“Болен съм, имам тумор в гърлото и 23 операции, не

...
“Болен съм, имам тумор в гърлото и 23 операции, не
Коментари Харесай

Неграмотният председател на СИК: Имам рак на гърлото! Ако оздравея, ще се уча да чета и пиша

“Болен съм, имам израстък в гърлото и 23 интервенции, не знам по какъв начин съм жив, половин човек съм. Но в случай че оздравея, ще се науча да чета и пиша добре. ”
Така се зарече пред “24 часа ” ръководителят на секционна изборна комисия в учебно заведение “Найден Геров ” в пловдивския квартал “Столипиново ” Михаил Йончев. Той беше отхвърлен след сигнал, че е необразован.
48-годишният мъж се появил в секцията с 2 часа забавяне в неделя, незабавно изискал да му бъдат готови документите за изплащането на парите и при попълването им останалите в комисията видели, че има проблем с четенето и писането. Изпратили неотложно сигнал на електронната поща на Районната изборна комисия. “Свързахме се с управлението на Движение за права и свободи, защото той е от тяхната квота, смениха го незабавно. Не сме правили инспекция на място, езиковите проби не са наша работа ”, изясни ръководителят на 16 РИК Калоян Сухоруков.
Михаил Йончев твърди, че е приключил 8-и клас в същото учебно заведение, където в неделя е трябвало да ръководи комисия. В Пловдив учебно заведение “Найден Геров ” е известно като Столипиновската Сорбона, тъй като е единственото приблизително образователно заведение в гетото. Йончев не е докарал до междинния курс, само че и със приключено главно обучение не би трябвало да е необразован.
“Много-много не виждам, само че в случай че сложа очила, мога да чета и пиша почти ”, споделя мъжът. Определя на същото равнище и уменията си по броене. Макар и със приключен 8-и клас, няма шофьорска брошура, споделя, че не е карал курс. Сега е пенсионер по болест, само че преди този момент е бил общ служащ в печатница. Подчертава, че синът му е приключил 12-и клас в “Найден Геров ”, има и щерка, която е получила главно обучение в същото учебно заведение.
И преди е взел участие в секционни комисии, само че като редови член. “Не съм желал да съм ръководител, те са ме поставили ”, споделя мъжът. Участвал в броенето на бюлетините на 2 октомври м. година, бил е в секционна комисия и на локалните избори през 2019-а. Но е безапелационен, че повече няма да се занимава с избори. “Грешка стана, но беше неприятно ”, обобщава той случилото се в изборния ден.
Лидерът на Движение за права и свободи в Пловдив Али Байрам твърди, че не познава Йончев.
“530 души имаме в комисиите, мога ли да ги знам всичките. Районните структури ни подават имената, очевидно този не са го проучили и са го пропуснали. Нали знаете, че най-вече се лъже преди война, по време на избори и след лов ”, цитира Байрам известната фраза на Бисмарк. Той се кълне, че повторно няма да допусне сходно нещо. “Може да са над 500 души, само че всичките ще ги подлагам на тест за просветеност, ще разговарям персонално с тях ”, закани се той.
Впрочем в листата на Движение за права и свободи за Пловдив имаше и различен човек, който преди години нашумя с неумението си да взема решение езикови проби. Става дума за Айри Мурад, който през 2015 година стана общински консултант от квотата на Реформаторския блок и не съумя да вземе матурите в края на образователната година. Но на поправката се оправи и след време даже се записа да учи в Аграрния университет. След разпада на Реформаторския блок Айри Мурад стана член на Движение за права и свободи и в последните години нападна Народното събрание от листите на тази партия.
Понятия като “мога да чета и пиша малко ” или “горе-долу ” звучат шокиращо, когато става дума за оформяне на протоколи с изборни резултати, само че са всеобщо събитие по правосъдните зали. При снемането на идентичност хора от етническите квартали постоянно се ангажират с изказвания, че имат приключен първи клас, тъй като са се явили на 15 септември в учебното заведение, въпреки и за първи и финален път. Или изясняват, че не могат да четат и пишат, само че пък въртят сполучливо търговия.
“С парите и сметките нямам никакъв проблем! ”, гласи най-често повтаряното пояснение по какъв начин се оправят с тези привидно несъвместими неща. А най-интересният отговор на въпроса “Можеш ли да четеш и пишеш? ”, чут от кореспондент на медията в съда в Пловдив, гласи: “Понякога! ”
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР