладители (мед, захар, части сладки плодове). За намаляване е по-добре да добавите други лечебни билки към листа от босилек.

Класическа рецепта за чай от босилек

 Чая от босилек Снимка: Илиана Първанова

Тази рецепта се смята за съществена и включва вряща вода и листа от босилек. За 1 литър вряща вода са ви нужни 50 грама листа от босилек за чай. Ако листата са пресни, те би трябвало да бъдат авансово измити. След това поставете в чайник, напълнете чайника с вряща вода и оставете напитката да престои 20 минути.

Чаят се оказва мрачно наследник на цвят, той чудесно ободрява и усъвършенства общото положение на човек, дава прилив на жизнеспособност, потребен е при бери-бери, храносмилателни разстройства и бодърствуване. Този босилеков чай се предлага при меланхолия и разстройства на нервната система. През летните горещини той ще ви помогне да утолите жаждата си, а по време на настинки подобен парещ чай ще ви стопли и ще ви избави от вирусна зараза.

Чай от босилек с билки

Няма закрепени пропорции. Просто в чайник дружно с листа от босилек можете да добавите листа от мента и маточина. Залейте с вряла вода и оставете да престои под похлупак 15-20 минути. Тук можете да добавите и няколко семена от кимион, с цел да придадете специфичен усет, овкусете напитката с естествен пчелен мед.

Този билков чай ​​е потребен за действието на вътрешните органи, отстранява токсините и токсините от тялото, оказва помощ в битката с умората и успокоява нервната система. Препоръчително е да се пие вечер.

Друг вид на билковия чай с босилек включва с изключение на листа от босилек, листа от малина, касис и мента – почти по равни елементи по 20 грама. Вода в този случай вземете 1 литър. Изсипете вряща вода върху всички листа, накиснете също за 20 минути.

Чай с босилек и лимон

За 2 порции от напитката вземете 350 мл вода, 2 резена лимон и 5-6 стръка босилек. Под въздействието на лимонен сок лилавият чай мигновено става блестящо розов. При липса на лимон за хубав цвят можете да добавите лимонена киселина към чая на върха на ножа. Можете да добавите мед в чашата преди пиянство.

Черен или зелен чай с босилек

 Полезни свойства на чая от босилек

Оригинален усет на босилек можете да създадете благодарение на 5-6 листа босилек, като ги добавите към подготвен черен или зелен чай. Трябва да запарите единствено 10 минути, за наслада прибавете тръстикова или кафява захар.

Чай от босилек с джинджифил и канела

Този чай се употребява при настинки в самото начало. И джинджифилът, и канелата са известни със своите затоплящи свойства. А в компанията на босилек те получават антибактериални свойства и оказват помощ за бързото справяне с настинката. Тази напитка се употребява и за намаляване и за поддържане на здравето в интервала на вирусни инфекции.

Оставете водата да заври, прибавете към нея комат джинджифил и половин пръчка канела. Варете под похлупак 2-3 минути, след което прибавете листата босилек и изключете котлона. Охладете до 60 °C, прибавете мед и лимон. Лечебният чай е подготвен. Тук няма строга рецепта, всичко се прави в рационални граници.

Още изгоди и приложения на чая на босилек

Отлично профилактично средство при настинки е чай от шипка, подготвен вечер в термос. И в случай че добавите листа от босилек и мед към него, ще получите ароматна лечебна напитка, ободряваща и насищаща с витамини.

Босилекът върви добре с мляко, сметана, плодове. Всичко това може да се употребява в сформира на чай за приятност и подсилване на здравето.

Противопоказания при приложимост на чай от босилек

 Полезни свойства на чая от босилек

Повечето от рестриктивните мерки се дължат на голямото количество етерични масла в босилека. Ето за какво би трябвало да се внимава при страдащи от алергии, бременни дами, кърмещи майки и деца. Като цяло е по-добре да откажат чай от босилек, с цел да не провокират алергична реакция.

Босилекът е противопоказан в рецептите за чай при диабетици и хипотоници, хора с неприятно съсирване на кръвта. А тонизиращият резултат на чая от босилек може да е рисков за тези, които са прекарали инфаркт или инсулт, за тези, които страдат от хронични болести на сърдечно-съдовата система.

Имайте поради евентуалната заплаха от това растение. Факт е, че босилекът в листата и стъблата си може да натрупва живак. Ето за какво е значимо да знаем произхода на билките.

Ако няма противопоказания, по-добре е да започнете да пиете чай от босилек на минимални порции. Ако имате здравословни проблеми, по-добре е да се консултирате с вашия доктор. Злоупотребата също е рискова.

Виж още:

- Чай от босилек взема решение проблемите със стомаха;

- Ползите от отварата от босилек

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР