БНБ ревизира макроикономическата си прогноза за тази и следващите две

...
БНБ ревизира макроикономическата си прогноза за тази и следващите две
Коментари Харесай

БНБ с прогноза! Ставаме ли по-богати

БНБ ревизира макроикономическата си прогноза за тази и идващите две години. Според банката вероятностите пред растежа на външното търсене на български артикули и услуги през 2023 година са се влошили по отношение на прогнозата от март 2023 година заради следеното едва намаляване на икономическата интензивност на главните търговски сътрудници на България от еврозоната в края на 2022 година и при започване на 2023 година

От банката допускат растежът на външното търсене на български артикули и услуги да се забави до 2% през 2023 година (спрямо 7.1% през 2022 г.), след което да се форсира до 3.5% през 2024 година и 3.4% през 2025 г
-->
 Очакванията на пазарните участници за краткосрочните лихвени проценти в еврозоната са за покачване до третото тримесечие на 2023 година, последвано от последователно намаляване през останалата част от прогнозния интервал.

" Същевременно, след две поредни години на спад, чакаме през 2023 година вложенията в главен капитал да се покачат на годишна база основно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз от страна както на обществения бранш, по този начин и на частния бранш.

Според Българска народна банка годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да се забави до 5.7% в края на 2023 година в резултат на спада на цените на енергийните артикули и по-слаби темпове на повишаване на цените на останалите артикули и услуги заради образуването на базов резултат по отношение на миналата година.

Очакванията са средногодишната инфлация да възлезе на 8.7%, като в кратковременен проект натискът върху потребителските цени ще остане забележителен вследствие на лимитираното преместване от страна на компаниите на понижаващите се интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали върху крайните потребителски цени в среда на мощно потребителско търсене.

Очакваме разноските за труд на единица продукция да продължат да нарастват със относително високи темпове в изискванията на дефицит на работна мощ и да оказват проинфлационно въздействие върху растежа на цените, изключително при базисните съставни елементи. В резултат на това в края на 2023 година най-голям позитивен принос за общата инфлация се чака да има базисната инфлация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР