Борбата с коронавируса, гласуването за президентските поправки в конституцията и

...
Борбата с коронавируса, гласуването за президентските поправки в конституцията и
Коментари Харесай

Медия: Заплахата COVID-19 сплоти Русия

Борбата с ковид, гласуването за президентските ремонти в конституцията и изборите на разнообразни равнища през септември значително сплотиха хората в Русия през отминаващата година и обрисуваха трендове за 2021-а. Това означиха съветски политолози и социолози, взели участие през вчерашния ден в кръгла маса в Москва, написа "Росийская газета ".

Единството даде опция "да станем може би качествено нова нация ", цитира московският официоз изявление на Екатерина Соколова, управителен кадър от Експертния институт за обществени проучвания (ЕИСИ).

Сред трендовете, които ще продължат през 2021 година, колежката ѝ Дария Кислицина акцентира почналата в Русия огромна имунизация, поддръжката на ред категории от популацията по отношение на последствията от пандемията и "новите формати за връзка сред властта и обществото ", приложени при общонародното гласоподаване на измененията в главния закон. С тях конституцията стана документ, дал подтик за развиване на законодателната база за години напред, декларирал политологът Павел Данилин.

COVID-19 промени света през 2020 година В Русия опасността сплоти обществото, като накара властта да търси решения за избавяне на хората, за незабавно създаване на ваксина и поддръжка на стопанската система. На Запад обаче пандемията провокира митинги и разединение в обществото, написа "Взгляд " и прави извод: Коронакризата сподели мощните страни на Русия.

"Решенията на западните политици постоянно се опираха не на познания, а на суматохата, на медийния напън. В Европейски Съюз съпреживяването и солидарността се трансформираха в надълбоко разединение, делящо обществото на COVID-разтревожени и COVID-скептици ", твърди Глеб Кузнецов, специалист от ЕИСИ.

Русия съгласно него се оправя с рецесията по-добре от "страните с обичайни демократични режими " по-специално поради "гъвкавия си метод към рестриктивните мерки ", въвеждайки "мерки, много лесни за осъществяване и в същото време обосновани от позиция на здравия разсъдък " - "несъпоставимо по-малко забрани ", в сравнение с Запад.

Социолози поставиха усилия да показват положително равносметката от 2020 година По данни на центъра ВЦИОМ хората в Русия считат, че през отминаващата година непрекъснато са отбелязвани победи, показва "Независимая газета ". "Сред тези достижения са изборната "победа " на беларуския президент Александър Лукашенко, посрещната с всеобщи митинги в страната, успеха в Сирия, успеха над ковид и 75-ата годишнина от успеха на Съветския съюз във Втората международна война. И единствено 1 % от запитаните позволяват, че през годината въобще не е имало никакви победи. Такива данни разгласява през вчерашния ден близкият до властта ВЦИОМ ", разяснява вестникът.

"Скорошна анкета на фонда "Обществено мнение " сподели: през днешния ден 33 на 100 от хората в Русия считат, че живеят оскъдно, освен това 12 на 100 са стигнали до просешка сопа през последните 10 години. Двадесет % считат, че в околните 3 до 5 години материалното им състояние въобще няма да се промени. Шестнадесет на 100 обаче хранят очаквания да се измъкнат от клопката на бедността ", прибавя "Независимая газета ".

"Всеки десети гражданин на Русия чака през 2021 година обстановката да се утежни, а над половината се надяват идната година да е по-добра от настоящата. Това сочи разбор на банка "ФК Откритие " ", представен от РИА Новости.

Близо една трета от жителите на федерацията считат, че пандемията ще завърши до лятото. Останалите са уверени, че Русия ще живее с рестрикции през цялата последваща година. Една четвърт считат, че приходът им ще се резервира на същото равнище, 17 % чакат муден и незначителен напредък, а половината се опасяват от спад, демонстрира изследването.

Хората в Русия са подготвени за доста по-тежък живот през 2021 година и не се опасяват от това.

Имат подготвеност да одобряват, че пандемията е вечно или ще продължи несигурно време, споделя пред "Свободная преса " Алексей Левинсон от социологическия център "Левада ". "Страховете все още са малко, само че отрицателни усеща има. На първо място е недоволството от властта по отношение на политиката й в опазването на здравето и образованието. Репресиите и втвърдяването на политическия режим вълнуват един относително тъничък пласт политически дейни жители ", установи експертът. Освен това записваме доста огромно съмнение към оповестената статистика. Малко над половината хора са уверени, че управляващите манипулират данните - било в посока нагоре, било надолу, само че сигурно лъжат, споделя специалистът от "Левада ".

Руското министерство на правораздаването е записало "Левада " като "чуждестранен сътрудник ", припомня всекидневникът.

На първо място измежду топ събитията на 2020 година съгласно допитвания на центъра също е разпространяването на ковид. Участниците показват още войната в Нагорни Карабах, изборите за президент на Съединени американски щати, икономическата рецесия, а в Русия - митингите в далекоизточния град Хабаровск против ареста на локалния губернатор Сергей Фургал, упрекнат, че е забъркан в убийства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР