БНБ активира и изпълни антикризисен пакет в размер над 9

...
БНБ активира и изпълни антикризисен пакет в размер над 9
Коментари Харесай

Димитър Радев: Банковият ни пазар става все по-привлекателен

Българска народна банка задейства и извърши антикризисен пакет в размер над 9 милиарда лв. Очакваме 2022 година с вяра за последователно подобряваща се, макари още неспокойна стопанска среда
 

Годината мина под знака на сложното възобновяване на стопанската система в изискванията на продължаващата неустановеност и рисковете, свързани с разпространяването на Ковид 19. В тази среда банките в България продължаваха да действат пълноценно и дейно, което е видно от растежа на депозитите и заемите и обективните индикатори на бранша.Към днешна дата може да потвърдим, че банковата система е високоликвидна, капитализирана, печеливша и ползваща се с доверието на инвеститори и клиенти.

Добрите резултати през днешния ден обаче не биха били вероятни без специфичните старания на самите банки и на нас като надзорници и регулатори. Когато преди към този момент съвсем две години посрещнахме необикновените тествания, свързани с пандемията, бяха нужни бързи и амбициозни дейности. Българска народна банка беше една от първите централни банки, които още през март 2020 година активирахме и след това напълно изпълнихме огромен антикризисен пакет във връзка с банковия бранш, в размер над 9 милиарда лв..Нашите ограничения тогава имаха три цели. Първо, в допълнение подсилване на устойчивостта на банковия бранш посредством усилване на неговата финансова и ликвидна позиция. Второ, поддържане на кредитната интензивност на банките по време на пандемията. Трето, краткотрайно облекчение на дълговите заплащания за бизнеса и семействата посредством частен мораториум, препоръчан от промишлеността и след това утвърден от Българска народна банка.

Гореизброените цели бяха реализирани. Специално приключването на периода на мораториума преди няколко месеца протече безпрепятствено. Въпреки изострянето на кредитния риск, общо позитивната икономическа динамичност благоприятства кредитополучателите и бяха избегнати разтърсвания в качеството на съвкупния кредитен портфейл в банковата система.В световен проект както банките, по този начин и регулаторните и надзорните органи получиха нови познания и опит в оправянето с невижданите провокации на пандемията. Един от ясните заключения на този стадий е обвързван с нуждата от продължаваща зоркост и закостенял метод към ръководството на кредитния риск. Докато коронавирусът участва в живота и стопанската система, предпочитано ще продължаваме да следим за навременното признание, съответно оценяване и провизиране на кредитния риск от банките. Заедно с това Българска народна банка ще поддържа в подготвеност системата във връзка с струпване и реализация на евентуални опасности, посредством запазването на финансовите запаси в системата чрез макропруденциалния инструментариум на финансовите буфери.

С взор напред, един от стратегическите аспекти в предстоящата еволюция на българския банков бранш ще бъде консолидацията. Процесите на уедряване на собствеността в банките в България се форсираха преди няколко години и получиха подтик на фона на прегледите на качеството на активите и стрес тестванията, осъществени през 2016 година и 2019 година Днес, към този момент като част от Банковия съюз, вероятностите на българския банков пазар стават все по-привлекателни от капиталова позиция, както демонстрират последните консолидационни развития.Банковият бранш в България се оправи с поредна година на доста съществени провокации. Очакваме 2022 година с вяра за последователно подобряваща се, въпреки и още неспокойна стопанска среда, където банките ще запазят резистентност и ще продължат да работят на високи обороти, с рационално ръководство на рисковете и в услуга на вложителите и всички клиенти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР