Божана Апостолова: Скалите са божи дар - разбихме ги от

...
Божана Апостолова: Скалите са божи дар - разбихме ги от
Коментари Харесай

Арх. Петър Петров: Естествените граници на хълмовете се...

Божана Апостолова: Скалите са божи подарък - разбихме ги от лакомия Пловдивчани: Докога строители ще къртят скалите на тепетата?

Арх. Петър Петров е основен проектант на регион “Централен ”. Преди това управлява новоназначената комисия в региона за проучване на рискови здания, които са недвижими културни полезности.

Специалист е в консервация, реституция и запазване на недвижимото културно завещание и социална инфраструктура. Води курс за Професионално образование на архитекти по запазване на недвижимото културно завещание. Курсът се провежда взаимно с Ecole de Chaillot, Париж - една от най-старите школи за реституция в Европа, учредена през 1857 година Проекти с негово присъединяване три пъти печелят наградата „ Сграда на годината “ в раздел Културно-историческо завещание.

Арх. Петров, на хълмовете работят редица забранителни режими. Накратко, какви правила би трябвало да съблюдават строителите, които подвигат нова постройка в тези територии?

За Данов рид, за Бунарджика и за Младежки рид има направени и влезнали в действие проекти за ръководство, според с които в рамките на предпазените територии разрушаването и изземването на скални маси е неразрешено. Проблемът е в разминаването на естествените граници на хълмовете с границите на предпазените зони.

Естествените граници на хълмовете са доста по-големи, като в тях попадат и урбанизирани територии, в които според с подробните устройствени проекти се позволява ново нискоетажно, а в избрани зони и средноетажно строителство. За тези територии няма експлицитни текстове, забраняващи разрушение и изземване на скални маси.

Според Плановете за ръководство на тепетата главната възбрана за хълмовете е да не се кърти скалната маса, скалите се оказват главният предпазен тип. Контролирате ли по какъв начин това да се случва при ново строителство?

Сиенитът, от който са формирани тепетата, е дълбочинна магмена канара, каквато не се среща в радиус от няколко десетки километра към Пловдив. Те са естествен, само че и геоморфоложки феномен. Тези тепета са главният фактор градът да съществува на това място от няколко хилядолетия, тъй че въпросът, които повдигате, е извънредно настоящ. Давайки си сметка за това, администрацията на регион „ Централен “ в границите на своите пълномощия реализира характерен надзор, като: ​първо - изисква геоложки отчет, с който да се потвърди, че при строителната интервенция няма да засегне скалния масив. В случай на материкова канара в зоната на строителната интервенция настояваме за преправка на съответната планова част, с което да се минимизира намесата върху скалния масив. През миналата 2018 година имахме няколко такива случая.

И второ - изисква координиран с Регионална инспекция за опазване на околната среда Доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

Въпреки предварителните отчети действителното положение и разположение на скалата се разкрива едвам при осъществяване на изкопните работи - след към този момент издадено позволение за градеж.

Прави усещане, че Бунарджик​а се уплътни оптимално с нови здания от трите направления на хълма. Имате ли механизми, с цел да ограничите тази атака в новото строителство?

Съгласно „ Специфични правила и нормативи към ПУП-ПРЗ кв. „ Освобождение “ има условия за оптималната кота корниз и кота било, има условия към характера на застрояването, което би трябвало да е най-вече свободно стоящо.

За всички жилищни квартали, попадащи в охранителната зона на паметника на градинското и парково изкуство „ Хълм Бунарджика “, се изисква РУП (работен организационен план), координиран с НИНКН.

При всички случаи застрояването се прави според градоустройствени проекти, тъй че за ограничение на новото строителство може да се приказва дотолкоз, доколкото то би трябвало да съблюдава настоящите подробни устройствени проекти и характерните условия за съответната територия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР