Болните от множествена склероза срещат най-често проблеми не поради липса

...
Болните от множествена склероза срещат най-често проблеми не поради липса
Коментари Харесай

Не за лекарствата за множествена склероза, а за разбирането

Болните от множествена склероза срещат най-често проблеми не заради липса на медикаменти, а поради страничните и скрити признаци, за които е нужно схващане и поддръжка .

Това сподели за news.bg зам.-председателят на Фондация Министерски съвет Общество Марин Иванчев по време на съвещание на парламентарната здравна комисия, отдадено на Световния ден на множествената склероза.

Умората, напредването, депресивните положение - това са част от невидимите признаци на болестта, като за всеки един пациент те са разнообразни, изясни още Иванчев. В международен мащаб 87% от болните показват признак, който среща недоумение от страна на близките .
 Около 10 000 българи са с множествена склероза
Около 10 000 българи са с множествена склероза

Пациентите с Министерски съвет имат право на безвъзмездна кинезитерапия

" Хората не схващат какво е множествена склероза, някои си мислят даже, че е заразно, а то не е ", сподели още Иванчев. Понякога болните остават изолирани, тормозят се да не останат без работа и да бъдат в тежест на околните си, само че никога не желаят да бъдат съжалявани . Въпреки заболяването обаче пациентите съумяват да извършват своите служебни и фамилни отговорности .

Иванчев уточни и някои неправилни разбирания за болестта Множествена склероза. Мит е, че болните се сковават, че дамите с това заболяване не могат да имат деца и че болните не могат да работят .

Със болестта Министерски съвет е Даниела Неева , която описа, че заболяването е с изменчиво положение. В един миг се чувствате добре, изглеждате ослепително, а се оказва, че стартира някакъв тремор и се нарушава качеството на живот. Заболяването се среща най-често в дейната възраст - сред 20 и 40 години, което Неева дефинира като обществено злополучие за фамилията .
 Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза
Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза

Освен медицината, значими са храната, съня и придвижването

Хората с Министерски съвет мъчно си намират работа, тъй като работодателите се плашат даже от самото название, сподели още тя. По думите й умората е един от най-ясно изразените проблеми, който се отразява върху неразбирането от страна на сътрудници и родственици . От години се водят акции и знанието в обществото за Министерски съвет е по-голямо, както и се е подобрило диагностицирането, означи Неева.

Според нея е належащо да се трансформират публичните настройки към пациенти с Министерски съвет . Проблематична се оказва и помощта от непознати при инцидентни случаи, тъй като хората не знаят по какъв начин тъкмо да оказват помощ, а болният се усеща обиден и афектиран , сподели Неева и изясни, че истината е, че би трябвало да се изчака и да се попита каква би трябвало да бъде помощта .

Множествената склероза е едно от най-често срещаните автоимунни болести на централната нервна система, засягащо най-вече младежи в дейна възраст сред 15 и 50 години . Причината за пораждане на болестта към момента не е известна, като лекуването е ориентирано най-вече към попречване на трайната инвалидизация и възобновяване на функционалностите след припадък, както и предварителна защита на нови пристъпи. По данни на невролозите болните от Министерски съвет в България са към 7000 и всяка година диагнозата се слага за пръв път при нови 160 души .

По мотив отбелязването на днешния Световен ден на множествената склероза по-рано денем в Народното събрание бяха показани материали за предварителна защита и ранна диагностика на множествената склероза . Инициативата е под патронажа на Комисията по опазването на здравето.

Тазгодишната акция за отбелязване на Световния ден на множествената склероза е под наслов " Моята невидима Министерски съвет ", а главното й обръщение е: " Не е нужно да виждаш признаците ми, с цел да повярваш, че ги има ". Основна цел на акцията е да се увеличи информираността за множествената склероза, за актуалните достижения на здравната просвета и процедура в региона на предварителната защита, ранната диагностика, лекуването и рехабилитацията на хората с множествена склероза в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР