Бок чой е представител на зелевите растения. Произхожда от далечния

...
Бок чой е представител на зелевите растения. Произхожда от далечния
Коментари Харесай

Бок чой

Бок чой е представител на зелевите растения. Произхожда от далечния Изток – Япония, Китай, Индонезия. Бок чой е тип листно зеле, което по размери и осанка доста наподобява на китайско зеле. Спада към семейство Кръстоцветни. Бок чой е прочут под доста разнообразни наименования, само че най-разпространеното е отново чой.

Първоначално култивираните сортове в Китай доста мъчно се приспособяват към нашия климат. Чрез продължителни селекции и генни опити тези сортове са по този начин развити и пригодени, че към този момент елементарно могат да се отглеждат във всяка една градина.

Отглеждане на бок чой

Бок чой по този начин би трябвало да се засади, че основната му фаза на развиване не трябва да съответствува с най-дългите дни на годината. Това е по този начин, тъй като при прекомерно дълго излагане на слънчева светлина растението ще изкласи, цъфне и усетът ще стане горчив.

Бок чой е сензитивен и на ниски температури. Минималната температура, която може да понесе е 12 градуса. От средата на юли до началото на август бок чой се сади непосредствено навън.

Засажда се туктам в редове на разстояние 30-35 см. Възможо е първо да се направи разсад и по-късно да се засади. Зелето е готово най-късно до 60 дни след засаждането му.

Както и при китайското зеле, по този начин и при бок чой най-важната част е дръжката на листото. Една глава може да доближи до 1.5 кг, само че идеалното тегло за бране е сред половин и един кг.

Състав на бок чой

 Зеле Бок чой

Бок чой е доста добър източник на витамини А и С. Зелената му част съдържа фолиева киселина, желязо, калций и фибри. Бок чой е богат на витамин В6, калий, манган. Бок чой е с ниско наличие на натрий.

Калият в бок чой оказва помощ за поддържането на електролитния баланс, витамин К подкрепя съсирването на кръвта, калцият укрепва костите и зъбите, а витамин А е нужен за поддържане на здрави зъби, лигавици, кости и меките тъкани.

Избор и предпазване на бок чой

Избирайте бок чой с бели, добре завършени и неопетнени стъбла. Стъблата на това зеле наподобяват на целината, само че не са жилави. Избягвайте бок чой с деформирани стъбла и кафяви петна. Това демонстрира неприятни условия на развъждане. Жълтите листа и доста дребните стъбла приказват за остаряло растение.

Готвене на бок чой

 Бок чой с пиклешко

Бок чой има доста по-нежен усет от китайското зеле. Затова може да се употребява сурово, като елементарен зарзават. Листата и дръжките му се нарязват надребно и се подправят с елементарни сосове за салата.

Бок чой може да се подготвя като къдравото зеле, само че главите се нарязват по-едро и за малко се задушават в масло. Бок чой е чудесна гарнитура, като за задачата единствено леко се сварява на пара.

Едно от най-честите приложения на бок чой е в супи. Той може да се сервира варен или задушен, нарязан със салата, печен със сьомга. За салати най-подходящи са дребните глави бок чой, тъй като няма да има проблем да се употребяват сурови.

Бок чой е съществена съставна част в доста азиатски ястия. Той е безпределно еластичен и може да се пече, задушава или да се употребява като хрупкаво допълнение към разнообразни салати или главно салата от зеле.

Ако желаете да опитате нов зарзават, богат на витамини и минерали, елементарен за подготвяне и сервиране, бок чой е съвършен избор.

Ползи от бок чой

Както стана ясно, бок чой съдържа редица значими витамини и минерали, които са нужни за положителното здраве. Той е богато зареден с фибри и в това време е с ниско наличие на калории, което го прави идеална храна за изразходване по време на диета. Може да се употребява в огромни количества, без да изиграе роля в калорийния банкет за деня.

Бок чой е една от новите суперхрани, тъй като с помощта на своите антиоксиданти равнища играе значима роля в битката със свободните радикали и предварителната защита на рак. Бок чой не е алерген и не има оксалати и пурини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР