Бомба със закъснител цъка пред фермерите ни. Тя е свързана

...
Бомба със закъснител цъка пред фермерите ни. Тя е свързана
Коментари Харесай

Бомба със закъснител пред земеделците. Атидже Вели бие аларма

Бомба със закъснител цъка пред фермерите ни. Тя е обвързвана с цените на торовете и закъснелия Стратегически проект в земеделието. Аларма за това би евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа " Атидже Алиева-Вели в изявление за " Български фермер ".

Поискахме от Европейска комисия да отрази инфлацията в бюджета за ОСП. Комисията ще показа през декември нова самодейност за продоволствената сигурност и „ моторите “ за гарантирането й, споделя Вели. Ето цялото изявление на Атидже Алиева-Вели  пред " Български фермер "
-->
– Г-жо Вели, участвахте в изключителна среща с Европейската комисия. За какво беше тази среща?

- Да, срещата беше по самодейност на Европейска комисия и се организира онлайн. Целта беше да се разпознават най-засегнатите от рецесиите във веригата. През декември Европейска комисия ще показа нова самодейност, която ще е фокусирана в продоволствената сигурност във всичките й измерения и „ моторите “ за гарантирането й.

По време на срещата сложих няколко въпроса на Европейска комисия. Основният беше обмисля ли Европейска комисия отваряне и преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР). В мнение за разширение на МФР за интервала 2021-2027 година ние, членовете на Комисията по земеделие в Екологичен потенциал, призовахме Съвета да промени член 4 от Регламента за МФР, с цел да планува задоволително маржове, с цел да разреши техническата промяна на таваните и да отрази действителната инфлация. Очаквано за мен, представителите на Европейска комисия не показаха мнение по този въпрос.

Оцеляването на земеделските производители, които се пробват да устоят на инфлационния напън и нарасналите цени на суровините и да подсигуряват продоволствената сигурност, е повлияно и от разликите в заплащанията по ОСП.

Българските земеделци след 15 година участие в Европейски Съюз не престават да получават по-ниски дотации

Така дълго чаканата конвергенция липсва. В момента дотациите, които получават фермерите, „ са изядени от инфлацията “. Днес 100 евро са разнообразни от 100-те евро преди 1, 2 или 3 години.

Отново настоях за цялостно равнене на заплащанията и приканих Европейска комисия да планува спомагателна поддръжка за държавите-членки с най-ниски заплащанията по линия на ОСП. Европейска комисия пое ангажимент да прегледа въпроса след утвърждение на Стратегическия проект.

Използвах опцията да срещна службите на Европейска комисия и със обстановката в бранш земеделие в България. Като единствения пълновръстен член за България на Комисията по земеделие всекидневно получавам писма и позвънявания от български земеделци, които меко казано изнемогват и всеки минал ден все по-трудно се оправят. Напомних и за писмото на 24 асоциации на животновъди, изпратено и до комисар Войчеховски, с което показаха противоречие с избраните ставки по обвързаната поддръжка. Трябва да отбележа, че това са оптималните ставки по линия на обвързаната поддръжка, само че като размер

те са по-ниски от предходния програмен интервал

Дипломатичният коментар от страна от Европейска комисия беше, че обстановката в земеделието в България не е положителна и те са осведомени с нея.

Акцентирах и на нуждата Европейска комисия да прави задълбочени оценки на бъдещите законодателни начинания, взимайки поради високите равнища на инфлацията и въздействието, което ще имат тези оферти върху селското стопанство.

- Европейска комисия разгласи на 9 ноември нова тактика за торовете. Какво включва тя, каква е задачата?

- Европейска комисия излезе с връзка за новата тактика за торовете. Ние, евродепутатите, настоявахме да има такава тактика на европейско равнище, защото от високите цени на торовете и дефицита им са наранени всички земеделци в Европейски Съюз, a тази тактика е част от гарантиране на продоволствената сигурност на Европа. Повишаване на цените на торовете стартира още с Ковид пандемията, а след експлоадиране на войната в Украйна, казусът се изостря. Това изисква общ европейски отговор на тази рецесия с торовете.

Съгласно известието на Европейска комисия тактиката включва необятен набор от дейности и насоки за справяне с високите цени на торовете и неналичието на количества. Основните акценти са

определянето на производството на торове като сериозен бранш

и опцията страните да могат да дават приоритет на непрекъснатия и непрестанен достъп до природен газ за производителите на торове в своите Национални проекти за изключителни обстановки. Разбира се Европейска комисия планува страните да изплащат целева финансова поддръжка на земеделците. Включени са и някои от най-хубавите и устойчиви практики и потреблението на повече органични и по-екологични торове. Европейска комисия ще продължи да работи за диверсификация на търговията и обезпечаването на различни снабдители на торове, с цел да компенсира предходни доставки от Беларус и Русия.

Целта е да има отговор на рецесията с торовете като част от гарантирането на продоволствената сигурност.

- Какви ограничения планува, по какъв начин ще бъдат подкрепени фермерите за закупуване на торове - директно или индиректно?

- Това, което на мен ми прави усещане, е огромният брой косвени ограничения. Единствената директна помощ, с която директно ще се подкрепят земеделците, е даването на целева поддръжка. За задачата могат да се употребяват средства, генерирани от ограничения като таван на пазарните доходи на избрани производители на електрическа енергия и солидарна вноска.

И тук Европейска комисия трансферира отговорността на страните членки, което е риск да продължат да се задълбочават неравенствата сред селските стопани в границите на Европейски Съюз. Всяка страна отговори на рецесиите съгласно опциите си. Видяхме, че Франция, Германия, Испания и Полша още напролет изплатиха голям финансов запас, с цел да подкрепят земеделците си. Не по този начин обаче стои въпросът с размера на държавните помощи в България.

Нашите земеделци получават едвам в този момент помощите си и то в много по-нисък размер. Такива са опциите на държавния бюджет, само че тук държа да отбележа, че точно по предложение на Движение за права и свободи с актуализацията на бюджета за бранш земеделие бяха ориентирани спомагателни 300 млн. лева за подкрепяне на най-засегнатите производства и по този начин държавната помощ за поддръжка на ликвидността на аграрни стопани стана в размер на 426 млн. лева

Политическата рецесия в страната с изключение на, че не се взема решение, се задълбочава. Това попречва приемането и използването на съответни ограничения в помощ на земеделците, бизнеса и хората.

В началото означих, по този начин мъчителният въпрос за агросектора - неналичието на цялостна конвергенция или равнене на дотациите, продължава да стои като тематика. Българските земеделци не получават същите размер на дотации като сътрудниците си, а като допълнение - и по-малкия размер на държавното подкрепяне. Това е причина за задълбочаване на неравенствата и по-ниска конкурентоспособност на общностния пазар. Редно е Европейска комисия да планува обезщетения с европейски средства за страните с по-ниски заплащания.

- Новата тактика нажежава или успокоява земеделската общественост в Европейски Съюз? Кога би трябвало да стартира използването й?

- Прилагането на ограниченията ще стартира, когато националните управляващи са подготвени. Необходимо е да се разработят държавни помощи, като и в стратегическите проекти за ОСП да бъдат включени ограничения за използването на органични и по-екологични торове.

Изглежда показаните ограничения не дадоха отговор на упованията. Видяхме извънредно сериозната оценка на най-голямата европейска асоциация на земеделците и кооперативите в Европа - Копа-Коджека. Асоциацията подлага на критика Европейска комисия по тази причина, че не адресира краткосрочни дейности за справяне с провокациите и изрази мнение, че рецесията с торовете ще бъде пагубна за годишна продукция 2023 година Европейската земеделска общественост не би могла да е спокойна при толкоз доста рецесии и ще продължат да упорстват за цялостни ограничения и прагматичен кратковременен отговор.

Земеделците осъзнават своята отговорност за обезпечаване на продоволствието. Докторите и здравните служащи бяха героите на Ковид рецесията, само че

земеделците са героите на тази рецесия

Те подсигуряват храната ни, съществуването ни и поставят всички старания да продължат да го вършат, понасяйки голяма тежест за това.

Продоволствената сигурност има двата аспекта - наличността и достъпността на храните. В първия аспект тежестта се понася от земеделците, а във втория - от останалата част от веригата и най-много от потребителите. Все повече европейци се лишават от съществени хранителни артикули. Целите на тактиката „ От фермата до трапезата “ за обезпечаване на качествена и питателна храна за всички европейски жители наподобяват далечни за хората, които не могат да си разрешат съществени артикули.

Предстои приемането на законодателството по тактиката „ От фермата до трапезата “ и тактиката за запазване на биоразнообразието, което тревожи земеделците с въвеждането на нови условия без задълбочени предварителни оценки на въздействието. Това ще докара до спомагателен напън и до ново покачване на цените. От месеци нажежаването поради компликации в земеделието е до алено.

- Още през лятото бе препоръчан правилник по отношение на намаляването на пестицидите в Европейски Съюз. Какви механизми са планувани за надзор на потреблението им в стопанствата?

- Това предложение идва в осъществяване на задачите на тактиката „ От фермата до трапезата “ и тактиката за биоразнообразие за понижаване до 50% на използването и риска от химически пестициди и 50% на по–опасни пестициди в Европейски Съюз до 2030 година Това е едно от доста значимите и предизвикателни законодателни оферти на Европейска комисия.

Основен миг в новото предложение е въвеждането на правно обвързващи цели, като всяка страна ще би трябвало да дефинира свои лични национални цели за понижаване на използването и риска от химически пестициди (национална цел 1) и на по–опасни пестициди (национална цел 2) до 2030 година, по заложена от Комисията методология. Друг детайл е възбрана на потреблението на всички артикули за растителна отбрана в чувствителни зони (места като градски зелени площи, както и предпазени територии по Натура 2000).

От земеделските стопани ще се изисква да вкарат електронни регистри за използването на препарати за растителна отбрана, интегрирано ръководство на вредители и други действия. Също по този начин има препоръчани условия те да получават самостоятелни препоръки за различни способи.

- Какви проблеми виждате по това предложение?

- Проблемните места по това предложение за правилник са доста. На първо място - определянето на правнообвързващи цели. На този стадий не са налични задоволително надеждни статистически данни за използването на препарати за растителна отбрана в Европейски Съюз. Такива следва да се събират и се чака да разполагаме с тях след 2028 година

В предлагането Европейска комисия се основава на количествата на импортираните в страната и осъществените на пазара препарати. Да, обаче, импортираните и пуснатите на пазара артикули за растителна отбрана не значи безусловно количества използвани артикули. Ние като група „ Обнови Европа “ поддържаме зеления преход, само че постоянно сме упорствали за научнообосновани оценки, учредени на доказателства. Това ни беше позицията още при гласоподаване в Екологичен потенциал на двете тактики - „ От фермата до трапезата “ и тактиката за биоразнообразието. Целите за понижение следва да бъдат реалистични и изпълними.

На последващо място, Европейска комисия признава, че в този момент настоящата инструкция, която контролира потреблението на пестициди, е въведена в друга степен в националните законодателства на страните. Това значи, да вземем за пример, че холандските фермери имат едни правила, а българските - други. Между другото,

в България равнищата на приложимост на пестициди и торове са едни от най-ниските в Европейски Съюз

Така, че едно е да намалиш използването с 50% от условно 10 единици, и напълно друго - да намалиш на половина използването от 5 единици. В изискванията на война и риск от продоволствена рецесия, това понижение на използването на препарати може да докара до по-ниски добиви. Затова е основополагащо задачите за понижение да взимат поради националните специфики, агрономическите и климатични условия, положението на почвите, вредителите, културите и равнището на употребяваните пестициди.

В оценката на влияние на предлагането Европейска комисия показва, че има риск възбраната на приложимост на пестициди в сензитивните зони да докара до по-ниски добиви и на първо място по-високи разноски за произвеждане.

Говорейки за понижена приложимост на препарати за растителна отбрана, следва да се регистрира и лимитираният брой на други възможности сега. На пазара има дребен брой различни заместители, а създаването и стартирането им на пазара в някои случаи лишава до 10 години.

Намаляването на административната тежест и в това предложение убягва. Заложените условия ще бъдат забележителна спомагателна административна и финансова тежест за фермерите.

Следвайки задачите в Зеления пакт и това предложение, и всяко друго би трябвало да регистрира актуалната обстановката и провокациите поради войната в Украйна, изключително в подтекста на гарантиране на продоволствената сигурност.

Европейски Съюз ще продължи да работи за задачите, залегнали в Зеления пакт, само че смятам, че за постигането им жизненоважно сега е антикризисното подкрепяне на бранш земеделие, както и задълбочена оценка на всяко бъдещо предложение, отчитайки настоящата и действителна обстановка, с цел да избегнем задълбочаване на рецесиите и възможни изкривявания на пазара.

Работата в Екологичен потенциал по предлагането следва. Като член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони ще предложа промени, с които текстовете в регламента да бъдат усъвършенствани и да регистрират националните специфики.

- Кога стартира приложението и включено ли е в стратегическите проекти? Задължително ли е те да бъдат допълнени с тези условия?

- Както всяко законодателство на Европейски Съюз, по този начин и този акт ще влезе в действие от датата на публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз. Не мога да посоча съответен период, тъй като това ще зависи от предложенията за промени в Екологичен потенциал, постигането на компромис и договарянията в така наречен триалог (между Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съвета), което в тази ситуация наподобява няма да е елементарно и ще отнеме време.

В момента в стратегическите проекти има ограничения за понижаване на използването на препарати за растителна отбрана и на торове, само че след приемането на регламента най-вероятно националните проекти ще се наложи да се добавят. В Стратегическия проект за развиването на земеделието на България за интервала 2023-2027 година и сега са планувани този вид директни ограничения като поощряване намаляването на използването на артикули за растителна отбрана и торове посредством надзор на краен артикул, поощряване потреблението на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени. Има и редица косвени ограничения в синхрон с тези цели.

- Готова ли е Европейска комисия с новата инструкция за индустриалните замърсители? Освен птицекомбинати и свинекомбинати към този момент влизат и ферми с ЕРГ с над 150 скотски единици. Ще бъдат ли повишени разноските на фермерите и няма ли да се обиден и междинни, а освен огромни стопанства?

- Европейска комисия излезе с предложение за изменение на Директива 2010/75/ЕС по отношение на излъчванията от индустрията. С промените се цели понижаване на излъчванията от амоняк, метан, нитрати и излъчвания на парникови газове от промишлеността, в това число от бранш земеделие.

По в този момент настоящата инструкция, от бранш земеделие в обсега й, попадат индустриалното свиневъдство и птицевъдство. Това са към 20 000 индустриални птицеферми и свинеферми в целия Европейски Съюз.

В новото предложение се включват и междинните ферми, в които се отглеждат домашни птици и прасета със 150 ЖЕ или повече. Освен това Европейска комисия предлага разширение на приложното поле на Директивата и включването на едрия рогат добитък, както и определянето на предел от 150 ЖЕ. Очаква се те да влязат в действие през 2028 година

Европейска комисия в предлагането за изменение на Директивата показва, че не се чака да има негативно влияние върху фермерите. По мое мнение тази оценка е спорна, защото включва данни за отрицателното въздействие върху развиването на стопанствата, оперативните разноски и бизнеса. Остава неразбираем и механизмът за разширение на приложното поле на Директивата и включването на едрия рогат добитък, както и определянето на предел от 150 ЖЕ.

- Какво оферират евродепутатите от COMAGRI и защо ще настоявате?

- В края на септември 2022 година имахме обмяна на отзиви с Европейска комисия по това предложение. Обикновено другите политически групи сме разграничени в мнението си. В случая с това предложение Европейска комисия съумя да ни сплоти. Всички политически групи изразихме противоречие с него. Европейската земеделска общественост също се изрече сериозно. Френските говедовъди даже споделиха, че това е провокация към сектора.

Аз към този момент внесох промени в Комисията по земеделие, като предложих изтриване на текстовете за включването на едрия рогат добитък в приложното поле на директивата, а лимитите за птицевъдството и свиневъдството да са по-високи. Считам, че с предложенията ми ще защитим интереса на българските и европейските животновъди. Гласуването им ще бъде през февруари 2023 година и се надявам сътрудниците да ги поддържат. Важно е да отстоим българската позиция и в Съвета на министрите на земеделието.

Ако предлагането на Европейска комисия не се промени, то ще има отрицателно влияние върху отглеждането на животни, като част от него ще е застрашено от преустановяване на своята активност. Това би довело до съществени обществени, стопански и финансови последици, с директно влияние върху продоволствената сигурност. А през това време фермите би трябвало да създадат още вложения, най-вероятно за лична сметка без европейско финансиране и да приведат стопанствата си в сходство с новите условия. Общата цел за понижаване на излъчванията не би трябвало да заплашва селското стопанство.

- Българският стратегически проект е предаден публично в Брюксел. Кога най-рано би бил утвърден?

- Очакванията са той да получи утвърждението на Брюксел в идващите дни и седмици. Европейска комисия ще утвърди всички стратегически проекти до края на годината, а от началото на 2023 година те към този момент би трябвало да се ползват. Винаги има и едно „ само че “ и е допустимо Европейска комисия да изпрати второ писмо със забележки, с което стопира да тече период за утвърждение на Комисията. Разбира се, уповавам се, че няма да се стигне до там, тъй като последните два месеца Министерство на земеделието организира доста дейна връзка със службите на Европейска комисия и в профил получените над 400 коментара. Вече би трябвало Европейска комисия да има задоволителна убеденост за сходството на Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023-2027 година и да даде зелена светлина.

- Освен промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, какво се чака да свърши още българската страна, с цел да забързаме процеса? Екологичен потенциал има ли някакво присъединяване в него и какво Вие може да извършите?

- Законът за подкрепяне на земеделските производители (ЗПЗП) е главният закон за земеделието. В Народното събрание, в Комисията по земеделие към този момент бяха признати на първо четене промените на ЗПЗП. Това е единствено началото и една първа стъпка в процеса по подготовка на правната рамка за използване на Стратегическия проект за развиването на земеделието за интервала 2023-2027 година Остават 45 дни, в които би трябвало да бъде признат пакета от национално законодателство. Това ще подсигурява континюитет, изключително във връзка с ограниченията за директни заплащания, които са главната част от финансовата помощ на земеделците. Това ще разреши и даване на подкрепяне на земеделските производители и другите бенефициери по проекта по ОСП след 1 януари 2023 година, само че

реалистично е ограничения отвън директните заплащания да започват със забавяне

Освен това би трябвало да се разработят и одобряват и подзаконовите нормативни актове - наредбите и насоките, с които ще се разпишат подробните правила за кандидатстване и изискванията за допустимост. Разплащателната организация ще би трябвало да приведе системите си за администриране и надзор в сходство с новите условия. В този интервал ще се ползват и нови способи на надзор и нов метод на отчитане на реализиране на резултатите.

И всякога означавам, най-важното е провеждането на осведомителна акция за земеделците. Стопанската година към този момент стартира, измененията са доста, условията също, тъй че земеделците би трябвало да знаят какви са новите благоприятни условия и условия.

След приемане на законодателството за ОСП, Екологичен потенциал разполага с лимитирани принадлежности в процеса. Като евродепутати можем да пожелаеме информация от Европейска комисия за процеса по утвърждение и използване на стратегическите проекти. Също по този начин можем да организираме чуване на страните и Разплащателните организации за идентифициране на възможни проблеми и компликации при имплементирането на ОСП на национално равнище.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР