+++ BMW Group България отчита рекордно представяне на българския пазар

...
+++ BMW Group България отчита рекордно представяне на българския пазар
Коментари Харесай

BMW Group България отчита рекордно търговско представяне през 2023 г.

+++ BMW Group България регистрира рекордно показване на българския пазар
+++ Марката BMW пораства с 35% до 1456 доставки, макар компликациите в производството и логистиката
+++ Съществен положителен растеж бележат всички съществени сегменти
+++ Делът на електрифицираните коли при BMW и MINI доближава почти една трета от общите продажби
+++ MINI реализира растеж от 24% макар промяната на поколенията
+++ BMW Motorrad с рекорден резултат за поредна година

Въпреки сложната година, белязана от геополитически спорове, затруднения свързани със усложнения в световните вериги на доставки и логистика BMW Group България регистрира рекордно комерсиално показване на българския пазар. В предизвикателната икономическа среда решаваща роля за позитивния търговски резултат играят развиването на моделната гама и известността на марките, богатия набор от цифрови услуги, както и добре развитата комерсиална и сервизна мрежа.

Рекордна е реализацията при марката BMW. Броят на предадените през 2023 година към крайни клиенти коли е 1456, което съставлява +35% спрямо миналата година. При MINI продажбите нарастват с 24% до 102 доставки. За поредна година BMW Motorrad реализира рекордно показване и с растеж от 39% общите продажби възлизат на общо 258 скутери и мотоциклети.

По отношение на електрификацията BMW реализира растеж както в общия брой на доставки, по този начин и като дял от общите продажби със 197 (14%) доставени напълно електрически и 214 (15%) plug-in хибридни модели. Така съвсем всеки трети доставен автомобил с марка BMW в страната е електрифициран.

В класацията на най-успешните електрически модели BMW i4 заема първа позиция с 65 бройки, следван от BMW iX1 с 64 единици и BMW iX с 35 единици. Забележително е, че многообразието на напълно електрически модели покрива необятен набор, в това число M версии като BMW i4 M50, първокласни модели като BMW i7 или BMW iX и налични премиум модели като BMW i4 eDrive35, най-достъпният модел в гамата BMW Серия 4 Гран Купе.

В другия завършек на моделната палитра с 390 продадени Performance и High-Performance автомобила BMW M реализира нов връх в представянето си на българския пазар. Това дава отговор на растеж от надлежно +40% и 117% за high performance и performance моделите на М GmbH, по отношение на миналата година. С извънредно сполучлив старт BMW ХМ застава отпред на класацията на високопроизводителните коли с 47 доставки, следван от BMW М3 Седан (19), BMW М4 Купе (17) и първото BMW М3 Туринг (15).

Моделите от Х фамилията не престават да бъдат измежду най-популярните на българския пазар с над половината от общите продажби. Най-продаван модел е BMW X 7.

BMW X7 с 238 доставки е най-популярният модел на българския пазар през 2023 година Още три модела от BMW X фамилията попадат измежду петте най-предпочитани от клиентите, които обичайно правят оценка високо всестранните благоприятни условия на SAV И SAC моделите на BMW, съчетаващи висока позиция на седене, интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive и точно, динамично ръководство. Второто място заема обновеното BMW X5 със 197 доставки, на четвърто място се подрежда BMW X3 със 123 доставени автомобила.

Третата позиция в общата ранглиста по модели се заема от флагмана на гамата BMW Серия 7, който в унисон със международните трендове се радва на висок интерес измежду най-взискателните клиенти на марката. Като цяло моделите от горния ценови сегмент, като BMW Серия 7, BMW X7, BMW Серия 8 и BMW XM се радват на мощно търсене през 2023 година, като делът им доближава до 30% от общата реализация на марката на пазара.

Анализът на разновидностите на задвижването при мярката BMW демонстрира, че се резервира наклонността за понижаване на каузи на дизеловите мотори, която се следи през последните години. През 2023 година техният дял е 37%, делът на бензиновите мотори е 34%. Нараства търсенето на Plug-in хибридите до 15% от общите продажби и напълно електрическите транспортни средства, като доближават 14% от общата реализация.

При избора на компановка, шестцилиндрови бензинови или дизелови мотори резервират лидерската си позиция с 50%, следвани от четирицилндровите елементи с 21% и осемцилиндровите с 12% и трицилиндровите със 4%.

При марката MINI водач в продажбите е MINI Hatch с три порти (44), следван от MINI Countryman (37). Електрификацията на моделите на марката се прави оценка изключително високо от нейните фенове и общо 35% от продажбите на марката са електрифицирани транспортни средства.

BMW Motorrad с връх и забележителен растеж

През 2023 година 258 клиенти са избрали мотоциклети или скутери на BMW, което значи годишно нарастване от 38% и връх в реализацията на българския пазар. За поредна година челно място заема универсалното BMW R 1250 GS Adventure с 31 доставки, следван от C400 GT (28) и пистовия S 1000 RR (27).

Развитие на цифровите услуги

Пазарното показване се поддържа и от внедряването на нови услуги за клиентите в България. През декември 2023 година, дебютира българската версия на BMW Connected Drive Store. Платформата разрешава на клиентите да купуват или наемат за избран интервал разнообразни функционалности и варианти, които в началото не са били налични в автомобила, като да вземем за пример системи за подкрепяне. Това е допустимо чрезMy BMW App/MINI App, онлайн платформата или непосредствено от автомобила и за интервали, вариращи от един месец до безкрайно време - осигурявайки повече еластичност за клиентите, без да генерира по-високи първични разноски за придобиване. Освен това, за модели с операционна система 9.0, разнообразни приложения на трети страни могат да бъдат изтеглени на борда на автомобила, вариращи от игри до известни платформи за аудио стрийминг.

В светлината на прожекторите са и приложенията с разширени функционалности - MyBMW и MINI App. Те оферират набор от функционалности, които разрешават на клиентите да бъдат осведомени за положението на автомобила си и да управляват разнообразни функционалности от разстояние. Приложенията също по този начин разрешават на потребителите да изпращат адреси на дестинация до навигационната система на автомобила и да ръководят услуги на трети страни като Amazon Alexa. За електрифицираните транспортни средства приложенията дават информация в действително време за статуса на зареждане и електрическия пробег, както и опция за идентифициране и автоматизирано зареждане в границите на механически съвместими точки от зарядната инфраструктура в цяла Европа.

Те също по този начин оферират функционалности за ръководство на потребностите от обслужване и поддръжка, уговаряне на срещи и достъп до пътна помощ при положение на случай. Приложенията включват информативен раздел с информация за марките, продуктите и услугите на BMW и MINI. Наличен е демо режим за потребителите, с цел да изпитат функционалността на приложенията, без да имат транспортно средство. Приложенията се актуализират постоянно на всеки два месеца и ще не престават да получават нови функционалности и усъвършенствания.

През последните години беше създаден и въведен повсеместен пакет от цифрови решения, които трансформират сервизното преживяване за клиентите на BMW и MINI в България. В резултат на това клиентите получават автоматизирани вести за потребностите от услуги и може да се прави отдалечена диагностика при незабавни обстановки. Те могат да възнамеряват сервизните си визити посредством My BMW App/MINI App или on-line насрочване на час. Да оставят колата си гъвкаво когато и да е на деня, без непосредствено взаимоотношение със сервизен консултант, като употребяват „ Цифрова сервизна рецепция “ и услугата “key drop ”. Впоследствие те получават подробна информация за автомобила и сервизната работа, съпроводена с разяснителни видеоклипове под формата на Smart Video Communication, могат да платят фактурата онлайн и най-после, да вземат колата си посредством същата услуга „ Рецепция за цифрово обслужване “ даже отвън работно време.

Преглед на 2024 година

През 2024 година BMW ще стартира новото BMW X2 и BMW iX2, новото BMW Серия 5 Tуринг и за първи път първият електрически модел в тази версия на каросерията - i5 Tуринг. В допълнение към тях, гамата M ще получи актуализации за моделите M2, M3 и M4, като новите модели ще бъдат показани към края на годината.

Предстои и пазарната премиера на първите членове на новото семейство модели на MINI - Cooper, Countryman и Aceman, като всеки от тях ще разполага с електрически модел във всеки сегмент.

BMW Motorrad показва новото потомство на бестселъра на марката BMW R 1300 GS и необятна гама от новости, в това число нов наличен електрически скутер, съвършен за градска подвижност - BMW CE 02.

Търговско показване на BMW Group в международен проект.

През миналата година BMW Group е доставила 2 555 341 автомобила от марките BMW, MINI и Rolls-Royce (+6,5%). Това преставлява нов връх по продажби. Марките BMW, Rolls-Royce и BMW Motorrad също реализиран нови върхове през 2023 година.

С 2 253 835 автомобила, доставени по целия свят предходната година, марката BMW реализира растеж от +7,3% спрямо миналата година, поставяйки нов връх с този резултат, като съумява да резервира водещата си позиция в международния премиум сегмент.

С 202 530 продадени Performance и High-Performance автомобила BMW M GmbH реализира нов връх в над 50-годишната си история. Това дава отговор на растеж от +14,3% по отношение на миналата година.

През предходната година марката MINI е осъществила 295 474 (+0,9%) автомобила. Продажбите на изцяло електрически модели MINI се усилват с 3,5% до 45 261 автомобила: изцяло електрическото MINI Cooper SE*, което беше въведено на пазара през 2020 година, остава най-продаваният модел на MINI.

През 2023 година Rolls-Royce Motor Cars отбелязва изключително сполучлива година със мощно търсене на рекордно равнище по целия свят, както на своите артикули, по този начин и на Bespoke (създадени съгласно самостоятелни изисквания) поръчки. Марката със седалище в Гудууд, Англия, през последната година е доставила на клиентите си 6 032 автомобила, повече от всеки път в своята история.

С 209 257 мотоциклети и скутери, доставени на клиенти, което е нарастване от 3,1% спрямо миналата година, BMW Motorrad реализира най-силния резултат от продажбите в историята на компанията в годината на нейния 100-годишен празник.

*ИЗточник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР