Босилекът е наричан още кралска подправка. Ценен е изключително много

...
Босилекът е наричан още кралска подправка. Ценен е изключително много
Коментари Харесай

Босилекът - кралската подправка

Босилекът е именуван още кралска фалшификация. Ценен е извънредно доста в Древна Гърция, Египет, Индия. В Мексико се е считало, че в случай че носиш клонче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а обичаният човек ще ти е постоянно правилен.

Древните гърци и римляни считали босилека за знак на завист и полуда.

Съществуват разнообразни типове босилек, измежду които по-популярни са испански, британски, арабски и други У нас босилек се отглежда в градините в цялата страна.

Използват се най-много листата, в прясно положение и сушени, и по-рядко семената. Годен е за приложимост към 2 години.

В кулинарията е високо ценена фалшификация. Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най-добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле.

От него се подготвя фамозния балсамов оцет (в композиция са естрагон и копър). Пресният босилек се употребява в салати и ястия от риба и яйца.

Италианската кухня е немислима без него. С босилек се подготвят фамозното песто, салата домати с моцарела, разнородни типове паста.

 Подправка Босилек

Има огромно здравно приложение, поради антисептичното си и антивъзпалително деяние. Освен това успокоява болката, оказва помощ при кашлица и проблеми с дробовете. Ползва се и като диуретик. Най-силно изявено обаче е бактерицидното му и антимикробно деяние.

Босилекът намира приложение в парфюмерийната и хранително-вкусовата индустрия за ароматизиране.

Вместо мушкато можете да си отглеждате босилек или други подправки в кухнята. Всеки, който обича салата от пресни белени домати с босилек и сирене, знае, че няколко листенца босилек наоколо в никакъв случай не са непотребни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР