BMW M празнува своята 50-та годишнина през 2022-а, а настоящият

...
BMW M празнува своята 50-та годишнина през 2022-а, а настоящият
Коментари Харесай

BMW показа свръхсекретните CSL

BMW M чества своята 50-та годишнина през 2022-а, а актуалният празник е белязан от доста събития, както и премиерата на няколко серийни автомобила. Но също така немският авто производител реши да разкрие някои от своите секрети и сподели на необятната аудитория – въпреки и благодарение на видео – няколко коли, които никой не е виждал преди. И всички те са от най-екстремното семейство CSL. Първата част от обиколката демонстрира нови модификации на коли M2, M3, M5 и M6 от разнообразни генерации.

От 1972 година насам BMW M пусна единствено три - BMW 3.0 CSL (1973 г.), BMW M3 CSL (2003 г.) и BMW M4 CSL (2022 г.) - коли с показател, който значи Competition, Sport, Lightweight. Но още няколко автомобила остават в статуса на прототипи. Най-ранният показан във видеото е BMW M3 CSL Prototype (E46) V8. Купето няма нищо общо с BMW M3 GTR и е тестов стенд за новия мотор, който BMW M създава въз основата на елемента от фамилията S62. Целта е да се получи 4-литров мотор с 430 конски сили. Автомобилът остана в един образец, само че разработките бяха отразени в фамилията мотори M, което се състоеше от изцяло модифицираните мотори S85 (V10) и S65 (V8) и вследствие на това прототипният мотор S65VB40 стана сериен през 2007 година в BMW M3 (E90).

За своята 25-та годишнина BMW M построи BMW M5 CSL Prototype (E60) V10 в един образец. Автомобилът е оборудван с 5.7-литров V10 мотор въз основата на общоприет 5-литров мотор, общоприетата ръчна скоростна кутия е сменена с роботизирана скоростна кутия с двоен съединител, а окачването е финализирано с 18-цолови колела. Задният диван е отстранен, предните седалки са сменени с Recaro, инсталиран е карбонов покрив и в следствие се получава седан с мощ 630 конски сили, който мина през " Северната дъга " за 7 минути и 50 секунди.

BMW M6 CSL Prototype (E63) V10 от своя страна се трансформира в тестов за разработки в региона на аеродинамиката. Колата тества деен заден спойлер, движещи се детайли в предната ризница и по-късно серийни огледала за назад виждане на двоен монтаж. И, несъмнено, колата е олекотена от отхвърлянето на част от вътрешната обшивка.

Прототипът на BMW M2 CSL (F87) можеше да стане сериен, само че в последна сметка беше сменен на поточната линия от версията с 450 конски сили на BMW M2 CS. Технически, прототипът CSL не се разграничава от CS, който стана сериен, само че концептуалният автомобил има двуместен интериор с олекотени седалки с ролбар откъм гърба, централна подпора от въглеродни нишки, задно крило от въглеродни нишки и модернизиран аеродинамичен екстериорен комплект, както и карбон-керамични спирачки. Съдейки по обстоятелството, че това е единствено първата част от видеото от BMW M, а в фрагмента се виждат още няколко автомобила, скрити под завивките, в близко бъдеще ни чакат и други забавни секрети на немския авто производител. Вижте.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР