Борбата с киберпрестъпността започва от обикновения потребител. В това вярват

...
Борбата с киберпрестъпността започва от обикновения потребител. В това вярват
Коментари Харесай

Потребителят е слабото звено във всяка електронна система, казват киберексперти

Борбата с киберпрестъпността стартира от елементарния консуматор. В това имат вяра стотици специалисти по осведомителна сигурност, които се събраха в София на районен конгрес за страните от Югоизточна Европа.

На форума, който ще продължи до на следващия ден, експертите описват за другите киберзаплахи и показват най-важните трендове от света на технологиите през 2017 година.

Изнудвания, обири на данни, приключване на секретна информация - от началото на годината редица хакерски офанзиви отвориха работа на киберекспертите. Последната от тях, с вирусa " Лош заек ", удари Европа едвам преди няколко дни.

Участниците в софийския конгрес приканиха потребителите да се защищават доста по-добре в мрежата.

Албена Спасова - Международна академия за образование по киберразследвания
" Това, което научихме, е, че безусловно всеки един от нас е уязвим и че отговорността не е единствено на държавните институции. Отговорността е на всеки един от нас.
Защото една система е толкоз мощна, колкото е мощно най-слабото и звено, а за голямо страдание най-слабото звено сме постоянно ние хората. " Даниел Грабски - Главен съветник по сигурността, Майкрософт
" Няма потребност потребителите да схващат детайлностите, само че би трябвало да знаят какво е фишинг офанзива и какъв е рискът от това да отваряш всеки получен имейл.
А във всяка компания ще намерите най-малко един човек, който кликва на всичко. "
Над 90 % от пробивите в електронни системи стартират с фишинг машинация, при която потребителят самичък дава достъп на нападателите.

Паралелно с хакерските атаки, експертите се пробват да решат и други Интернет проблеми - подправените вести и езика на омразата.

Ерик Планкен - Председател на Комитета за Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европa
" Фалшивите вести не са считани за киберпрестъпление, тъй като това би нарушило фундаменталното право [на независимост на словото].
От друга страна, безграничното шерване на отзиви в мрежата би трябвало да бъде следено по-добре. Мисля, че обществените мрежи би трябвало да усилят потенциала си за саморегулация посредством модератори или други принадлежности. "
Експертите чакат още по-опасни киберзаплахи следващата година и се интензивно готвят да им противодействат. Или най-малко да лимитират вредите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР