Бомбардират се цивилни, бебета, жени и възрастни. Няма оправдание за

...
Бомбардират се цивилни, бебета, жени и възрастни. Няма оправдание за
Коментари Харесай

Макрон: Израел да спре. Нетаняху: Отговорни са Хамас.

" Бомбардират се цивилни, бебета, дами и възрастни. Няма опрощение за това да нападаш цивилни. Призоваваме Израел да спре ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за Би Би Си. " Искам да припомня на всички за интернационалното право, упорствам за преустановяване на огъня ”, добави френският президент.

Нетаняху: " Хамас злоупотребява с цивилни като жив щит "

В изявлението Макрон заяви, че въпреки Париж " ясно да осъжда " терористичните офанзиви на Хамас и да признава правото на Израел да се пази, " ние ги призоваваме да спрат бомбардировките " в Газа. Той също по този начин изрази вяра, че и други водачи ще се причислят към него в апела за преустановяване на огъня.

Отговорът на израелския министър ръководител Бенямин Нетаняху не закъсня. Отговорността за страданията на цивилното население е напълно на Хамас, уверен е Нетаняху. " Докато Израел прави всичко, което е по силите му, с цел да пощади цивилните и ги приканва да изоставен зоните на бойните дейности, Хамас злоупотребява с тях като жив щит и прави всичко, с цел да им попречи да се реалокират в по-безопасни региони ", написа Нетаняху в обществената мрежа X. 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен също разяснява тематиката. " Твърде доста палестинци бяха убити, прекалено много хора страдаха през последните седмици ", съобщи той по време на посещаване в Индия. Блинкен удостовери поддръжката на Съединени американски щати за израелската атака, като съобщи, че Газа не би трябвало повече да се употребява " като платформа за образуване на тероризъм ".

СЗО: Атаките против здравната система са невиждани

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) сигнализира пред Дъждовни води за " безпрецеденти "  атаки против здравната система в линията Газа.

Палестинци намират леговище в двора на болничното заведение " Ал Шифа " в град Газа.Снимка: Doaa Rouqa/REUTERS

Говорителката на СЗО Маргарет Харис съобщи, че медиците в болничното заведение " Ал Шифа "  са " ужасени "  и работят с " голямо количество ранени хора без консумативи ". Харис добави, че няма задоволително кревати в лечебното заведение и хора лежат по коридорите на постройката. На въпрос дали лечебните заведения са цел на израелската войска, тя дава отговор: " Не идентифицираме и не приписваме виновност, само че през този 4-седмичен интервал наблюдавахме повече офанзиви против здравната система, в сравнение с когато и да било преди. Това е невиждано. "

" Нуждаем се от трайно филантропично преустановяване на огъня, с цел да можем да вкараме екипи, да доставим консумативи и да изведем хората ", акцентира тя. " Това не се случва. "

***

Вижте и това видео:

Историята на една американска палестинка, избягала от Газа

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР