БНБ ще гони шефове на банки при съмнение за пране

...
БНБ ще гони шефове на банки при съмнение за пране
Коментари Харесай

Изравняват заплатите на мъже и жени в банките

Българска народна банка ще гони шефове на банки при подозрение за пране на пари
Служителите в банките от мъжки и женски пол би трябвало да получават идентични заплати за еднакъв труд, плануват промени в Закона за кредитните институции, препоръчани за публично разискване от Министерството на финансите, оповестява " Монитор ".

Същият принцип ще важи и за чиновниците на капиталовите медиатори. Предвижда се както те, по този начин и банките да ползват неутрална във връзка с пола политика на възнагражденията.

Друга значима смяна планува анулиране на опцията за слагане на банка под специфичен контрол. До лишаване на банков лиценз към този момент ще може да се стига и въз основа на констатацията, че една банка е проблематична или е евентуално да стане проблематична. Това ще се случва при липса на различни благоприятни условия за попречване на проблемите в рационален период и без да е налице публичен интерес за дейности по преструктуриране.

Една от главните препоръчани промени в закона е въвеждането на условие за издаване на утвърждение на финансов холдинг в състава на който има институция (банка или капиталов посредник).

С плана се планува още обвързване за групите от трети страни, притежаващи активи в Европейския съюз в размер над 40 милиарда евро, да основат междинно дружество майка от Европейския съюз, с което да се улесни надзорът върху групата и да се реализиран по-ефективни благоприятни условия за преструктуриране. Усъвършенства се режимът, обвързван с налагане на в допълнение финансово условие на банка. В плана категорично е посочено, че спомагателното финансово условие се постанова въз основа на надзорния обзор и оценка в границите на който Българска народна банка прави оценка всички опасности, свързани с банката, в това число рисковете, разпознати при стрес проби.

Урежда се опция Българска народна банка да издаде рекомендация за спомагателен личен капитал на банка, който тя би трябвало да поддържа като превишение над минималните финансови условия, спомагателното финансово условие и финансовите буфери, които банката следва да образува.

Друга смяна планува Българска народна банка или Комисията за финансов контрол да могат да разпоредят освобождение на лица, които ръководят или съставляват банка или капиталов медиатор, при подозрение за пране на пари или финансиране на тероризъм. Това ще става и при съществуване на нараснал риск за такива дейности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР