Бомба взриви колата на руския писател, политик и пропагандист Захар

...
Бомба взриви колата на руския писател, политик и пропагандист Захар
Коментари Харесай

Бомба взриви колата на руски пропагандист до Нижни Новгород

Бомба взриви колата на съветския публицист, политик и пропагандист Захар Прилепин малко след Нижни Новгород, заяви ТАСС. 

Той се е прибирал от окупираните от русия територии в Луганск и Донецк към Москва, когато колата - Audi Q7 - гръмва наоколо до град Бор, Новгородска област. Шофьорът на автомобила - украински жител, който е изпълнявал и ролята на охранител - е умрял на място, а Прилепин е тежко ранен, с два счупени крайници и други пострадвания.

На мястото на детонацията е имало кратер с дълбочина метър и половина, а фрагменти от автомобила са разпръснати в радиус от 30 метра. Експлозивното устройстов е било по всяка възможност под дъното на автомобила, покрай задната седалка.

Прилепин е спрял за закуска, съвсем незабавно, откакто излизат още веднъж на пътя, колата избухва, оповестява съветската медия РБК. Основната догадка е, че атентаторите са карали след него и са задействали бомбата от разстояние - а може би са я сложили при прекъсването.

Очаквано, Кремъл упреква Украйна и Запада за гърмежа. Говорителката на съветското външно министерство Мараия Захарова разяснява:

" Вашингтон и НАТО подхраниха поредна международна терористична клетка – режима в Киев. Бин Ладен, Ислямска страна, а сега Зеленски с главорези. “
Кой е Захар Прилепин?
Прилепин запова кариерата си като общ служащ, след това става надзирател, а през 90-те се включва в съветските специфични полицейски елементи ОМОН. Меджу 1996-1999 година взе участие във войната в Чечня. След това напуща и стартира работа в жълтия вестник " Дело " в Нижни Новгород, като написа под серия от псевдоними, а година по-късно става основен редактор на вестника и стартира да написа първия си разказ.

В новото хилядолетие писателската кариера на Прилепин потръгва, както и упоритостите му да влезе в политиката - става член на съветската Национална болшевишка партия, която обаче е неразрешена. Става прочут с разнородни националистически и антисемитски позиции.

През 2017 година се включва във военните деяние на Русия в Донецка област, като води батальон доброволци в така наречен Донецка република. След година се завръща в Москва, а Украйна го афишира за терорист.

През 2019 година основава свое гражданско придвижване " За истина ", което има упоритостта да трансформира в партия, само че то се слива в партията " Справедлива Русия " - част от номиналната съпротива в Руската Дума, която в действителност поддържа Путин. През януари 2023 година Прилепин подписва контракт и се включва още веднъж във войната в Украйна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР